Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

medien@age Δρέσδης

Mια βιβλιοθήκη για νέους

Θα αναφερθώ σε ένα dvd του συνεδρίου και θα σας παρουσιάσω τη Νεανική Βιβλιοθήκη της Δρέσδης. Η Νεανική Βιβλιοθήκη της Δρέσδης στεγάζεται σε ένα μοντέρνο κτήριο, κατασκευασμένο από γυαλί, χάλυβα και μπετόν. Σε ένα σημείο πολύ κεντρικό, ιδανικό για μια βιβλιοθήκη, επειδή βρίσκεται δίπλα σε όλα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων, πολύ κοντά στην Altmarkt και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και έχοντας ουσιαστικά έξω από την πόρτα της μια στάση που εξυπηρετεί πολλές γραμμές του τραμ.

Στο ίδιο το κτήριο στεγάζονται τρεις αλυσίδες καταστημάτων που απευθύνονται στην νέα γενιά, ένα ινστιτούτο για έρευνα αγοράς και τα γραφεία ενός οργανισμού ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Η Prager Straße είναι ο πιο πολυσύχναστο δρόμος της Δρέσδης και σφύζει από κόσμο που βγαίνει να κάνει τα ψώνια του ή απλά τον περίπατό του κοιτάζοντας τις βιτρίνες, αποτελώντας έτσι πόλο έλξης για τη νέα γενιά. Εκτός από τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων Fastfood, υπάρχουν επίσης πολλοί κινηματογράφοι και το καλοκαίρι ο κόσμος μπορεί και κάθεται έξω σε πολλούς υπαίθριους χώρους αυτού του εμπορικού δρόμου.

Η βιβλιοθήκη αυτή απευθύνεται πλέον σε νέους ηλικίας από δεκατριών έως εικοσιπέντε ετών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους μαθητές σχολείων και επαγγελματικών σχολών. Στόχος της βιβλιοθήκης είναι να προσελκύσει τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες όλης της πόλης και των γύρω περιοχών.

Κύριος στόχος είναι να αυξηθεί τόσο η συχνότητα της χρήσης της βιβλιοθήκης όσο και ο αριθμός των χρηστών από την ομάδα στόχο.

Οι νέες προσφερόμενες υπηρεσίες
Ηλεκτρονικά μέσα

Σε αντιστοιχία με τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις των νέων, στο επίκεντρο βρίσκονται τα ηλεκτρονικά μέσα τόσο από την άποψη της ποιότητας όσο και από την άποψη της ποσότητας.

Υπάρχουν:

  • 12 θέσεις σε PC με πρόσβαση στο Internet, 2 PC με το σύνηθες λογισμικό (επεξεργασία κειμένου, παρουσιάσεις, γραφικά, Scanner) και βάσεις δεδομένων (μόνο το αρχείο Munzinger)
  • 2 PC με ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • 1 PC για τη χρήση CD-ROM/DVD-ROM της βιβλιοθήκης
  • Δυνατότητες να κατεβάζει κανείς από το Internet κείμενα, εικόνες, ήχους, E-Mail, αποτελέσματα αναζητήσεων από βάσεις δεδομένων, και να τα μεταφέρει σε δισκέτες τα αρχεία που δημιούργησε.
  • Δυνατότητες εκτύπωσης από όλες τις θέσεις εργασίας (και σε πολυχρωμία)

Από τον Οκτώβριο του 2001 υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με χρήστες μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης E-Mail και μέσω SMS. Οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω SMS περιλαμβάνουν την προσημείωση μέσων που μπορεί κανείς να δανειστεί για να τα χρησιμοποιήσει εκτός βιβλιοθήκης καθώς και την υπενθύμιση για την επιστροφή τους δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Μέσω E-Mail οι ενδιαφερόμενοι χρήστες πληροφορούνται για νέες εκδόσεις σε επιλεγμένα πεδία (Newsletter) .

Από τις 31/03/2003 λειτουργεί και η ειδική ιστοσελίδα , http://www.medienetage-dresden.de/, η οποία ενημερώνεται σε τακτά διαστήματα. Από κοινού με την Υπηρεσία Ενημέρωσης της Νεολαίας (JungendInfoService) εκδίδεται και το οnline περιοδικό JoMag.

Άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες

Συλλογή

Σε αντίθεση με άλλες βιβλιοθήκες η συλλογή της Νεανικής Βιβλιοθήκης αποτελείται κατά 50% από έντυπο υλικό και κατά 50% από υλικό μη έντυπου χαρακτήρα (Nonbook). Στόχος μας είναι ο αριθμός των μονάδων του διατιθέμενου υλικού τόσο σε έντυπη όσο και σε μη έντυπη μορφή να ανέλθει στις 30.000 και οι συνδρομές σε περιοδικά σε 60. Αυτή τη στιγμή, η βιβλιοθήκη διαθέτει 22. 000 μονάδες.

Η medien@age προσφέρει τις εξής υπηρεσίες:

  • Δανεισμός CD, βιβλίων, κόμικ, Video, ακουστικών βιβλίων,

    DVD, CD-ROM, περιοδικών και παιχνιδιών για χρήση εκτός βιβλιοθήκης

  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες (Internet) λογισμικό για χρήστες,
  • Ηλεκτρονικά μέσα και θέσεις εργασίας για τους χρήστες εντός της βιβλιοθήκης
  • Εγκυκλοπαίδειες, βιβλία αναφοράς, βοηθήματα, συμπληρωματικά μέσα για τα σχολικά μαθήματα, πληροφορίες για την πόλη της Δρέσδης
  • Δυνατότητες χρήσης όλων των προσφερόμενων μέσων
  • Παροχή παιδαγωγικών συμβουλών από την Υπηρεσία Ενημέρωσης της Νεολαίας (JugendIinfoService) που χρηματοδοτείται από την αρμόδια Υπηρεσία Ανηλίκων του Δήμου
  • Εκδηλώσεις
  • Καφετέρια
  • Υπηρεσίες (Πληροφόρηση και συμβουλευτική)
  • Μηχάνημα για φωτοτυπίες

Παρουσία των νέων αποκτημάτων

Σε συνεργασία με μια ομάδα στόχο (μαθητές) αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ομάδες:

FundgΣχολικά βοηθήματα:

Βιβλιογραφία για το σχολείο και τα σχολικά μαθήματα, ταξινομημένη ανά μάθημα

Εργασία και σταδιοδρομία

Ψηφιακός κόσμος

Ταξίδια & οδοιπορικές εκδρομές

Ελεύθερος χρόνος & σπορ

Lifestyle & πάρτυ

Ό,τι θέλετε να μάθετε για το σεξ

V.I.P.

Σε αμηχανία

Ακατανόητα ζητήματα

Σχετικά με τη Δρέσδη

Το υλικό έχει ταξινομηθεί σύμφωνα με θεματικές ενότητες και όχι σύμφωνα με το είδος τους π.χ. τα ακουστικά βιβλία βρίσκονται στην ενότητα «Λογοτεχνία» και όχι στα CD. Υπάρχει και η δυνατότητα μετωπικής παρουσίασης.

Εκδηλώσεις

Το προφίλ των εκδηλώσεων της medien@age προσανατολίζεται αυστηρά στην ομάδα στόχο που είναι νέοι ηλικίας από δεκατριών έως εικοσιπέντε ετών. Το ευρύ φάσμα των εκδηλώσεων που είχε διαμορφωθεί στο παρελθόν θα διατηρηθεί και στη Νεανική Βιβλιοθήκη. Ενδεικτικά πρόκειται για τις εξής θεματικές:

  • Εκδηλώσεις γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους νέους
  • Πρεμιέρες βιβλίων και ανάγνωση έργων από τους συγγραφείς τους
  • Συμμετοχή σε ημερίδες προγραμμάτων που διοργανώνονται στο πλαίσιο σχολείων ή άλλων θεσμών του δήμου ( διαπολιτισμικές ημερίδες, SEBIT, έκθεση για με θέμα την επαγγελματική σταδιοδρομία )
  • Σεμινάρια και εργαστήρια για την εκμάθηση του Internet
  • Ξεναγήσεις στη βιβλιοθήκη και παρουσίαση του E-Book
  • Πειράματα με εικονικές εκδηλώσεις στο Internet (Chat με διάσημες προσωπικότητες)
  • Ημέρα παρουσίασης της βιβλιοθήκης στο το ευρύ κοινό

Παραδείγματα:

Girlie-Party, συναυλίες Rock, συγγραφείς δίνουν αυτόγραφα, νεαροί συγγραφείς διαβάζουν από τα έργα τους, κοριτσίστικη νύχτα διαβάσματος κλπ.

Τον Απρίλιο του 2001 τοποθετήθηκε στο δίκτυο το οnline περιοδικό JoMag στη διεύθυνση, http://www.jomag-dresden.de/, αλλά μπορεί κανείς να το αναζητήσει και μέσω της ιστοσελίδας της medien@age

Από τον Οκτώβριο του 2001, οι χρήστες της medien@age μπορούν να ενημερώνονται για τις νέες αγορές που πραγματοποιεί η βιβλιοθήκη, λαμβάνοντας το Newsletter της βιβλιοθήκης μέσω E-Mail. (μέχρι τώρα περίπου 200 συνδρομητές)

Η νέα υπηρεσία SMS (επίσης από τον Οκτώβριο του 2001) είχε μέχρι τώρα πολύ θετικό αντίκτυπο. Ενημερώνει επίσης τους χρήστες για διάφορες εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης και για τις ημέρες που η βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή.

Κατά τη γνώμη μου θα έβαζα το συγκεκριμένο τεκμήριο στο σπουδαστήριο της Βιβλιοθηκονομίας και Συστήματα Πληροφόρησης ,γιατί είναι σημαντικό να έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές και οι καθηγητές να πληροφορούνται για όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα που προβάλλονται στα συνέδρια και πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν. Η παρουσίαση αυτής της βιβλιοθήκης θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως υπόδειγμα αλλά και να αναδείξει τις προοπτικές της ειδικότητας μας.


Γκαραγκούνη Ευλαμπία

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008






Βιβλίο: Γεννηθήκαμε ρατσιστές;

Συγγραφέας: Ντένους Πρας

Φοιτήτρια: Λαγού Αγγελική

Πρας, Ντένους (1997). Γεννηθήκαμε ρατσιστές-, Αθήνα, Πατάκης.


Γεννηθήκαμε ρατσιστές;

Το βιβλίο του Ντένους Πρας αναφέρεται στον ρατσισμό και αποτυπώνει τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτού αλλά αναλύει και το κατά πόσο γεννηθήκαμε ρατσιστές ή είναι ένα χαρακτηριστικό που αποκτήσαμε κατά την διάρκεια της ζωής μας. Μέσα στο βιβλίο αυτό βλέπουμε όλες τις μορφές και τις όψεις του ρατσισμού ( από το 1800 ένας γνωστός φυσιοδίφης της εποχής ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με τα μαλλιά, σε ίσια και σγουρά). Αυτές μπορούν να είναι η περιφρόνηση, η απομόνωση και η καθυπόταξη ανθρώπων που θεωρούνται διαφορετικοί από εμάς. Ακόμα η διάκριση (χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το άπαρτχαϊντ, ένα δόγμα από Ολλανδούς αυτονομιστές εξόριστους στην Νότια Αφρική τον 17ο αιώνα, όπου για να κρατήσουν την μειονοτική τους εξουσία, απαγόρευαν μέσω της αυστηρής αστυνόμευσης και τον αυταρχισμό, κάθε πλούτο ανεξαρτήτως προέλευσης και κάθε μορφή εκπαίδευσης σε οποιονδήποτε μη λευκό), η άρνηση ή στέρηση που αφορά κυρίως τον σεξιστικό ρατσισμό απέναντι στη γυναίκα, η εξορία, ο διωγμός, και η γενοκτονία.

Περιγράφει την επιφυλακτικότητα των ανθρώπων απέναντι στους ξένους. Αναγνωρίζει πως οι άνθρωποι δε δεχόμαστε την διαφορετικότητα του Άλλου ως ποικιλία των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, αλλά ως σημάδι κατωτερότητας.

Επίσης, στις σελίδες του βιβλίου αναφέρεται ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός δηλαδή απέναντι στους Εβραίους, ο σεχταρισμός, η δουλεία, το «έγκλημα» του να είσαι μαύρος και το ρατσισμό απέναντι στους μετανάστες.

Μιλάει για την ίδρυση διαφόρων μυστικών οργανώσεων όπως την Κου Κλουξ Κλαν αλλά και για τον πειρασμό του φασισμού και το κατά πόσο βαραίνει η ιστορία στις πλάτες μας.

Τέλος ο συγγραφέας παραδέχεται στην αρχή αλλά και στο τέλος του βιβλίου πως απ’ τα γεννοφάσκια μας είμαστε όλοι μας ρατσιστές, δεν μπορούμε να δεχτούμε την διαφορετικότητα του άλλου όποιος κι αν είναι αυτός: «από βρέφη είμαστε σε θέση να αρνιόμαστε ένα χαμόγελο και στην πορεία τα λόγια μας πληγώνουν τους γύρω. Μάλιστα γεννηθήκαμε ρατσιστές και αν δεν το παραδεχόμαστε δεν θα σταματήσουμε και ποτέ να είμαστε. Όταν θα το καταλάβουμε και αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας αλλά και των άλλων η προσέγγιση θα είναι πιο εφικτή». Ο αγώνας σε κάθε μορφή διάκρισης και αδιαλλαξίας πρέπει να αρχίσει από νωρίς και να καταπολεμηθεί μέσα μας.

Το βιβλίο αυτό θα το εντάσσαμε σε μια δημοτική βιβλιοθήκη γιατί πρέπει να είναι προσιτό στο ευρύ κοινό, αλλά εύκολα και σε μία ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη όπου θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις και εργασίες πάνω σε αυτό. Προσφέρει μέσα σε λίγες σελίδες συμπυκνωμένη γνώση για τον ρατσισμό και θίγει θέματα και καταστάσεις για τις οποίες δεν είμαστε επαρκώς ενήμεροι.

Λαγού Αγγελική

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

AIDS,οδηγός αυτοάμυνας

του Christopher Rouan

Θέμα του είναι το aids και συγκεκριμένα,η ιστορία της ασθένειας,η μετάδοση,τα συμπτώματά της και η προφύλαξη από αυτήν.
Το ΑΙDS θεωρείται ότι ξεκίνησε από την Αφρική,από εκεί μεταφέρθηκε στην αμερικανική ήπειρο της Αι΄ίτής και από εκεί σε όλο τον κόσμο.Οι πρώτες κλινικά διαγνωσμένες περιπτώσεις του ιού αναφέρθηκαν στις ΗΠΑ το 1981.Από τότε που πρωτοδιαγνώσθηκε η ασθένεια, ο αριθμός των περιπτώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά διπλασιαζόμενος 6 με 12 μήνες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.Από τις εκατό περίπου χώρες που έχουν επηρεασθεί από το ΑΙDS η Αμερική έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η μετάδοση του ιού του ΑIDS πιθανόν έχει προκαλέσει την περισσότερη δημοσιότητα από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο της ασθένειας.Ένα αμόλυντο άτομο μπορεί να μολυνθεί μόνο από την ανταλλαγή σωματικών υγρων,αίματος και σπέρματος,κατά την επαφή με άτομο-φορέα του AIDS.Το κύριο αίτιο της μετάδοσης της ασθένειας είναι η σεξουαλική επαφή.
Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι ο πυρετός,η κόπωση,η απώλεια βάρους,νυχτερινές εφιδρώσεις και πρησμένοι λεμφαδένες.Στα πρώτα στάδια είναι δυσκολοδιάγνωστη ασθένεια γιατί τα συμπτώματα δεν είναι ασυνήθιστα.
Καθώς η αρρώστια έχει εξαπλωθεί δίνεται μεγάλη έμφαση στην προφύλαξη από αυτήν.Προς το παρόν δεν υπάρχουν φάρμακα, ούτε κάποιο εμβόλιο προβλέπεται να βρεθεί στο άμεσο μέλλον.Η ενημέρωση είνει το κλειδί για την προφύλαξη από τον ιό.Εφημερίδες,περιοδικά,τηλεόραση,αναφέρονται όλο και πιο πιεστικά στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα.Κυρίως αυτό φταίει για τη μεταδοση του ιού.Γι'αυτό τα προφυλακτικά είναι το κυριότερο μέσο προφύλαξης από τον ιό αλλά και από άλλες ασθένειες.
Αυτό είναι το περιεχόμενο του βιβλίου.Κατά τη γνώμη μου είναι ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο.Δεν κουράζει διότι δεν έχει μεγάλη έκταση.Αν και είναι επιστημονικό βιβλίο είναι εύκολο να διαβαστεί από τον καθένα.Μπορεί να ενταχθεί σε μια δημοτική βιβλιοθήκη και σε πανεπιστημιακή,κυρίως σε σχολές όπως η Ιατρική, η Νοσηλευτική και η Φαρμακευτική.

Κοντούζη Δήμητρα

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

M. SCOTT PECK, M.D.
Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ




Συγγραφέας: M.Scott Peck

ISBN: 960-344-416-2
Έτος έκδοσης: 1997

Η ευθανασία είναι ένα επίκαιρο, ενδιαφέρον και έντονα αμφιλεγόμενο θέμα που απασχολεί πολλές επιστήμες όπως τη σύγχρονη βιοηθική, τη θρησκεία, την ιατρική και γενικά προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Παρόλ’ αυτά, δεν φαίνεται να έχει απάντηση κι αυτό επιχειρεί να κάνει ο Scott Peck* στην Άρνηση της Ψυχής**, ως πλέον καταλληλότερος, αφού τυχαίνει να είναι γιατρός, ψυχίατρος αλλά και θεολόγος.

Ο Dr Peck τοποθετείται ενάντια στην υπεραπλουστευτική, μονοδιάστατη σκέψη. Δεν ζούμε σ’έναν κόσμο που όλα είναι «άσπρα» ή «μαύρα», «σωστά» ή «λάθος». Στην Άρνηση της Ψυχής, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις ιδιότητες του, αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα ερωτηματικά που γεννιούνται γύρω από την ευθανασία και το δικαίωμα στο θάνατο. Μέσα από συγκλονιστικές ιστορίες βγαλμένες από την εμπειρία του ίδιου ως γιατρού και από το περιβάλλον της δουλειάς του, εξερευνά τα θεμελιώδη ζητήματα που προκύπτουν: πόσο διαφέρει η αφαίρεση μιας ζωής από την επικρότηση της θανάτωσης; ποιός πρέπει τελικά να είναι υπεύθυνος για μια τέτοια απόφαση; αυτοκτονία, ανθρωποκτονία ή ευθανασία; κατά πόσο η υψηλή τεχνολογία εμποδίζει τον αξιοπρεπή θάνατο;

Δεν στέκεται όμως μόνο σ’αυτό. Ο Dr Peck, αποδεχόμενος τη ρήση που λέει ότι «η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε, αλλά ένα μυστήριο που πρέπει να βιώσουμε», μας καθοδηγεί σε βαθύτερα νοήματα της ζωής: ποιά είναι η σχέση μεταξύ ευθανασίας και πόνου; πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ φυσικού και συναισθηματικού πόνου; πώς μπορεί κανείς να αξιολογήσει τους βαθμούς της ταλαιπωρίας; γιατί τίθονται ηθικά ζητήματα και ποιά είναι αυτά;

Μέσα από αυτόν τον βαθιά συγκινητικό διαλογισμό, ο Dr Peck μας καθοδηγεί σε ένα ανήσυχο, συναισθηματικό και φιλοσοφικό πεδίο, σε μια ανώτερη πνευματική κατανόηση της ζωής αλλά και της γνώσης που μπορούμε να αντλήσουμε ακόμη και μέσω της διαδικασίας του θανάτου. Ο θάνατος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι τρομακτικό και ξένο, αλλά σαν μια μυστηριακή εξιλεωτική βιωματική πράξη που πρέπει να βιώσουμε και όχι να προσπεράσουμε κινδυνεύοντας να χάσουμε την ουσία της ζωής.

______________
*Ο Μ.
Scott Peck, M.D. είναι συγγραφέας πολλών best seller, στα οποία συγκαταλέγεται το πρώτο του βιβλίο “Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος” (The Road Less Traveled, Νέα Υόρκη: Simon & Schuster, 1978), το οποίο βρισκόταν για πάνω από δέκα χρόνια στη λίστα των best seller των Times της Νέας Υόρκης.
**Η Άρνηση της ψυχής: ευθανασία και θνητότητα (Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, 1997).

_________________________________

Ως βιβλιοθηκονόμος, θα επέλεγα το συγκεκριμένο βιβλίο για μια δημόσια/δημοτική βιβλιοθήκη, αφού απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, γραμμένο πολύ απλά και κατανοητά χωρίς να χάνει όμως την σοβαρότητα και το επιστημονικό ύφος που θα με έκαναν να το κατατάξω σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες επιστημών Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας, Θρησκείας, Κοινωνιολογίας αλλά και Ιατρικής και Νομικής. Η αμφιβολία μου στις δύο τελευταίες επιστήμες, έγκειται στο γεγονός ότι εντόπισα πολλά άλλα βιβλία με θέμα την Ευθανασία που δεν σχολιάζονταν τόσο συναισθηματικά αλλά περισσότερο από την “σκληρή” πλευρά της πραγματικότητας της Ιατρικής και την “τετράγωνη” λογική της Νομικής.

Σε όλους εσάς που αμφισβητείτε τις δυνάμεις που κρύβετε μέσα σας.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Αθανασιάδου Παρασκευή

Δείτε το Δικτυακό Τόπο του συγγραφέα: http://www.mscottpeck.com/

& Πληροφορίες από την Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/M._Scott_Peck



Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Ιούνιος 2008 - Εργασίες στο μάθημα Ανάπτυξη και Διαχείριση Συλλογής

Αν θέλετε να καταθέσετε την εργασία σας ως κεντρική ανάρτηση στο ιστολόγιο, ελάτε σε επαφή με έναν από τους συνεργάτες του ιστολογίου.

Διαφορετικά:

Καταθέστε ως "Σχόλιο", κάτω από αυτή την ανάρτηση τις εργασίες σας στο μάθημα Ανάπτυξη και Διαχείριση Συλλογής, για το Εαρινό Εξάμηνο 2007-2008 (Ιούνιος 2008).

Η διαδικασία ανάρτησης είναι απλή:

Βρίσκεται στο τέλος αυτού του μηνύματος

  • επιλέξτε το σύνδεσμο "σχόλιο" που βρίσκεται στο τέλος αυτού του μηνύματος, στη μπάρα των επιλογών, π.χ.
1 σχόλια
το οποίο θα σας μεταφέρει σε μια νέα σελίδα για τη γραφή του κειμένου σας.
  • κάτω από τον τίτλο "Αφήστε το σχόλιό σας" γράψτε το κείμενό σας για το βιβλίο που επιλέξατε. Μπορείτε, επίσης, αν έχετε σώσει το κείμενο σε έναν κειμενογράφο να το μεταφέρετε με αντιγραφή.
  • μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κώδικα HTML για να διαμορφώσετε τη σελίδα σας:

ΠΡΟΣΟΧΗ: θα πρέπει να κλείσετε τον κώδικα κάθε φορά που τον χρησιμοποιείτε.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ ή σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα με οδηγίες χρήσης HTML.

Με την παραπάνω διαδικασία μπορείτε να προσθέσετε κάποιον σύνδεσμο, εικόνες ή ήχο με τη χρήση HTML κώδικα.
Όποιος δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έρθει σε επαφή μαζί μου για να εγγραφεί ως μέλος του ιστολογίου και να έχει τη δυνατότητα να προσθέτει τα παραπάνω χωρίς τη χρήση κώδικα.

  • Κάντε τη "Λεκτική Επαλήθευση"
  • Επιλέξτε ταυτότητα:

Αν έχετε Google λογαριασμό π.χ. είστε χρήστης ενός blog ή έχετε gmail μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό σας ή το e-mail στην ανάρτηση της εργασίας σας, γράφοντας παράλληλα και το όνομά σας, π.χ. Όνομα χρήστη [το e-mail σας], Κωδικός πρόσβασης [ο κωδικός σας]. Αν δεν έχετε σας συνιστώ να αποκτήσετε ένα e-mail από το gmail.

Αν δεν έχετε Google λογαριασμό μπορείτε να επιλέξετε το "Ψευδώνυμο" και εκεί να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας για να γνωρίζω σε ποιόν ανήκει η κάθε ανάρτηση.

Μπορείτε ακόμη να αναφέρετε το όνομά σας στο τέλος του κειμένου που θα δημοσιεύσετε.

Το κείμενό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:

  • Τον τίτλο του βιβλίου, τον συγγραφέα, εκδότη, χρονολογία έκδοσης και τιμή, αν είναι δυνατόν
  • Τη βιβλιογραφική αναφορά με το σύστημα Harvard, του τεκμηρίου/βιβλίου που θα παρουσιάσετε
  • Την περιγραφή του θέματος του τεκμηρίου/βιβλίου
  • Την κριτική αξιολόγηση του τεκμηρίου/βιβλίου
  • Την διαπραγμάτευση του θέματος, δηλαδή θεωρητική προσέγγιση του θέματος που θα παρουσιάσετε (δύο με τρεις παραγράφους)
  • Την ανάπτυξη του θέματος, αν π.χ. το θέμα είναι η πρόσφυγες, τότε θα πρέπει το κείμενό σας να το συνοδεύουν ιστοσελίδες σχετικές για τους πρόσφυγες, ιστοσελίδες οργανισμών, άλλα σχετικά βιβλία και τεκμήρια, video από το youtube ή άλλους διαδικτυακούς χώρους, κ.λπ.
  • Τέλος, θα πρέπει να επιχειρηματολογήσετε σε τι είδους βιβλιοθήκη θα εντάσσατε ή δεν θα εντάσσατε το συγκεκριμένο τεκμήριο/βιβλίο και γιατί.
  • Μην ξεχνάτε στο τέλος το όνομα σας!

Πριν δημοσιεύσετε το κείμενό σας, επιλέξτε την προεπισκόπηση για να δείτε πως θα φαίνεται στην τελική του μορφή.
Δημοσιεύστε! Δημοσιεύστε! Δημοσιεύστε!

Καλή επιτυχία
Μανώλης

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

Άννα Φρανκ


Ένα από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα βιβλία είναι ''Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ''. Πρόκειται ουσιαστικά για την αυτοβιογραφία της 13χρονης Εβραιοπούλας κατά την ναζιστική περίοδο. Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στην Φρανκφούρτη στις 12 Ιουνίου του 1929. Προερχόταν από εύπορη οικογένεια και είχε μία αδερφή, τη Μάργκο. Ο πατέρας της έχασε την περιουσία του στην οικονομική κρίση του 1920. Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Άμστερνταμ όταν οι ναζιστές ''ανέβηκαν'' στην εξουσία το 1933. Εκεί δούλεψε ως διευθυντής σε μια εταιρεία τροφίμων στην περιοχή του Πρίσενγκρατς. Όμως, και η Ολλανδία κατακτήθηκε από τους ναζιστές και η ζωή τους, όπως και όλων των Εβραίων άλλαξε ριζικά. Προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη τους και τη μεταφορά τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο πατέρας της Άννας φρόντισε να κρυφτούν όλοι τους μαζί και μία φιλική οικογένεια(οι Βαν Πελ) στην αποθήκη του Πρίσενγκρατς, την οποία είχε διαμορφώσει κατάλληλα γι' αυτό το σκοπό. Επίσης, μαζί τους έμενε και ένα ηλικιωμένος οδοντίατρος ονόματι Ντάσελ. Από εκεί βοηθούσαν άλλους ανθρώπους δίνοντας τους κρυφά τρόφιμα. Η Άννα ξεκίνησε να γράφει το ημερολόγιο καταγράφοντας προσωπικές της στιγμές αλλά και γεγονότα του πολέμου. Μέσα από το βιβλίο προβληματίστηκε για τη ζωή, την αγάπη και τη σχέση που σύναψε με τον γιο των Βαν Πελ, για το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και την εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του. Μετά από 2 χρόνια παραμονής εκεί, τους κατέδωσαν και στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η Άννα πέθανε από τύφο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν λίγες μέρες μετά από την αδερφή της, Μαργκό Φρανκ. Ο πατέρας της, Όττο, ο μόνος που επέζησε από τους οκτώ της σοφίτας, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε περισωθεί. Του το είχαν δώσει οι γείτονές τους Ελι Βόσεν και Μίεν Βαν Σάντεν, οι οποίοι το περισυνέλεξαν μετά τη σύλληψη των Φρανκ. Πεισμένος ότι αποτελούσε μοναδική μαρτυρία, προχώρησε στην έκδοσή του. Το ημερολόγιο έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και ως σήμερα έχει πουλήσει 300.000 αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Ο Όττο παρέλειψε από την έκδοση του βιβλίου τις σελίδες που αναφέρονταν σε προσωπικές στιγμές της Άννας και της οικογένειας της, καθώς δεν ήθελε να επικεντρωθεί ο κόσμος σε αυτά, αλλά στα γεγονότα του πολέμου. Mε το θάνατό του το 1980 τα Ημερολόγια περνούν στην κατοχή του Ολλανδικού Κρατικού Ινστιτούτου για τα Πολεμικά Έγγραφα, αλλά τα πνευματικά δικαιώματα, στο Ινστιτούτο Άννα Φρανκ. 5 σελίδες από το αρχικό ημερολόγιο τις έδωσε ο Όττο σε έναν υπάλληλο του Ιδρύματος προκειμένου να μη δημοσιευτούν γιατί θεωρούσε ότι δεν ήταν σημαντικές για τον υπόλοιπο κόσμο. Το Ινστιτούτο γνωρίζει ποιος υπάλληλος τις έχει και ευελπιστεί στο επόμενο διάστημα να καταφέρει να τις δημοσιεύσει και αυτές.

Διαβάστε επίσης για την Άννα Φρανκ

Τζέιμς Μποντ

Ο συγγραφέας του βιβλίου Σεμπάστιαν Φοκς κατά την παρουσίαση του βιβλίου.
Μπορείτε να δείτε την παλαιότερη ανάρτησή μας για τον Τζέιμς Μποντ στις 20/4/08.
Δείτε επίσης για τον Σεμπάστιαν Φοκς:
Από τη wikipedia
http://www.cosmo.gr/Books/England/200193.html
Συνεντεύξεις στο YouTube του SEBASTIAN FAULKS
Από το Βήμα το σχετικό άρθρο
Επίσης, δείτε το τρέιλερ της νέας ταινίας πατώντας εδώ