Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ορισμοί & Κατάθεση εργασίας

Εδώ καταθέστε τις εργασίες σας & τους ορισμούς στα πλαίσια του μαθήματος Ανάπτυξη και Διαχείριση Συλλογής. Κάθε φοιτητής θα καταθέσει μια εργασία που μπορεί να αναρτηθεί σε μορφή Σχολίου (ένα σχόλιο ανά φοιτητή).

Η κάθε ανάρτηση θα περιλαμβάνει τον 1ο ορισμό, την ανάλυσή του, τυχόν επιπλέον στοιχεία για τον ορισμό, τη βιβλιογραφία ή συνδέσμους, κ.λπ. Το 2ο ορισμό, τον 3ο ορισμό, και ούτω καθεξής, καθώς και τις υπόλοιπες εργασίες με την ίδια μορφή.

Αν έχετε δυσκολίες στη δημοσίευση της συγκεκριμένης εργασίας στο blog, μπορείτε να την στείλετε στο garoufallou@gmail.com, με την ένδειξη στο θέμα: Ανάπτυξη και Διαχείριση Συλλογής [το όνομα σας], και μετά καταγράψτε το σχόλιο/κείμενό σας.
Επίσης επισυνάψτε την εργασία σας στο e-mail.


Καλή επιτυχία!

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Εργασίες χειμερινού εξαμήνου 2008-2009

Παρουσιάσεις Βιβλίων
Οι γραπτές εργασίες του μαθήματος "Ανάπτυξη και Διαχείρηση Συλλογής", για το χειμερινό εξάμηνο 2008-2009, θα καταχωρούνται εδώ.

Τρόποι καταχώρησης:

  1. Στο τέλος αυτής της ανάρτησης θα δείτε την επιλογή "σχολίου", από εκεί μπορείτε να καταχωρήσετε την εργασία σας με μορφή σχολίου.
  2. Αποστολή της μορφοποιημένης εργασίας σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση noodledimi@hotmail.com και καταχώρησή της με μορφή ανάρτησης από την admin Dimitra.

Λήξη προθεσμίας καταχωρήσεων εργασιών την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 15.00. Όσοι επιθυμούν να καταχωρηθεί η εργασία τους με μορφή αναγραφής καλούνται να τη στείλουν το συντομότερο δυνατόν, αλλιώς οι admin δε φέρουν καμία εύθύνη για τυχόν καθυστερήσεις.

Το κείμενό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:
-- Τον τίτλο του βιβλίου, τον συγγραφέα, εκδότη, χρονολογία έκδοσης και τιμή, αν είναι δυνατόν
-- Τη βιβλιογραφική αναφορά με το σύστημα Harvard, του τεκμηρίου/βιβλίου που θα παρουσιάσετε
-- Την περιγραφή του θέματος του τεκμηρίου/βιβλίου
-- Την κριτική αξιολόγηση του τεκμηρίου/βιβλίου
-- Την διαπραγμάτευση του θέματος, δηλαδή θεωρητική προσέγγιση του θέματος που θα παρουσιάσετε (δύο με τρεις παραγράφους)
-- Την ανάπτυξη του θέματος, αν π.χ. το θέμα είναι η πρόσφυγες, τότε θα πρέπει το κείμενό σας να το συνοδεύουν ιστοσελίδες σχετικές για τους πρόσφυγες, ιστοσελίδες οργανισμών, άλλα σχετικά βιβλία και τεκμήρια, video από το youtube ή άλλους διαδικτυακούς χώρους, κ.λπ.
-- Τέλος, θα πρέπει να επιχειρηματολογήσετε σε τι είδους βιβλιοθήκη θα εντάσσατε ή δεν θα εντάσσατε το συγκεκριμένο τεκμήριο/βιβλίο και γιατί.
-- Μην ξεχνάτε στο τέλος το όνομα σας!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δομή της εργασίας, επικοινωνήστε με τον admin Manoli

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Μαργαρίτα Καραπάνου


Γεννημένη στην Αθήνα το 1946 έζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι όπου ακολούθησε τη μητέρα της, επίσης συγγραφέα Μαργαρίτα Λυμπεράκη, στα 13 της χρόνια και σπούδασε κινηματογράφο. Άφησε την τελευταία της πνοή στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 62 ετών, από εγκεφαλικό.


Ήταν γνωστή για τη μελαγχολική και ιδιότυπη γραφή της, με έντονα ψυχαναλυτικά και ψυχολογικά στοιχεία στο έργο της. Τα πρώτα της βιβλία μεταφράστηκαν στις ΗΠΑ, Γαλλία, Αγγλία, Σουηδία, Ισραήλ, Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία.


Βιβλία της:


  • Η Κασσάνδρα και ο Λύκος

  • Υπνοβάτης (το οποίο θεωρείται ως το καλύτερό της)

  • Η ζωή είναι αγρίως απίθανη

  • Rien ne va plus

  • Ναι

  • Lee και Lou

  • Μαμά

  • Μήπως

Πολλοί συγγραφείς τη συγκρίνουν με τον Προυστ, τον Κοζίνσκι, τον Κάρολ, τον Μπέκετ και τον Κάφκα. Μάλιστα ο Τζον Απνταϊκ σε επιστολή του συμπληρώνει: «Εσείς όμως έχετε βρει εδώ (Η Κασσάνδρα και ο Λύκος) μιαν αλήθεια, που κανένας απ' αυτούς τους τρεις συγγραφείς δεν έπιασε».


«Ο Υπνοβάτης» τιμήθηκε το 1988, στο Παρίσι, με το «Βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος», βραβείο που έχει δοθεί σε συγγραφείς όπως ο Λόρενς Ντάρελ, ο Μπόρχες, ο Μάρκες και άλλοι.


Πόλλοί θεωρούν ότι η διαθήκη της Καραπάνου είναι τα δύο τελευταία της βιβλία, οι επιστολές της μητέρας της και τα ημερολόγιά της.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Μεταπτυχικό στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την Επιστήμη της Πληροφόρησης

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το τμήμα Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας, ξεκινούν μεταπτυχιακά προγράμματα για την Επιστήμη της Πληροφορίας για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009. Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 26 Ιανουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην υπεύθυνη υπάλληλο του ΠΜΣ του Τμήματος στην Κέρκυρα (κα M. Μαυρωνά τηλ. 26610-87406).Επίσης, από την ιστοσελίδα του τμήματος μπορείτε να "κατεβάσετε" τα σχετικά έγγραφα και την αντίστοιχη ανακοίνωση. Επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.ionio.gr/tab/

Παρουσίαση βιβλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λεωνίδας Βασιλειάδης

Ο ταριχευτής-ψυχιάτρος

και οι φονικές νότες

ISBΝ: 978-960-98578-0-2, διάστ. 21Χ13,5 σελ. 128, τιμή 10,50 €

Ο Ταριχευτής-Ψυχίατρος (που έχει και συνεργούς) είναι ο κακός. Ο Γλάρος-Μαέστρος (που ηττάται συνεχώς αλλά δεν εγκαταλείπει) είναι ο καλός. Ο Λεμόνι και η Νιβέα (που αν καταφέρουν να θυμηθούν μπορεί να είναι και σύζυγοι), ο Μιλό και ο Ζάιον (που αν καταφέρουν και τα θυμηθούν μπορεί να είναι τα παιδιά τους) είναι τα υποψήφια θύματα ενός εγκληματικού σχεδίου παράδοξων ταριχεύσεων με την κωδική ονομασία «θάνατος». Όλοι αυτοί και κάποιοι άλλοι μπλέκονται σε μια απίστευτη περιπέτεια ζωής και θανάτου, σαν αυτές που προβάλλονται καθημερινά στην τηλεόραση ή παίζονται στον κινηματογράφο ή διαδραματίζονται στα καρέ των κόμικς μαζικής κατανάλωσης. Ποιοι και πόσοι θα καταφέρουν άραγε να επιβιώσουν και πιο θα είναι το αντίτιμο;

Πρόκειται για μια ιστορία δράσης πολλών τραγελαφικών συγκινήσεων, με μετασχηματιζόμενους –transformers– ήρωες, που εκτυλίσσεται σε μια μεταλλαγμένη –σαν μετά από την ημερομηνία λήξης ανοιγμένη κονσέρβα– Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο την παραλία.

Αυτό το εξωφρενικά τρυπαρισμένο και σουρρεαλιστικών προδιαγραφών μαύρο αφήγημα, δεν γράφτηκε για να διεκδικήσει συγγραφικές δάφνες ούτε για να συνομιλήσει με τα επιτεύγματα της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς. Γράφτηκε με τίμιο χέρι και με την ταπεινή πρόθεση να προκαλέσει τη συμπάθεια και την συγκίνηση όποιου το διαβάσει.

Οι εκδόσεις «Φαρφουλάς» έχουν την χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσουν ένα ακόμα “ιδιαίτερο” βιβλίο!


Ο Λεωνίδας Βασιλειάδης γεννήθηκε το 1963 στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται ως βιβλιοθηκονόμος. Επίσης, διδάσκει και στη σχολή Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Μάλλον συμπαθεί τους ανθρώπους, αλλά –κυρίως– λατρεύει τις νεκρές φύσεις και συγκινείται με μουσική που εξελίσσεται μεταξύ των 5 και 250 Hertz. Περπάτησε, έκανε το πρώτο του τσιγάρο, αγάπησε, έπαιξε και έχασε και προσπαθεί να ξανακερδίσει στην παραλία της Θεσσαλονίκης, η οποία του ενέπνευσε τη δράση του αφηγήματος.

Από το δελτίο τύπου.