Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Βράβευση Europeana


Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana, βραβεύτηκε  με το Erasmus Award for Networking Europe, στο πλαίσιο της απονομής βραβείων της ESEC (European Society for Education and Communication) που διεξήχθη πρόσφατα στη Βιέννη.
Η αιτιολόγηση των κριτών για τη βράβευση ήταν η εξής: "η κεντρική ιδέα της Europeana είναι η ισχυρή πεποίθηση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνδεθούν έχοντας πρόσβαση στην ευρωπαϊκή πολιτισμική κληρονομιά σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες, καθιστώντας το περιεχόμενό της προσβάσιμο τόσο από τον ερευνητή όσο και από τον απλό πολίτη που αναζητά πληροφορίες. Αν δούμε τη Europeana ως θησαυροφυλάκιο, τότε ο χρήστης είναι ο σκαπανέας του θησαυροφυλακίου, ο οποίος ανακαλύπτει έναν εικονικό κόσμο πολιτισμού, που φαίνεται να είναι χωρίς σύνορα"
 Τη διαχείριση της Europeana έχει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ψηφιακών Βιβλιοθηκών, στο οποίο συμμετέχουν οι κυριότερες ευρωπαϊκές ενώσεις βιβλιοθηκών, αρχείων, μουσείων, οπτικοακουστικών αρχείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Μέχρι σήμερα οι συλλογές της Europeana περιλαμβάνουν περισσότερα από 4,6 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα έργα (βιβλία, χάρτες, φωτογραφίες, βίντεο, εφημερίδες, κ.ά.): σημαντικότατα πολιτιστικά, ιστορικά και επιστημονικά τεκμήρια από ολόκληρη την Ευρώπη, εύκολα και γρήγορα προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο στον πολύγλωσσο δικτυακό της τόπο (www.europeana.eu). Ο στόχος είναι μέχρι το 2013 η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη να περιέχει πάνω από 11 εκατ. ψηφιοποιημένα τεκμήρια.
Η απονομή των βραβείων της European Society for Education and Communication γίνεται σε ετήσια βάση σε έργα και προγράμματα που ξεχωρίζουν για την προβολή των ευρωπαϊκών αξιών (κοινωνία, πολιτισμός, εκπαίδευση και πολιτική).


Πηγή www.ekt.gr


Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Επιστροφή της "Δίκης" του Κάφκα



Το Ισραήλ ζητάει από το Μουσείο Σύγχρονης Λογοτεχνίας της Γερμανίας να επιστρέψει το πρωτότυπο χειρόγραφο της «Δίκης» του Φραντς Κάφκα. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ, είναι ο μοναδικός νόμιμος δικαιούχος του χειρογράφου. Το χειρόγραφο, το οποίο είχε μεταφερθεί στο Τελ Αβίβ από την Πράγα το 1939, πουλήθηκε στη Γερμανία το 1988 έναντι περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο ποσό που έχει καταβληθεί ποτέ για σύγχρονο χειρόγραφο. Ο Κάφκα είχε δώσει τα χειρόγραφά του στο στενό φίλο και συγγραφέα Μαξ Μπροντ, με την εντολή να τα καταστρέψει. Όμως αυτός τα πήρε μαζί του όταν διέφυγε από την Τσεχοσλοβακία. Μετά το θάνατο του Μπροντ, η κληρονομιά του, όπως και τα χειρόγραφα του Κάφκα, πέρασαν στα χέρια της γραμματέως του Έσθερ Χόφα. Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Ισραήλ κατέθεσε αγωγή εναντίον της κόρης της Χόφα, διότι σύμφωνα με αυτούς, επιθυμία του Μπροντ ήταν το αρχείο του να διατεθεί σε βιβλιοθήκες στη Γερμανία και το Ισραήλ. Όμως το γεγονός ότι το πούλησαν έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία του Μπροντ και τη νομοθεσία του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία σημαντικά χειρόγραφα πρέπει να παραμένουν στο Ισραήλ.

Πρόγραμμα ENTITLE


To Πρόγραμμα ENTITLE (Europe’s New libraries Together In Transversal Learning Environments) σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει και να διαδώσει την προσπάθεια που κάνουν οι δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη να προωθήσουν και να στηρίξουν τη μάθηση σε κάθε ηλικιακή ομάδα και σε κάθε κοινωνικό περιβάλλον. Αυτή η προσπάθεια υλοποιείται μέσα από την προώθηση και τη διεύρυνση των εργασιών που συντελούνται από κεντρικά δίκτυα πληροφόρησης, κοινοτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα. Το πρόγραμμα εστιάζει στην ενεργό συμμετοχή των βιβλιοθηκών στη διαδικασία της Δια Βίου Μάθησης, μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος μη τυπικής εκπαίδευσης, στην προσπάθεια καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα οφέλη που προσφέρονται από τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Ο δικτυακός τόπος του ENTITLE είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση: http://www.entitlelll.eu/ όπου μπορείτε να βρείτε παραδείγματα καλής πρακτικής, καινοτόμες υπηρεσίες, εργαλεία και προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται από δημόσιες βιβλιοθήκες για να στηρίξουν τη Δια Βίου Μάθηση.
Από την ιστοσελίδα της
Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας

Επίσης, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες, παρουσιάσεις και άλλο υλικό από την Ημερίδα που διοργάνωσε στις 8 Μαΐου 2009 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ομάδα Δέλτος, το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Δια Βίου Μάθησης της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής με τίτλο «Δια Βίου Μάθηση και Βιβλιοθήκες», στη διεύθυνση http://www.libver.gr/entitleconf/

Παρουσίαση του Rolf Hapel στην ημερίδα του Future Library


Στην ημερίδα που διοργάνωσε το Future Library "Οι βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα" ο Rolf Hapel (Διευθυντής Βιβλιοθηκών και Εξυπηρέτησης Κοινού, Δήμος Άαρχους Δανία-Διεύθυνση Πολιτισμού και Υπηρεσιών για τον Πολίτη), έκανε μία παρουσίαση  με τίτλο "The public library and its role in the knowledge based society". Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση αυτή πατώντας εδώ.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Finding the Phoenix

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της Helen Blowers από την ημερίδα του Future Library

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης σε συνεργασία με τη Βορέειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου και τον Δήμο Αμαρουσίου, διοργανώνουν το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών με θέμα «Δημοτικές Βιβλιοθήκες: Σκεφτόμαστε Εθνικά, Δρούμε Τοπικά». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 4 - 5 Δεκεμβρίου 2009, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα.) και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΤΕΔΚΝΑ. Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του συνεδρίου http://labsrv.lib.ntua.gr/ocs/dimotikes/index.php/dimotikesconf/2ndmunlib

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Βραβείο Αναγνωστών 2009


Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) ξεκινά από σήμερα τη διαδικασία ψηφοφορίας για την ανάδειξη του αγαπημένου ελληνικού μυθιστορήματος της χρονιάς. Μπορείτε και εσείς να ψηφίσετε στέλνοντας μήνυμα στο 54160 με τον κωδικό του βιβλίου που επιθυμείτε. Έτσι θα διαμορφώσετε και εσείς τα αποτελέσματα και θα δώσετε το βραβείο σε αυτό που θέλετε. Διάρκεια ψηφοφορίας 11 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου. Η ψήφος των αναγνωστών έχει βαρύτητα 50% στα αποτέλεσματα. Το υπόλοιπο 50% θα προκύψει από την ψήφο που έδωσαν οι Λέσχες Ανάγνωσης. Το 2005 το βραβείο πήρε η Ευγενία Φακίνου με το βιβλίο της "Η μέθοδος της Ορλεάνης", το 2006 τη Ρέα Γαλανάκη για το βιβλίο της «Αμίλητα βαθιά νερά», το 2007 τον Ανδρέα Μήτσου για το βιβλίο του «Ο κύριος Επισκοπάκης» και το 2008 τον Δημήτρη Μπουραντά για το βιβλίο του «Όλα σου τα ‘μαθα μα ξέχασα μια λέξη».
Η  λίστα των 15 βιβλίων που κατήρτισαν με την ψήφο τους μέλη Λεσχών Ανάγνωσης από τις 230 που λειτουργούν σ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι η εξής (με αλφαβητική σειρά, σύμφωνα με το επώνυμο κάθε συγγραφέα):
1. Κόκκινο στην πράσινη γραμμή του Βασίλη Γκουρογιάννη, εκδόσεις Μεταίχμιο
       (στείλτε ΒΑ 1 στο 54160)
2. Το τέλος του χρόνου καθυστέρησε του Φίλιππου Δ. Δρακονταειδή, εκδόσεις Μεταίχμιο   
       (στείλτε ΒΑ 2 στο 54160)
3. Το πάθος χιλιάδες φορές της Ζυράννας Ζατέλη, εκδόσεις Καστανιώτη
    (στείλτε ΒΑ 3 στο 54160)
4. Οι αλήθειες των άλλων του Νίκου Θέμελη, εκδόσεις Κέδρος
    (στείλτε ΒΑ 4 στο 54160)
5. Ξιφίρ Φαλέρ της Αθηνάς Κακούρη, εκδόσεις Καστανιώτη
    (στείλτε ΒΑ 5 στο 54160)
6. Φίλοι και εραστές του Θοδωρή Καλλιφατίδη, εκδόσεις Γαβριηλίδη
    (στείλτε ΒΑ 6 στο 54160)
7. Ιμαρέτ του Γιάννη Καλπούζου, εκδόσεις Μεταίχμιο
    (στείλτε ΒΑ 7 στο 54160)
8. Ο βιολονίστας του Κώστα Καρακάση, εκδόσεις Ψυχογιός
    (στείλτε ΒΑ 8 στο 54160)
9. Ο μύθος του Ηρακλή Σπίλου του Νίκου Κουνενή, εκδόσεις Μεταίχμιο
    (στείλτε ΒΑ 9 στο 54160)
10. Υγρό φεγγαρόφωτο της Μαρίας Λαμπαδαρίδου-Πόθου, εκδόσεις Κέδρος
      (στείλτε ΒΑ 10 στο 54160)
11. Οι οδοιπόροι της καρδιάς της Εύας Ομηρόλη, εκδόσεις Λιβάνης
     (στείλτε ΒΑ 11 στο 54160)
12. Αν ήταν όλα... αλλιώς της Αλκυόνης Παπαδάκη, εκδόσεις Καλέντης
     (στείλτε ΒΑ 12 στο 54160)
13. Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα  
      (στείλτε ΒΑ 13 στο 54160)
14. Για να δει τη θάλασσα της Ευγενίας Φακίνου, εκδόσεις Καστανιώτη
     (στείλτε ΒΑ 14 στο 54160)
15. Λόγια φτερά του Χρήστου Χωμενίδη, εκδόσεις Πατάκη
     (στείλτε ΒΑ 15 στο 54160)

Από το δελτίο τύπου του ΕΚΕΒΙ

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Οι Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: Καινοτομία, Δημιουργικότητα, Κοινωνικά Δίκτυα


Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 7μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, θα διεξαχθεί η Ημερίδα "Οι Βιβλιοθήκες στον 21ο αιώνα: καινοτομία, δημιουργικότητα, κοινωνικά δίκτυα".
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ. Η εκδήλωση απευθύνεται μεταξύ άλλων, σε επαγγελματίες από το χώρο των βιβλιοθηκών, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπαλλήλους των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, εκδότες, συγγραφείς, δημοσιογράφους.
Δύο διακεκριμένοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Αμερική θα αναλάβουν να παρουσιάσουν τη διεθνή εμπειρία. Το στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο θα συμμετέχουν Έλληνες επαγγελματίες του χώρου και οι ξένοι ομιλητές θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν μεταξύ άλλων, ζητήματα συνεργασίας ιδρυμάτων σε τοπικό επίπεδο αλλά και ο ρόλος των βιβλιοθηκών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον."
Δελτίο τύπου ημερίδας
Πρόγραμμα εκδήλωσης:
- 19.00 - 19.10: Έναρξη-χαιρετισμοί

- 19.10 - 19.30: Helene Blowers
"Finding the Phoenix: Feathers, Flight & the Future of Media in Libraries"

- 19.30 - 19.50: Rolf Hapel
"The Public Library and it's role in the Knowledge Based Society"

- 19.50 - 20.10 Στρογγυλό τραπέζι - Παρεμβάσεις

- 20.10 - 21.00 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό