Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ηλεκτρονικά μαθήματα για τη δημιουργία ψηφιακών συλλογών από το Future Library

Αγαπητοί φίλες και φίλοι του Future Library,


θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης, Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο διαθέτουν μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση accessit.libver.gr  ηλεκτρονικά μαθήματα με εκπαιδευτικό υλικό για τη δημιουργία Ψηφιακών Συλλογών και τη σύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, Europeana.
Τα μαθήματα διατίθενται δωρεάν, προκειμένου να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, επιστήμονες της πληροφόρησης, να επικαιροποιήσουν και συμπληρώσουν τις γνώσεις τους και εκσυγχρονίσουν τους τρόπους διάθεσης του περιεχομένου τους.
Η παρακολούθηση και ολοκλήρωση των μαθημάτων καταγράφεται και οι επιτυχόντες στις ερωτήσεις της εξέτασης μπορούν να πάρουν κοινή βεβαίωση παρακολούθησης από τους δύο φορείς. Επί του παρόντος προϋποθέτουν καλή γνώση της αγγλικής αφού εκτός από την εισαγωγή που έχει μεταφρασθεί και στα ελληνικά όλες οι ενότητες των μαθημάτων διατίθενται μόνο στην Αγγλική.
Επίσης στο πλαίσιο πάλι της δράσης AccessIT υπάρχει εδώ έρευνα ελέγχου ψηφιακών δεξιοτήτων. Συμπληρώνοντας (όλες οι ερωτήσεις είναι στα ελληνικά) και υποβάλλοντας  αυτό το σύντομο σε ηλεκτρονική μορφή ερωτηματολόγιο θα συμβάλλετε σημαντικά στην ανάλυση των αναγκών κατάρτισης στη χώρα μας.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συμμετοχή και τη βοήθειά σας
Καλή συνέχεια
Γιάννης Τροχόπουλος, Διευθυντής Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας
Συντονιστής δράσης AccessIT


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε  με τον Γιώργο Μπίκα (τεχνικός στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας - geobikas@libver.gr).  Με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας συνεργάζεται για την οργάνωση αυτών των ηλεκτρονικών μαθημάτων ο Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου, Καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Επισκεφτείτε το Future Library στο: http://www.futurelibrary.gr/?xg_source=msg_mes_network

Από το δελτίο τύπου του Future library

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Θέση για βιβλιοθηκονόμο

Η Ανθός, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που εδρεύει στο Ναύπλιο, ενδιαφέρεται να καλύψει 1 θέση Βιβλιοθηκονόμου ( ΠΕ / ΤΕ ) για τη Βιβλιοθήκη Ανθός, Βιβλιοθήκη Τέχνης & Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Πληροφορίες: τηλ. 27520 28745 κα Mαρία Κωνσταντoπούλου
Αποστολή βιογραφικού: anthos.library@gmail.comΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.   Μαρία Κωνσταντοπούλου Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος Βιβλιοθήκη Ανθός Αγ.Μονής 7, Άρια Ναυπλίου, ΤΚ. 21100 Τηλέφωνο: +30 27520 28745 Fax: +30 27520 97732 E-mail: anthos.library@gmail.com

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου

Δελτίο τύπου ΕΚΕΒΙ

Το ΕΚΕΒΙ δημιουργεί το «Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου»
Η εποχή μας είναι η πρώτη, μετά από την εποχή του Γουτεμβέργιου, στην οποία το έντυπο βιβλίο από χαρτί δεν είναι το μόνο μέσο για την ανάγνωση και τη διάδοση του περιεχομένου των γραμμάτων. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η ανάδειξη της ψηφιοποίησης ως εργαλείου ευρύτερης πρόσβασης στην πολιτιστική δημιουργία, αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα του παρόντος απέναντι στο μέλλον, περιλαμβάνεται δε στο νέο στρατηγικό σχέδιο για το βιβλίο που ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος.
Στο πέρασμα από την παρούσα τεχνολογία του βιβλίου στην επόμενη η έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση των ευκαιριών που διανοίγονται, και την ταυτόχρονη αποφυγή των κινδύνων.
Για τον σκοπό αυτό, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) εγκαινιάζει στις αρχές του νέου έτους, 2011, τη λειτουργία της ιστοσελίδας «Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου»  (http://ebooks.ekebi.gr/), μιας υπηρεσίας με στόχο την:
  • Ενημέρωση των επαγγελματιών για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον κόσμο του ψηφιακού βιβλίου
  • Επιμόρφωση μέσω ημερίδων, σεμιναρίων,  συναντήσεων  κ.λπ.
  • Τεκμηρίωση της ανάληψης των αναγκαίων πρωτοβουλιών από την πολιτεία σε νομοθετικό και ρυθμιστικό επίπεδο
Η ιστοσελίδα αποτελείται από τις ενότητες:
→ Τελευταία Νέα (οι κυριότερες ειδήσεις από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, από έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης και από τα εξειδικευμένες επιθεωρήσεις του βιβλίου, ταξινομημένες στις ομάδες θεμάτων:
  • Η αγορά του ψηφιακού βιβλίου
  • Τεχνολογία, συσκευές, πρότυπα
  • Το ψηφιακό βιβλίο στην εκπαίδευση
  • Νομικά θέματα
  • Εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί/ρυθμίσεις
→ Ερμηνευτικό Γλωσσάρι τεχνικών Όρων, από τα αγγλικά προς τα ελληνικά
→ Το Ψηφιακό Βιβλίο στο Εξωτερικό: διασύνδεση με τις κυριότερες ιστοσελίδες για το ψηφιακό βιβλίο στο εξωτερικό
→ Το Ψηφιακό Βιβλίο στην Ελλάδα: διασύνδεση με τις κυριότερες ιστοσελίδες για το ψηφιακό βιβλίο στη χώρα μας
→ Συνεχιζόμενη Επιμόρφωση & Κατάρτιση, με περιεχόμενα:
  • Πληροφορίες για σεμινάρια που γίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό,  καθώς και αναλυτικά πρακτικά των σεμιναρίων που διοργανώνονται από το ΕΚΕΒΙ.
  • Βασικά κείμενα & επιμορφωτικό υλικό (που προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις έννοιες-κλειδιά των ψηφιακών εκδόσεων και της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας)
  • Ηλεκτρονικά σεμινάρια (e-classes)
→ Ανοιχτή Γραμμή επικοινωνίας με το κοινό, για ερωτήσεις & απαντήσεις