Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM

 (Eκπομπή 29ης Μαΐου 2011)  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10 – 12 το πρωϊ από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Eπιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης.
Η εκπομπή της Κυριακής 29ης Μαΐου ξεκίνησε με την ανακοίνωση της βράβευσης της εφημερίδας  «Πρωτοσέλιδο Θάρρος» που εκδίδουν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επ αγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) της πόλης του Ηρακλείου στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Το βραβείο κλήθηκε να παραδώσει ο  Δήμαρχος κ. Παντελής Βλασσόπουλος ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση τόνισε  μεταξύ άλλων, το μεράκι, τη δύναμη ψυχής και πνεύματος που επιδεικνύουν τα παιδιά αυτά και απευθυνόμενος στα ίδια ευχήθηκε «αν αυτή είναι η δική σας Ιθάκη, εύχομαι στο ταξίδι αυτό, την πέννα σας να ποτίζει θάρρος πρωτοσέλιδο που θα προάγει τα αγαθά και τις αξίες της ελευθερίας του λόγου, σε μια Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη και δημοκρατική».
Μας δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά με τη συναδέλφισσα – ποιήτρια Γιώγια Σιώκου με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου δίγλωσσου της βιβλίου «Αρχαία Μέλισσα», σε μετάφραση του David Connolly και ζωγραφική του κ. Π. Ζουμπουλάκη, στη Λέσχη του Σ.Υ.Τ.Ε. τη Δευτέρα 30 Μαΐου.  Τη δημιουργό και το έργο της θα παρουσιάσουν ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος η κα Μαρία Αλεξανδράκη, και η κα Ζιζή Σαλίμπα.
Στη συνέχεια συνδεθήκαμε τηλεφωνικά με τη Μάλαγα της Ισπανίας  στην οποία διεξήχθη η 19η Γενική Συνέλευση και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Βιβλιοθηκών, Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations, EBLIDA) στην οποία παρέστη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης αποτελούμενη από την Πρόεδρο κα Χριστίνα Κυριακοπούλου, τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Γλωσσιώτη και την Αναπληρώτρια Γραμματέα κα Δέσποινα Μέλλου.
Η Πρόεδρος της Ένωσης κα Χ. Κυριακοπούλου τόνισε ότι η εθνική εκπροσώπηση της Ελλάδος σε διεθνούς φορείς σχετικούς με βιβλιοθήκες είναι επιβεβλημένη μια που μέσω αυτής καθίσταται εφικτή η δυνατότητα λόγου και επιρροής στη διαμόρφωση προτύπων, αποφάσεων, κανόνων που τίθενται σε διαβούλευση και σε ισχύ απ’ όλους ενώ εξίσου σημαντική είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας σε αντίστοιχες ελληνικές επιτροπές.
Καλεσμένοι στην εκπομπή μας ήταν οι Γιάννης Τσάκωνας, Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας τ ου Ιονίου Πανεπιστημίου Χρήστος Παπαθεοδώρου .
Αφορμή της συνέντευξης που μας παραχώρησαν υπήρξε η έκδοση του βιβλίου “Evaluation of Digital Libraries: An Insight to Useful Applications and Methods” που επιμελήθηκαν οι δύο εκλεκτοί συνάδελφοι.
Η έννοια της αξιολόγησης των ψηφιακών βιβλιοθηκών ορίστηκε ως η απόδοση της αξίας στις ψηφιακές βιβλιοθήκες η οποία επιτελείται προς όφελος των αναγκών των κοινοτήτων, για τις οποίες αναπτύχθηκαν. Επίσης, η αξιολόγηση είναι μία διαδικασία δυναμική και αναλυτική, η οποία προφανώς, θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπε ράσματα. Αυτά τα συμπεράσματα είναι που έχουν αξία μέσα στη διαδικασία της αξιολόγησης και όχι οι διαδικασίες μέτρησης ή αποτύπωσης κάποιων χαρακτηριστικών των συστημάτων που αξιολογούνται.
Εν συνεχεία παρουσιάσθηκαν διάφορα στοιχεία του βιβλίου, όπως η διεπιστημονική του προσέγγιση και η δομή του, οι στόχοι και οι συντελεστές του. Βάσει αυτών των στοιχείων η συζήτηση περιστράφηκε στα κρίσιμα και ζωντανά ερευνητικά ζητήματα του χώρου των ψηφιακών βιβλιοθηκών.
Eπίσης τέθηκαν θέματα της επικαιρότητας των βιβλιοθηκών και πώς αυτή η επικαιρότητα συνδέεται με την αξιολόγηση. Ο κος Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι “Ξεκινάμε το ΕΣΠΑ, το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, χωρίς να έχουμε αποτιμήσει το τι έχουμε κάνει και έχουμε κάνει μεγάλα πράγματα και πρέπει να τα διατηρήσουμε. Αρχίζουμε μία διαδικασία καθαρά διαχείρισης της κρίσης μας”.
Επισημάνθηκαν τρία βασικά μειονεκτήματα της τρέχουσας κατάστασης:
(α) Τα χρόνια της πλούσιας χρηματοδότησης αναπτύχθηκαν πληροφοριακές νησίδες, π.χ. πλούσια αποθετήρια, αλλά δίχως διαλειτουργικότητα. Ο χώρος επίσης δεν ανέπτυξε βέλτιστες τακτικές για κοινή εργασία, για ουσιαστική και πραγματική συνεργασία. Αποτέλεσμα σε κάθε ξεκίνημα να ανακαλύπτουμε ως κοινότητα ξανά τον τροχό.
 (β) Η έλλειψη της διαλειτουργικότητας συμπληρώνεται με μία άλλη ζοφερή κατάσταση, την ύπαρξη των δύο ταχυτήτων στις ελληνικές βιβλιοθ ήκες. Γίνεται συζήτηση για βιβλιοθήκες οι οποίες είχαν χρήματα και τώρα χειμάζονται, αλλά και για βιβλιοθήκες, μικρά μουσεία, μικρά αρχεία, τα οποία ποτέ δεν είχαν χρήματα και η λειτουργία τους είναι δυσχερής.
 (γ) Η έλλειψη πολιτικής και η αντικατάσταση της πολιτικής από τη “διαχείριση της κρίσης”, έχει φτάσει στο σημείο ναδίρ την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών.
 Ως λύση σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση προκρίθηκε από τον κο Τσάκωνα η συνεργασία, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της κουλτούρας που υπάρχει στις βιβλιοθήκες μας. Υποστήριξε όμως πως “κάποια στιγμή οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να λ ογοδοτήσουν, αν όχι στους πολιτικούς ή στους κυβερνώντες ή σε οποιονδήποτε άλλο, στις ίδιες τις κοινότητές τους. Δηλαδή κάποια στιγμή η λογοδοσία θα φτάσει στο επίπεδο της κοινότητας και θα φτάσει με πολύ σκληρό και αμείλικτο τρόπο, διότι η κοινότητα θα θελήσει εκείνη τη στιγμή να δει υπηρεσίες που εμείς θα πρέπει να τις έχουμε διατηρήσει ακμαίες, θα πρέπει να τις έχουμε διατηρήσει ζωντανές και θα πρέπει πάντα να είναι εκεί και να προσφέρουν στον κόσμο αυτό που ζητά.”
Προς το τέλος της συζήτησης ο κος Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στο επίπεδο της βιβλιοθηκονομικής εκπαίδευσης ισχυριζόμενος ότι “η βιβλιοθηκονομική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι αρκετά πλούσια. Όσον αφορά τα προγράμματα σπουδών έχουν γίνει αξιόλογες και φιλότιμες προσπάθειες και σίγουρα μπορεί να γίνουν πολύ περισσότερα.&#82 21; Προχώρησε τη σκέψη του λέγοντας πως “Αυτό που λείπει, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας ισχυρός πυρήνας, ένας ισχυρός και ομοιογενής κορμός μαθημάτων στην κατεύθυνση της Επιστήμης της Πληροφορίας”.
Τα τρία Τμήματα που παρέχουν βιβλιοθηκονομική εκπαίδευση θα πρέπει να συνεργάζονται για την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών τους, συμμετέχοντας ενεργά, με τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, στις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Επιστήμης της Πληροφορίας.
Ανάμεσα στα νέα που ανακοινώθηκαν για τις εκδηλώσεις – δραστηριότητες των ελληνικών βιβλιοθηκών ξεχώρισαν:
-         Η εκδήλωση, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, της Ζωντανής Βιβλιοθήκης, μια βιωματική δράση για τις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό (Κυριακή 29 Μαΐου).
-         Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη» του  Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου (29 – 31 Ιουλίου).
 
-         Η επιτυχημένη πραγματοποίηση του σεμιναρίου/εργαστηρίου, για τον   εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά  στη  Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
- H πραγματοποίηση του σεμιναριακού κύκλου της Ένωσης Ελλήνων      Bιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης σε ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας με εισηγητή τον κ. Βαγγέλ η Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Ιουνίου στον Ο.ΜΕ.Δ. (Πλατεία Βικτωρίας 7 Αθήνα, αίθουσα εκπαιδευτικών σεμιναρίων, 16:00 – 20:00).
-         Ο κύκλος διαλέξεων που διοργανώνουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης με ομιλητή τον Σερραίο ψυχίατρο κ. Μιχάλη Σωτηρίου με γενικό τίτλο «Ψηφίδες Ψυχολογίας».
Το θέμα της 4ης διάλεξης είναι «Η Εφηβεία ως οικογενειακή κρίση»
(Δευτέρα 30 Μαΐου).
-          Η παρουσίαση της  πολύπλευρης προσωπικότητας και το έργο του  μεγάλου   Έλληνα διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τη Βορέειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου,  σε δύο συνεδρίες (Δευτέρα 30 Μαΐου & Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 19:00). 
-         To αφιέρωμα μνήμης στην Άλωση της Πόλης στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου Ευόσμου Θεσσαλονίκης που συμπεριλάμβανε ομιλία, χορωδία, απαγγελίες από μαθητές και έκθεση βιβλίου και συνδιοργανώθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη- Ιστορικό αρχείο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου  και τη Σχολική Βιβλιοθήκη ( Κυριακή 29 Μαΐου).
-         Η έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου Καπνομάζου στην Αλεξανδρούπολη και η ανάδειξή του ως κέντρο πολιτισμού αφού σ’ αυτό  πρόκειται να φιλοξενηθεί η δημοτική βιβλιοθήκη και άλλες δράσεις πολιτισμού.
            -        Η παρουσίαση του παραμυθιού «Οι ιστορίες του Γαλάζιου Λαγού» της Γεωργίας 
            Σαμαρτζή    στη Βιβλιοθήκη Ανθός (Κυριακή 5 Ιουνίου 11.00 – 13.00)         

Θέσεις εργασίας για βιβλιοθηκονόμο

Θέσεις για βιβλιοθηκονόμους (ΤΕ) με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο ΤΕΙ Καβάλας. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2510 4621037, 2510 462177.
Επίσης, στο ΤΕΙ Κρήτης, πληροφορίες στο τηλέφωνο 2810 379322 και στο ΤΕΙ Ηπείρου, τηλέφωνο 26810 50054.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Eλληνική λογοτεχνία, στη Μόσχα

Eλληνική λογοτεχνία, στη Μόσχα | Τέχνες | Ελευθεροτυπία:
Μεταφρασμένα έργα Ελλήνων συγγραφέων που δημιούργησαν στη Ρωσία από τη σοβιετική περίοδο έως και σήμερα εκθέτει η Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη της Μόσχας που φιλοξενεί την έκθεση «Η νεοελληνική λογοτεχνία σε ρωσικές μεταφράσεις».
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στη διεύθυνση http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=276247

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καινοτόμες δράσεις ενίσχυσης
της φιλαναγνωσίας των μαθητών
Μια ευρείας κλίμακας παρέμβαση του ΕΚΕΒΙ
στα σχολεία όλης της χώρας
Στις 11 Μαΐου υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Εθνικού Κέντρου Βιβλίου
και εγκρίθηκε το 3ετές Πρόγραμμα «Καινοτόμες δράσεις
για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών» ύψους 3.124.000€ .
***
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο, έχοντας σταθερά ως προτεραιότητά του την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, και ειδικότερα στις κρίσιμες ηλικίες για την ανάπτυξη της αναγνωστικής συμπεριφοράς του παιδιού και του εφήβου, εκτός από τις γνωστές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια (συγγραφείς και εικονογράφοι στα σχολεία, Έκθεση παιδικού βιβλίου, Μικρός Αναγνώστης κ.ά.), επιχειρεί μια δυναμική παρέμβαση, μοναδική μέχρι σήμερα σε κλίμακα και διάρκεια.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το ΕΚΕΒΙ ξεκινά αυτές τις μέρες ένα φιλόδοξο πιλοτικό Πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αιχμή του προγράμματος είναι η άμεση εξοικείωση των μικρών μαθητών με το βιβλίο και την ανάγνωση, και ειδικότερα η σταδιακή εδραίωση μιας φιλικής σχέσης με το λογοτεχνικό βιβλίο. Στόχος, η όξυνση της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, η αναζωογόνηση κι ο εμπλουτισμός της φαντασίας και της εφευρετικότητας, η ανάπτυξη της αισθητικής καλλιέργειας και της συναισθηματικής νοημοσύνης τους. Γενικότερα, η καλλιέργεια της γλωσσικής έκφρασης μ’ έμμεσο-βιωματικό τρόπο θα ενισχύσει την ικανότητα των μαθητών στην κατανόηση κειμένων, στην έκφραση απόψεων και ιδεών, συμβάλλοντας στην συγκρότηση μιας πολυδιάστατης και δημιουργικής προσωπικότητας.
Το πρόγραμμα θα καλύψει τρεις πλήρεις σχολικές χρονιές (2011-2012, 2012-2013, 2013-2014) και θα εφαρμοστεί την 1η χρονιά πιλοτικά στις 2 πρώτες τάξεις (Α’ και Β’ Δημοτικού) των περίπου 950 Δημοτικών Σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανά την επικράτεια. Την επόμενη χρονιά θα καλύψει όλες τις τάξεις (Α’ έως ΣΤ’) στα ίδια σχολεία, ενώ εκτιμάται ότι την 3η χρονιά –κι αναλόγως των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής– θα ενταχθεί επισήμως στο πρόγραμμα όλων των Δημοτικών Σχολείων της χώρας σε όλες τις τάξεις.
Οι κύριοι άξονες του προγράμματος είναι:
  • Οργάνωση ημερίδων/ειδικών σεμιναρίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης (πλέον των 40 ημερίδων και 40 σεμιναρίων σε όλη τη χώρα στα επόμενα τρία χρόνια).
  • Εκτέλεση ενός ευρύτατου προγράμματος γνωριμίας των μαθητών με τους δημιουργούς των βιβλίων (πλέον των 3.000 επισκέψεων συγγραφέων και εικονογράφων στα σχολεία στα επόμενα 3 χρόνια).
  • Οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση για τη λειτουργία 100 λεσχών ανάγνωσης σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη διοργάνωση επισκέψεων συγγραφέων.
  • Συνομιλία-συνάντηση συγγραφέων και μαθητών με τη χρήση νέων τεχνολογιών (skype κ.ά). Ο συγγραφέας θα φιλοξενείται στα γραφεία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και με τη χρήση των νέων τεχνολογιών θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρεται «διαδικτυακά» μέσω του ιστότοπου του ΕΚΕΒΙ στην τάξη των μαθητών, να συστήνει το έργο του και να συνομιλεί μαζί τους. Τα σχετικά βίντεο θα «ανεβαίνουν» στην ψηφιακή μας πλατφόρμα (αρχικά στο www.mikrosanagnostis.gr) ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση μαθητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδικό «στούντιο» στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ.
  • Δημιουργία ψηφιακών φακέλων για παιδιά και δασκάλους γύρω από μεγάλα θέματα της εποχής (π.χ. μετανάστευση, ρατσισμός, διαδίκτυο κ.ά) και ανάρτησή τους στην ψηφιακή μας πλατφόρμα (αρχικά στο www.mikrosanagnostis.gr).
  • Παραγωγή ψηφιακών ηχογραφημένων ιστοριών και ψηφιοποίηση βιβλίων και ανάρτησή τους στην ψηφιακή μας πλατφόρμα (αρχικά στο www.mikrosanagnostis.gr).
  • Διοργάνωση συνεδρίων (ένα στη Θεσσαλονίκη κι ένα στην Αθήνα), τοπικών ημερίδων με σκοπό την ενημέρωση της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονιών και των τοπικών κοινωνιών για το Πρόγραμμα και τις δυνατότητες συμμετοχής που προσφέρει. Τα θεμέλια αυτής της συζήτησης τέθηκαν ήδη στην 8η ΔΕΒΘ στο διεθνές συνέδριο «Βιβλίο και Εκπαίδευση. Τι πρέπει να αλλάξει;» 
Για την υλοποίηση του συνόλου των δράσεων κρίθηκε απαραίτητη η σύσταση από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας ειδικής 9μελούς επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα προτείνει θεματικές, πηγές, υλικό, και θα επιμελείται τα έντυπα που θα προωθούνται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μέλη της εν λόγω Επιτροπής έχουν οριστεί οι εξής:
  1. Κατσίκη – Γκίβαλου Άντα, Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αθηνών
  2. Καρακίτσιος Ανδρέας, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  3. Παπαδάτος Γιάννης, Λέκτορας Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κριτικός παιδικού βιβλίου
  4. Πολίτης Δημήτρης, Λέκτορας στο Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής της Προσχολικής Ηλικίας)
  5. Ηλιόπουλος Βαγγέλης, Συγγραφέας - Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ - Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
  6. Κοντολέων Μάνος, Συγγραφέας - κριτικός
  7. Αναστασιάδου Ευτυχία, Δασκάλα Νοσοκομειακού Σχολείου Παίδων «Αγία Σοφία»
  8. Λάππα Κατερίνα, Εκπαιδευτικός, εμψυχώτρια παιδικής λογοτεχνίας
  9. Μπέλλα Ζωή, Ομ. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

Υπεύθυνη της Πράξης «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας» είναι η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη. Την Τεχνική Διαχειριστική Υποστήριξη έχει αναλάβει η Μαρία Γρατσία ενώ Συντονιστής της Πράξης έχει οριστεί ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Κατσουλάρης.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση στο τηλέφωνο 210 92 00 317 καθώς και στη διεύθυνση filanagnosia@ekebi.gr.

Πηγή: Δελτίο τύπου ΕΚΕΒΙ

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Στην Κική Δημουλά το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2011

Στην Κική Δημουλά το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας : Στην Κική Δημουλά απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.
Περισσότερα διαβάστε εδώ.

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας:Μιά αληθινή ιστορία από το Ιράκ


Επισκεπτόμενη την 8η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου έπεσε τυχαία το μάτι μου σε έναν τίτλο ενός παιδικού βιβλίου που μου κίνησε το ενδιαφέρον.<<Η Βιβλιοθηκάριος της Βασόρας:Μια αληθινή ιστορία από το Ιράκ>>.Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που έγινε παραμύθι για τα παιδιά, επισημαίνοντας με απλό και λιτό τρόπο , την τεράστια αξία που έχουν τα βιβλία και τα αρχεία για τους ανθρώπους।Το παραμύθι αναφέρεται στην εισβολή Αμερικανικών και Αγγλικών στρατευμάτων στο Ιράκ(६ Απριλίου २००३ στη Βασόρα) και την απελπισμένη προσπάθεια της Βιβλιοθηκαρίου της κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βασόρας να διασώσει την συλλογή από "χρυσάφι" όπως αποκαλεί τα βιβλία, πρίν αυτή καεί ολοσχερώς μετά από ९ μέρες. Με κίνδυνο τη ζωή της κατάφερε να διασώσει το εβδομήντα % των βιβλίων μεταφέροντάς τα σε σπίτια φίλων της και στο δικό της.Τώρα περιμένει να γίνει μια καινούργια βιβλιοθήκη για να στεγάσει το θησαυρό της, και μέχρι να γίνει αυτό τα προστατεύει η ίδια..
Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, είναι πολύ σημαντική η διαφύλαξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς γιατί χωρίς αυτή είμαστε χαμένοι..

Διαβάστε online:

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Σήμερα το απόγευμα στις 8 γίνονται τα εγκαίνια της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαΐου.
Στην έκθεση θα βρεθούν 190 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς.

Υπάρχουν 5 θεματικές ενότητες για τους επισκέπτες:
Περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης», (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γένννηση του)
Γωνιά των Περιοδικών Λόγου και Στοχασμού
• focus στις Νέες Τεχνολογίες
• η παραδοσιακή Παιδική Γωνιά
• η νεαρή Γωνιά των Εφήβων με χορηγό το βιβλιοπωλείο ΙΑNOS


Ανάμεσα στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι και η θεματική έκθεση "Βιβλίο και Εκπαίδευση".

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το "Φεστιβάλ Μέσης Ανατολής", στο οποίο θα συμμετέχουν οι συγγραφείς:
Ταρίκ Αλί (Πακιστάν/Hνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι
(Συρία-Γαλλία), Γκεμπρεγκεόργκις Γιοάνες (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυ-
πτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Nτενίζ Kαβουκτσούογλου (Τουρκία),
Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσί (Τυ-
νήσια/Γαλλία), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία),
Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο πρόγραμμα της έκθεσης πατώντας εδώ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Βραβεία Διαβάζω: Τα «χρυσά» μυθιστορήματα των τελευταίων 15 ετών

Το περιοδικό "Διαβάζω" τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια απονέμει τα λογοτεχνικά του βραβεία για τα βιβλία των Ελλήνων συγγραφέων που ξεχώρισαν μέσα στη χρονιά. Όλα τα είδη των βιβλίων διαγωνίζονται, μυθιστόρημα, ποίηση, δοκίμιο κ.α.
Τα βιβλία και οι συγγραφείς που συμμετέχουν στα βραβεία αποκτούν αναγνωρισιμότητα και φήμη. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν ο τόπος διεξαγωγής των βραβείων, η ημερομηνία και οι μικρές λίστες των βιβλίων που θα διαγωνιστούν για τα Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω 2011. 
Πηγή: in2life

Europeana: η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό

Γράφει η Σοφία Παπαδημητρίου, Υπ. Ψηφιακών και Κοινωνικών Μέσων Δ/νσης

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana για τον πολιτισμό της Ευρώπης συγκεντρώνει σε μια πολύγλωσση δικτυακή πύλη http://www.europeana.com/, ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς προσφέροντας ελεύθερη πρόσβαση σε όλους. Η Europeana φέρνει πολιτιστικά πιο κοντά τους λαούς, αναδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα τους και κάνει πολύτιμο και σπάνιο υλικό, ελεύθερα προσβάσιμο. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσοτέρα από 14 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα τεκμήρια που προέρχονται από εθνικές βιβλιοθήκες και πολιτιστικά ιδρύματα ανά την Ευρώπη.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

«Λέσχες Ανάγνωσης - δράσεις εντός των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Βόρειας Ελλάδας: Μια ξεχωριστή πρόκληση»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πρόσκληση για συνάντηση με θέμα:
«Λέσχες Ανάγνωσης - δράσεις εντός των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Βόρειας Ελλάδας: Μια ξεχωριστή πρόκληση».

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) συνδιοργανώνουν συνάντηση με θέμα «Λέσχες Ανάγνωσης - δράσεις εντός των Δημοτικών Βιβλιοθηκών Βόρειας Ελλάδας: Μια ξεχωριστή πρόκληση».
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου 2011, ώρα 15:30-17:00, στο περίπτερο 13 και εντάσσεται στον κύκλο των επαγγελματικών συναντήσεων της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου/Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών.
Στόχος της συνάντησης είναι η διερεύνηση του πολύπλευρου ρόλου των βιβλιοθηκών όσ ον αφορά τη γνώση, την εκπαίδευση, την έρευνα, τον πολιτισμό αλλά και τη σημαντική συμβολή τους στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας, σε συνάρτηση με τη δημιουργία και λειτουργία Λεσχών Ανάγνωσης στον χώρο τους.
Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στη συνάντηση, η οποία επιδιώκει να αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία επιπλέον αριθμού Λεσχών Ανάγνωσης στις βιβλιοθήκες ακολουθώντας το αντίστοιχο -εποικοδομητικό- παράδειγμα άλλων χωρών με μεγάλη βιβλιοφιλική παράδοση.
Θα παρευρεθούν βιβλιοθηκονόμοι, υπεύθυνοι βιβλιοθηκών που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν λέσχες, υπεύθυνοι και μέλη λεσχών, εκπαιδευτικό προσωπικό - φοιτητές των σχολών βιβλιοθηκονομίας, βιβλιόφιλοι.
Θα συζητηθούν τα οφέλη που προκύπτουν από την επικοινωνία των ανθρώπων μέσω του βιβλίου με τη δημιουργία αναγνωστικών κοινοτήτων που επιτυγχάνεται και με τη λειτουργία Λεσχών Ανάγνωσης.
Περισσότερες πληροφορίες για την 8η ΔΕΒΘ θα βρείτε στον κόμβο: www.thessalonikibookfair.com.

Με τιμή,
Κατρίν Βελισσάρη Χριστίνα Κυριακοπούλου
Διευθύντρια ΕΚΕΒΙ Πρόεδρος ΕΕΒΕΠ