Καλή αρχή στο Ιστολόγιο του μαθήματος Ανάπτυξη και Διαχείριση Συλλογών.
Εδώ θα δημοσιεύουμε κείμενα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και τη διαχείριση συλλογών των βιβλιοθηκών, μουσείων, αρχείων, πολιτιστικών ιδρυμάτων, κέντρων τεκμηρίωσης, κ.λπ.
Επίσης, θα μπορούμε ελεύθερα να παραθέτουμε κείμενα, σχόλια, σκέψεις, προβληματισμούς, video, μουσικά κομμάτια, φωτογραφίες, αναλύσεις θεμάτων, κ.α. που αναφέρονται σε βιβλιοθήκες, μουσεία, και άλλα ιδρύματα. Ελπίζω να αγαπήσετε αυτόν το χώρο και να τον κάνετε δικό σας. Περιμένω τη συμβολή όλων σας σε αυτό το εγχείρημα, είτε με αναρτήσεις υλικού είτε με εθελοντική εργασία.
Όσοι, λοιπόν, θέλετε να συμμετάσχετε ως εθελοντές ελάτε σε επαφή μαζί μου.
Μανώλης Γαρουφάλλου
3 σχόλια:
Τίτλος βιβλίου: Μην πυροβολείτε την νύμφη
Δημουλίδου,Χρύσα(2006,), Μην πυροβολείτε την νύμφη,Αθήνα: Α.Α. Λιβάνη.
"Μέσα σε όλα όσα κληρονόμησε η Άννα από την αγαπημένη της γιαγιά Αννιώ ήταν κι ένα παλιό ράφι γεμάτο τεντζερέδες, να της θυμίζει συχνά παντρευτεί, φτάνει στα όρια της. Πως θα δικαιολογούσε σε όλους, για άλλη μια φορά, την απουσία ενός άντρα από το πλευρό της;
Όταν διαρκώς μπροστά από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας γιγαντώνονται τα πιο αξεπέραστα εμπόδια, δυο πράγματα συμβαίνουν: ή εγκαταλείπεις ή πεισμώνεις. Κι η Άννα πείσμωσε. Σε αυτό το γάμο έπρεπε να εμφανιστεί με ένα σύζυγο ή έστω ένα αρραβωνιαστικό. Της έμεναν μονό δυο εβδομάδες για να τον βρει…"
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Έργο της Χρύσας Δημουλίδου. Πρόκειται για ένα επίκαιρο έργο για τους αναγνώστες μας και πολύ διδακτικό από μια πτυχή. Πρόκειται κυρίως για ένα γυναικείο έργο αφού η πλοκή επικεντρώνεται στην Άννα, μια ελληνίδα, και στην άποψη της για την έννοια "γάμος".
Με απλή γλωσσά η συγγραφέας παρουσιάζει στους αναγνώστες το πραγματικό πρόσωπο του γάμου αφαιρώντας την μάσκα-παρομοίωση με τον παράδεισο.
Μέσα από την εξέλιξη της πλοκής βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να συνηδιτοποιεί ότι ο γάμος είναι ένας μακρύς Γολγοθάς και αν δεν βρεις το σωστό ταίρι είσαι καταδικασμένος να δεσμευθείς με μια δυστυχισμένη ζωή που από λάθος εσύ επέλεξες. Δεν είναι όλοι οι γάμοι σαν παράδεισος αφού καταλαβαίνει ότι από όλες τις συμμαθήτριες της μονό μια έχει ευτυχισμένη ζωή με το σύζυγο της. Παρόλα αυτά οι υπόλοιπες της συμμαθήτριες της, της έκρυψαν την αλήθεια:...
“- μπορώ να σε ρωτήσω κάτι; Ψέλλισα.
- παρακαλώ…
- γιατί έκρυβες τόσο καιρό επιμελώς το πρόβλημα σου από τις φίλες σου και είχες φαγωθεί να παντρευτώ, για να δω τα καλά του γάμου;
- η σοφία τα γνώριζε όλα, το ίδιο και η μέλπω. Μήπως κι εκείνες δεν έχουν βάσανα; Τι να σου λέγαμε, μωρέ Άννα; Αν σου φανερώναμε τι γίνεται μέσα στο σπίτι μας, ούτε που θα έλεγες να παντρευτείς ποτέ.
- δεν καταλαμβάνω τίποτα. Έπρεπε, δηλαδή, να παντρευτώ για να μάθω;
- Πώς να σου το πω τώρα, οι παντρεμένες τα λένε μονό μεταξύ τους. Άσε που μυρίζονται τα προβλήματα πριν καν μιλήσει η άλλη. Είναι κάτι σαν κώδικας μυστικής επικοινωνίας. Μοιράζονται κατά κάποιον τρόπο τα χαλιά τους… γιατί όλοι οι γάμοι έχουν παρατράγουδα.
- Όλοι; Σχεδόν. Επειδή δεν τα λένε στις ελεύθερες; Να κι εσύ τώρα, γιατί δεν πηγές να πεις τον καημό σου στην ξαδέρφη σου τη ρουλά, που είναι ελεύθερη, και ήρθες σε μένα;…”
Μέσα στην ιστορία αναφέρεται και σε ενα ράφι το όποιο κληρονόμησε από την γιαγιά της, και το όποιο παίρνει μορφή που μιλά, και συζήτα με την Άννα για την κατάντια της:…
"ξανακοίταξα το ράφι. Σαν να είχε σοβαρέψει πολύ.
- δεν μιλάς πια; το ρώτησα.
-Και τι να πω;
- Οτιδήποτε… μια κουβέντα έστω… δεν έχεις όρεξη;
- Χόρτασα με αυτά που βλέπω…
- Τόσο χαλιά;
- Έχω δει και χειρότερα… σου αρέσει τώρα η ζωή σου περισσότερο από πριν;
- Δεν ξέρω…
- Καλύτερα δε θα ήσουν εδώ πάνω;
- …δεν ξέρω.
- Ντρέπομαι για σένα…
- Τι πράγμα;
Το ράφι μουγκάθηκε ξανά."…
Ένα άλλο κομμάτι που με συγκίνησε είναι κάτι λόγια που ίσως η συγγραφέα πηρέ από ιερέα, και τα τοποθέτησε ξεχωριστά στην σελίδα του εξώφυλλου:
“…Δυστυχώς, κόρη μου, στην εποχή μας είναι πολύ δύσκολο να τα βρουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Έχουν χάσει την αγνότητα και την ανθρωπιά που τους διέκρινε κάποτε. Δεν υπάρχουν πια ηθικοί κανόνες, δεν υπάρχει συνείδηση, και μερικές φόρες αναρωτιέμαι αν υπάρχει καν ψυχή. Όλα έχουν ισοπεδωθεί σε μια υλιστική ματαιότητα ενός αύριο που σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο. Ο καθένας λειτουργεί σαν μονάδα και όχι σαν σύνολο, όπως είναι το σωστό. Στο σταυρό των περισσότερων που προσκυνούν δεν βρίσκεται ο Κύριος ημών Ιησούς, αλλά ένα χαρτονόμισμα, που όσο πιο πολλά μοναδικά έχει πάνω του τόσο πιο πολλές είναι οι μετάνοιες. Εκεί κατάντησε ο άνθρωπος. Να προσκυνεί τα μοναδικά. Να ταυτίζεται μαζί τους. Να γίνεται ο ίδιος ένα ολόκληρο μοναδικό…”
ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Το βιβλίο αυτό μπορεί να εναχτεί σε δημοτική βιβλιοθήκη καθώς επίσης και σε κάποιο πανεπιστημιακό σπουδαστήριο (αναγνωστήριο). Ενε ένα επίκαιρο βιβλίο που σε ξεκουράζει, σε μαγεύει, και σε παρασύρει σε ένα κόσμο, που όμως μπορεί να πεις είναι και μια πραγματική πτυχή της ζωής. Η συγγραφέας με τον τρόπο της σου παρουσιάζει μια ωμή πραγματικότητα σχετικά με το πώς βλέπει η γυναίκα, ίσως και ο άντρας, το γάμο και πως επηρεάζουν επίσης στον αιώνα μας, τα ταμπού και τα προσχήματα από τους γύρω.
ηλ. διεύθυνση της συγγραφέας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό της και την υπόλοιπη συλλογη της: http://clubs.pathfinder.gr/chrysa_dimoulidou
Η Ειρηνη Δριβα ειπε
Τιτλος βιβλιου(Η προκληση του γαμου)
Ρουντολφ Ντραικωρς,εκδοσεις κεδρος
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο γαμος σημερα περναει κριση.Αυξανουν συνεχως τα διαζυγια,οι ανυπανδρες μητερες,οι ανθρωποι που δεν βρισκουν το ταιρι τους.Τι συμβαινει και πως μπορουμε να αντιμετωπισουμε το θεμα του γαμου με επιτυχια προς οφελος του ζευγαριου αλλα και της κοινωνιας?
Αυτο το βιβλιο πραγματευεται το ψυχοφθορο προβλημα της σχεσης ανδρων-γυναικων.Αναλυει τους τροπους με τους οποιους μπορει να εξασθενισει ο ανταγωνισμος μεσα στο ζευγαρι και σε ολη την οικογενεια ωστε να λειτουργησει χωρις προβληματα.
Ο στοχος στο γαμο ειναι να ελαφρυνει ο ενας τον αλλον απο τις δυσκολιες και συγχρονως να πλουτισει τη ζωη του συντροφου του.Ειναι να διευκολυνει τα παιδια να γινουν υπευθυνα και αυτονομα,στοιχεια απαραιτητα για τη μελλοντικη τους επιτυχια.
Σε πρακτικο επιπεδο το βιβλιο αναλυει με καθε λεπτομερεια και δινει δοκιμασμενες για την τους και αμεσα εφαρμοσμενες λυσεις,για την προληψη και αντιμετωπιση ακομη και των πιο δυσκολων προβληματων μεταξυ του ζευγαριου και των παιδιων καθε ηλικιας.
Περιγραφει με σαφη και πληρως κατανοητο τροπο πως δημιουργουνται οι δυσκολιες αναμεςα στο ζευγαρικαι πως μπορουν να ξεπεραστουν αφηνοντας αλωβητους τους ανθρωπους.
Ειναι ενα βιβλιο εργαλειο για ολους τους ανθρωπους που προκειται να παντρευτουν,αλλα και για εκεινους που ειναι ηδη παντρεμενοι.Ειναι ενας οδηγος για τις ανθρωπινες σχεσεις μεσα στο γαμο,για τη σωστη αντιμετωπιση των παιδιων και την απολαυση της όμαδικης ζωης,που μπορει και προσφερει η οικογενεια οσο καμια αλλη κοινωνικη ομαδα.
Το ερεθισμα που μου εδωσε να διαβασω και κατοπιν να παρουσιασω το συγκεκριμενο βιβλιο ηταν μια προσφατη προσωπικη εμπειρια που ειχε ενα ατομο απο το στενο μου κυκλο,το οποιο σαφως ειχε σχεση με την απροσμενη ματαιωση του γαμου που επροκειτο να πραγματοποιηθει.
Εν κατακλειδι θελω να προσθεσω ενα μικπο αποσπασμα απο το βιβλιο το οποιο πρεσβευει το εξης{ειναι ζωτικο για τη συζυγικη ευτυχια ν'αναγνωριζουμε οτι καθε προβλημα ειναι ενα κοινο καθηκον που χρειαζεται αμοιβαια ενθαρρυνση,κατανοηση και αλληλοβοηθεια.
ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Το βιβλιο αυτο θα μπορουσε να ενταχθει σε μια δημοτικη βιβλιοθηκη,καθως το θεμα που πραγματευεται ειναι μεγιστου κοινωνικου ενδιαφεροντος.
ο/η μαρία ψαρρα είπε...
Τίτλος βιβλίου:Το τρίτο θαύμα.
του Richard Vetere.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Συναρπαστικό και με έξυπνη πλοκή "Το τρίτο θαύμα" είναι ένα βιβλίο μυστηρίου σχετικά με τη φύση και της ανταμοιβές της πίστης και της συγχώρησης.Ο τίτλος αναφέρεται στο τρίτο θαύμα που πρέπι να αποδοθεί σε κάποιο πρόσωπο πριν ανακυρηχθεί σε Αγία.Οι ενορίτες της εκκλησίας του Αγίου Στανισλάβου, στο Κουϊνς της Νέας Υόρκης, πιστεύουν οτι η θεραπεία ενος κοριτσιού από μιά ανίατη ασθένεια και τα δάκρυα από αίμα που χύνει καθε Οκτώβριο εδώ και δέκα χρόνια το άγαλμα της Παρθένου,συνδέονται με το θάνατο της Έλεν Στέφενσον, μιας γυνάικας που ζούσε στη μονή της εκκλησίας και είχε τη φήμη"αγίας γυναίκας".Υπό την πίεση του ποιμνίου του,των Μ.Μ.Ε. και του Βατικανό,ο Κορδινάλιος Κέιχιλ αναθέτει στον πατέρα Φράνκ Μούρ να ερευνήσει το θέμα.
Αυτό που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο,ήταν ο τίτλος του"Το τρίτο θαύμα".Ήθελα να δω πως ο συγγραφέας,ο Richard Vetere,πρόβαλε το θέμα αν όντως υπάρχουν θαύματα,τι θαύμα,-τα παρουσίασε και πως τα προσέγκυσε και τα τεκμηρίωσε.
ΕΝΤΑΞΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Το βιβλίο αυτό μπορεί να ενταχθεί σε μια δημοτική βιβλιοθήκη της Αθήνας ή της Θεσ/νίκης,επειδή το βιβλίο αναφέρεται στα θαύματα της καθολικής εκκλησίας και πέραν τούτου,περιέχει άσεμνα λόγια και πρέξεις κυρίως του πομνίου,κάτι που θα προλαλούσε αντιδράσεις από μια κλειστή κοινώνία μιας επαρχιακής πόλης.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΡΑ
Δημοσίευση σχολίου