Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΜΥΘΗΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ – JOANNE HARRIS


Η Joanne Harris γεννήθηκε το 1964 στη Γαλλία. Οι γονείς της διατηρούσαν ένα μαγαζί με γλυκά, το οποίο είχε περάσει στα χέρια τους μετά από πολλές γενιές. Η προγιαγιά της ήταν γνωστή ως μάγισσα και θεραπεύτρια, πράγματα που μας δείχνουν πως μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που πολύ πιθανόν να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των νουβελών της. Έχει φοιτήσει σε μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αγγλίας, ανάμεσά τους και το Cambridge, καθώς η καταγωγή του πατέρα της ήταν από εκεί και πλέον παράλληλα με τη συγγραφή ασχολείται και με τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας.

Πολύ χαρακτηριστικά για τις ασχολίες της J.Harris είχε δηλωθεί στα βιογραφικά λεξικά who’s who πως «λουφάρει και περιφέρεται άσκοπα, ασχολείται με τη μουσική και φυσικά με την ήσυχη ανατροπή του συστήματος». Βέβαια θα μπορούσαμε με σιγουριά να πούμε πως τα πρώτα δεν ισχύουν και απόδειξη είναι τα πολυάριθμα λογοτεχνικά της έργα. Μάλιστα ένα από τα πρώτα της έργα, με τίτλο Chocolat, γράφτηκε σε λιγότερο από τρεις μήνες και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ειδικά μετά την προβολή της ταινίας στην οποία τους πρωταγωνιστές του βιβλίου ενσάρκωσαν ο Johnny Depp και η Juliette Binoche το 2000 (ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου).

Blue eyed boy
Για τους λάτρεις λοιπόν της σκοτεινής και μυστηριώδους λογοτεχνίας έχουμε να παρουσιάσουμε ένα νέο βιβλίο της J.Harris, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2010.

Μερικά βιβλία τη
ς Joanne θα λέγαμε πως μοιάζουν με εκείνο τον κινέζικο κύβο με τα χρώματα, που τον περιστρέφεις ξανά και ξανά μέχρι να βρεις τη λύση. Για το συγκεκριμένο δεν θα λέγαμε πως μοιάζει τόσο με αυτό το παιχνίδι, αλλά περισσότερο με το μοχθηρό κιβώτιο που μεταφέρθηκε στην κινη- ματογραφική οθόνη (The Cube), το οποίο καλούσε τους δαίμονες παίζοντας με τις ζωές των ανθρώπων. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένα άτομο στις πρόωρες δεκαετίες του '40 του που ζει ακόμα με τη μητέρα του, για την οποία έχει δολοφονικές φαντασίες, τις οποίες μεταφράζει στη μυθιστοριογραφία, και τις θέτει σε έναν ιστοχώρο αποκαλούμενο badguysrock. Αυτή η εικονική κοινότητα, που δημιουργείται από το Blueeyedboy, ισχυρίζεται να γιορτάσει τους πλασματικούς κακοποιούς παντού, και μέσω αυτού του μέσου διατηρεί επαφή με τους απευθείας σύνδεση φίλους του – μερικούς με τους οποίους είναι επίσης γνωστός στην πραγματική ζωή, και πιό ιδιαίτερα με την Albertine, με την οποία μοιράζεται ένα μπερδεμένο παρελθόν. Αλλά ο Blueeyedboy, όπως και η Albertine, δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Δεδομένου ότι διευκρινίζουμε τα γεγονότα του παρελθόντος του, τη στριφνή σχέση του με τη μητέρα του, τη διαμάχη του με δύο αδελφούς και τις λεπτομέρειες της μυστικής ζωής του, αποκαλύπτουμε την αλήθεια για το παρελθόν του Blueeyedboy και μια είκοσι ετών παλαιά δολοφονία…

Άλλα έργα της Joanne Harris

1. Runemarks (2007)
2. The lollipop shoes (2007)
3. Gentlemen and Players (2005)
4. The French market (2005)
5. Jigs and reels (2004)
6. Holly fools (2003)
7. Coastliners (2002)
8. Blackberry wine (2000)
9. Chocolat (1999)
10. Sleep, pale sister (1993)
11. The evil seed (1989)

Κριτικές γενικότερα για τα έργα της

«Η συγγραφέας αυτή προκάλεσε αίσθηση και έγινε παγκοσμίως γνωστή με το βιβλίο Chocolat. Όλα τα έργα της είναι εξίσου σαγηνευτικά και μυστήρια, συνδυάζοντας το όνειρο, τη νοσταλγία, τα μυστικά του παρελθόντος και σχεδόν πάντα συνοδεύονται από γαστρονομικές περιπλανήσεις που συνθέτουν μία μοναδική ατμόσφαιρα.» - Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών
.

«Μοναδική συγγραφέας και σίγουρα θα σας ταξιδέψει σε μυστήρια μονοπάτια που δεν έχετε καν φανταστεί πως υπάρχουν… Ιδανική για τους λάτρεις των σκοτεινών μυθιστορημάτων καθώς διαβάζοντας κανείς τις ιστορίες της νομίζει πως πραγματικά συμμετέχει σε αυτές.» - Ταξίδι στο βιβλίο. (αφιέρωμα σε ξένους λογοτέχνες από βιβλιοπωλείο).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.bibliopolio.gr/advanced_search_result.php?search_type=person&search_person=Harris,%20Joanne
http://calitreview.com/56
http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolat_(2000_film)
http://www.joanne-harris.co.uk/v3site/books/blueeyedboy/index.html
http://www.haef.gr/libraries/suggestions/2003-04/april04/april_04.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Joanne_Harris http://www.skroutz.gr/books/a.15829.Harris-Joanne.html

Χατζοπούλου Χρυσάνθη, Δ', 033/07

Δεν υπάρχουν σχόλια: