Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008






Βιβλίο: Γεννηθήκαμε ρατσιστές;

Συγγραφέας: Ντένους Πρας

Φοιτήτρια: Λαγού Αγγελική

Πρας, Ντένους (1997). Γεννηθήκαμε ρατσιστές-, Αθήνα, Πατάκης.


Γεννηθήκαμε ρατσιστές;

Το βιβλίο του Ντένους Πρας αναφέρεται στον ρατσισμό και αποτυπώνει τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτού αλλά αναλύει και το κατά πόσο γεννηθήκαμε ρατσιστές ή είναι ένα χαρακτηριστικό που αποκτήσαμε κατά την διάρκεια της ζωής μας. Μέσα στο βιβλίο αυτό βλέπουμε όλες τις μορφές και τις όψεις του ρατσισμού ( από το 1800 ένας γνωστός φυσιοδίφης της εποχής ξεχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με τα μαλλιά, σε ίσια και σγουρά). Αυτές μπορούν να είναι η περιφρόνηση, η απομόνωση και η καθυπόταξη ανθρώπων που θεωρούνται διαφορετικοί από εμάς. Ακόμα η διάκριση (χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το άπαρτχαϊντ, ένα δόγμα από Ολλανδούς αυτονομιστές εξόριστους στην Νότια Αφρική τον 17ο αιώνα, όπου για να κρατήσουν την μειονοτική τους εξουσία, απαγόρευαν μέσω της αυστηρής αστυνόμευσης και τον αυταρχισμό, κάθε πλούτο ανεξαρτήτως προέλευσης και κάθε μορφή εκπαίδευσης σε οποιονδήποτε μη λευκό), η άρνηση ή στέρηση που αφορά κυρίως τον σεξιστικό ρατσισμό απέναντι στη γυναίκα, η εξορία, ο διωγμός, και η γενοκτονία.

Περιγράφει την επιφυλακτικότητα των ανθρώπων απέναντι στους ξένους. Αναγνωρίζει πως οι άνθρωποι δε δεχόμαστε την διαφορετικότητα του Άλλου ως ποικιλία των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, αλλά ως σημάδι κατωτερότητας.

Επίσης, στις σελίδες του βιβλίου αναφέρεται ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός δηλαδή απέναντι στους Εβραίους, ο σεχταρισμός, η δουλεία, το «έγκλημα» του να είσαι μαύρος και το ρατσισμό απέναντι στους μετανάστες.

Μιλάει για την ίδρυση διαφόρων μυστικών οργανώσεων όπως την Κου Κλουξ Κλαν αλλά και για τον πειρασμό του φασισμού και το κατά πόσο βαραίνει η ιστορία στις πλάτες μας.

Τέλος ο συγγραφέας παραδέχεται στην αρχή αλλά και στο τέλος του βιβλίου πως απ’ τα γεννοφάσκια μας είμαστε όλοι μας ρατσιστές, δεν μπορούμε να δεχτούμε την διαφορετικότητα του άλλου όποιος κι αν είναι αυτός: «από βρέφη είμαστε σε θέση να αρνιόμαστε ένα χαμόγελο και στην πορεία τα λόγια μας πληγώνουν τους γύρω. Μάλιστα γεννηθήκαμε ρατσιστές και αν δεν το παραδεχόμαστε δεν θα σταματήσουμε και ποτέ να είμαστε. Όταν θα το καταλάβουμε και αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας αλλά και των άλλων η προσέγγιση θα είναι πιο εφικτή». Ο αγώνας σε κάθε μορφή διάκρισης και αδιαλλαξίας πρέπει να αρχίσει από νωρίς και να καταπολεμηθεί μέσα μας.

Το βιβλίο αυτό θα το εντάσσαμε σε μια δημοτική βιβλιοθήκη γιατί πρέπει να είναι προσιτό στο ευρύ κοινό, αλλά εύκολα και σε μία ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη όπου θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις και εργασίες πάνω σε αυτό. Προσφέρει μέσα σε λίγες σελίδες συμπυκνωμένη γνώση για τον ρατσισμό και θίγει θέματα και καταστάσεις για τις οποίες δεν είμαστε επαρκώς ενήμεροι.

Λαγού Αγγελική

Δεν υπάρχουν σχόλια: