Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

medien@age Δρέσδης

Mια βιβλιοθήκη για νέους

Θα αναφερθώ σε ένα dvd του συνεδρίου και θα σας παρουσιάσω τη Νεανική Βιβλιοθήκη της Δρέσδης. Η Νεανική Βιβλιοθήκη της Δρέσδης στεγάζεται σε ένα μοντέρνο κτήριο, κατασκευασμένο από γυαλί, χάλυβα και μπετόν. Σε ένα σημείο πολύ κεντρικό, ιδανικό για μια βιβλιοθήκη, επειδή βρίσκεται δίπλα σε όλα τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων, πολύ κοντά στην Altmarkt και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και έχοντας ουσιαστικά έξω από την πόρτα της μια στάση που εξυπηρετεί πολλές γραμμές του τραμ.

Στο ίδιο το κτήριο στεγάζονται τρεις αλυσίδες καταστημάτων που απευθύνονται στην νέα γενιά, ένα ινστιτούτο για έρευνα αγοράς και τα γραφεία ενός οργανισμού ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Η Prager Straße είναι ο πιο πολυσύχναστο δρόμος της Δρέσδης και σφύζει από κόσμο που βγαίνει να κάνει τα ψώνια του ή απλά τον περίπατό του κοιτάζοντας τις βιτρίνες, αποτελώντας έτσι πόλο έλξης για τη νέα γενιά. Εκτός από τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες καταστημάτων Fastfood, υπάρχουν επίσης πολλοί κινηματογράφοι και το καλοκαίρι ο κόσμος μπορεί και κάθεται έξω σε πολλούς υπαίθριους χώρους αυτού του εμπορικού δρόμου.

Η βιβλιοθήκη αυτή απευθύνεται πλέον σε νέους ηλικίας από δεκατριών έως εικοσιπέντε ετών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους μαθητές σχολείων και επαγγελματικών σχολών. Στόχος της βιβλιοθήκης είναι να προσελκύσει τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικες όλης της πόλης και των γύρω περιοχών.

Κύριος στόχος είναι να αυξηθεί τόσο η συχνότητα της χρήσης της βιβλιοθήκης όσο και ο αριθμός των χρηστών από την ομάδα στόχο.

Οι νέες προσφερόμενες υπηρεσίες
Ηλεκτρονικά μέσα

Σε αντιστοιχία με τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις των νέων, στο επίκεντρο βρίσκονται τα ηλεκτρονικά μέσα τόσο από την άποψη της ποιότητας όσο και από την άποψη της ποσότητας.

Υπάρχουν:

  • 12 θέσεις σε PC με πρόσβαση στο Internet, 2 PC με το σύνηθες λογισμικό (επεξεργασία κειμένου, παρουσιάσεις, γραφικά, Scanner) και βάσεις δεδομένων (μόνο το αρχείο Munzinger)
  • 2 PC με ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • 1 PC για τη χρήση CD-ROM/DVD-ROM της βιβλιοθήκης
  • Δυνατότητες να κατεβάζει κανείς από το Internet κείμενα, εικόνες, ήχους, E-Mail, αποτελέσματα αναζητήσεων από βάσεις δεδομένων, και να τα μεταφέρει σε δισκέτες τα αρχεία που δημιούργησε.
  • Δυνατότητες εκτύπωσης από όλες τις θέσεις εργασίας (και σε πολυχρωμία)

Από τον Οκτώβριο του 2001 υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με χρήστες μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης E-Mail και μέσω SMS. Οι υπηρεσίες που παρέχονται μέσω SMS περιλαμβάνουν την προσημείωση μέσων που μπορεί κανείς να δανειστεί για να τα χρησιμοποιήσει εκτός βιβλιοθήκης καθώς και την υπενθύμιση για την επιστροφή τους δύο ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας. Μέσω E-Mail οι ενδιαφερόμενοι χρήστες πληροφορούνται για νέες εκδόσεις σε επιλεγμένα πεδία (Newsletter) .

Από τις 31/03/2003 λειτουργεί και η ειδική ιστοσελίδα , http://www.medienetage-dresden.de/, η οποία ενημερώνεται σε τακτά διαστήματα. Από κοινού με την Υπηρεσία Ενημέρωσης της Νεολαίας (JungendInfoService) εκδίδεται και το οnline περιοδικό JoMag.

Άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες

Συλλογή

Σε αντίθεση με άλλες βιβλιοθήκες η συλλογή της Νεανικής Βιβλιοθήκης αποτελείται κατά 50% από έντυπο υλικό και κατά 50% από υλικό μη έντυπου χαρακτήρα (Nonbook). Στόχος μας είναι ο αριθμός των μονάδων του διατιθέμενου υλικού τόσο σε έντυπη όσο και σε μη έντυπη μορφή να ανέλθει στις 30.000 και οι συνδρομές σε περιοδικά σε 60. Αυτή τη στιγμή, η βιβλιοθήκη διαθέτει 22. 000 μονάδες.

Η medien@age προσφέρει τις εξής υπηρεσίες:

  • Δανεισμός CD, βιβλίων, κόμικ, Video, ακουστικών βιβλίων,

    DVD, CD-ROM, περιοδικών και παιχνιδιών για χρήση εκτός βιβλιοθήκης

  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες (Internet) λογισμικό για χρήστες,
  • Ηλεκτρονικά μέσα και θέσεις εργασίας για τους χρήστες εντός της βιβλιοθήκης
  • Εγκυκλοπαίδειες, βιβλία αναφοράς, βοηθήματα, συμπληρωματικά μέσα για τα σχολικά μαθήματα, πληροφορίες για την πόλη της Δρέσδης
  • Δυνατότητες χρήσης όλων των προσφερόμενων μέσων
  • Παροχή παιδαγωγικών συμβουλών από την Υπηρεσία Ενημέρωσης της Νεολαίας (JugendIinfoService) που χρηματοδοτείται από την αρμόδια Υπηρεσία Ανηλίκων του Δήμου
  • Εκδηλώσεις
  • Καφετέρια
  • Υπηρεσίες (Πληροφόρηση και συμβουλευτική)
  • Μηχάνημα για φωτοτυπίες

Παρουσία των νέων αποκτημάτων

Σε συνεργασία με μια ομάδα στόχο (μαθητές) αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ομάδες:

FundgΣχολικά βοηθήματα:

Βιβλιογραφία για το σχολείο και τα σχολικά μαθήματα, ταξινομημένη ανά μάθημα

Εργασία και σταδιοδρομία

Ψηφιακός κόσμος

Ταξίδια & οδοιπορικές εκδρομές

Ελεύθερος χρόνος & σπορ

Lifestyle & πάρτυ

Ό,τι θέλετε να μάθετε για το σεξ

V.I.P.

Σε αμηχανία

Ακατανόητα ζητήματα

Σχετικά με τη Δρέσδη

Το υλικό έχει ταξινομηθεί σύμφωνα με θεματικές ενότητες και όχι σύμφωνα με το είδος τους π.χ. τα ακουστικά βιβλία βρίσκονται στην ενότητα «Λογοτεχνία» και όχι στα CD. Υπάρχει και η δυνατότητα μετωπικής παρουσίασης.

Εκδηλώσεις

Το προφίλ των εκδηλώσεων της medien@age προσανατολίζεται αυστηρά στην ομάδα στόχο που είναι νέοι ηλικίας από δεκατριών έως εικοσιπέντε ετών. Το ευρύ φάσμα των εκδηλώσεων που είχε διαμορφωθεί στο παρελθόν θα διατηρηθεί και στη Νεανική Βιβλιοθήκη. Ενδεικτικά πρόκειται για τις εξής θεματικές:

  • Εκδηλώσεις γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους νέους
  • Πρεμιέρες βιβλίων και ανάγνωση έργων από τους συγγραφείς τους
  • Συμμετοχή σε ημερίδες προγραμμάτων που διοργανώνονται στο πλαίσιο σχολείων ή άλλων θεσμών του δήμου ( διαπολιτισμικές ημερίδες, SEBIT, έκθεση για με θέμα την επαγγελματική σταδιοδρομία )
  • Σεμινάρια και εργαστήρια για την εκμάθηση του Internet
  • Ξεναγήσεις στη βιβλιοθήκη και παρουσίαση του E-Book
  • Πειράματα με εικονικές εκδηλώσεις στο Internet (Chat με διάσημες προσωπικότητες)
  • Ημέρα παρουσίασης της βιβλιοθήκης στο το ευρύ κοινό

Παραδείγματα:

Girlie-Party, συναυλίες Rock, συγγραφείς δίνουν αυτόγραφα, νεαροί συγγραφείς διαβάζουν από τα έργα τους, κοριτσίστικη νύχτα διαβάσματος κλπ.

Τον Απρίλιο του 2001 τοποθετήθηκε στο δίκτυο το οnline περιοδικό JoMag στη διεύθυνση, http://www.jomag-dresden.de/, αλλά μπορεί κανείς να το αναζητήσει και μέσω της ιστοσελίδας της medien@age

Από τον Οκτώβριο του 2001, οι χρήστες της medien@age μπορούν να ενημερώνονται για τις νέες αγορές που πραγματοποιεί η βιβλιοθήκη, λαμβάνοντας το Newsletter της βιβλιοθήκης μέσω E-Mail. (μέχρι τώρα περίπου 200 συνδρομητές)

Η νέα υπηρεσία SMS (επίσης από τον Οκτώβριο του 2001) είχε μέχρι τώρα πολύ θετικό αντίκτυπο. Ενημερώνει επίσης τους χρήστες για διάφορες εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης και για τις ημέρες που η βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή.

Κατά τη γνώμη μου θα έβαζα το συγκεκριμένο τεκμήριο στο σπουδαστήριο της Βιβλιοθηκονομίας και Συστήματα Πληροφόρησης ,γιατί είναι σημαντικό να έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές και οι καθηγητές να πληροφορούνται για όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα που προβάλλονται στα συνέδρια και πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν. Η παρουσίαση αυτής της βιβλιοθήκης θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως υπόδειγμα αλλά και να αναδείξει τις προοπτικές της ειδικότητας μας.


Γκαραγκούνη Ευλαμπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: