Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Ιστορια και βιβλιοθήκες

Πίτερ Λεβέντα: Το συγκεκριμένο βιβλίο βάσει του περιεχομένου του αρμόζει περισσότερο σε δημόσιες και ακαδημαικές βιβλιοθήκες παρά σε σχολικές ή παιδικές. Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Βιστωνίτη, το θέμα του Αποκρυφισμού είναι περίπλοκο, απαιτητικό και πηγή βαθύτερης έρευνας. Έτσι είναι δύσκολο να ενταχθεί σε μια ασχολική βιβλιοθήκη, αφού είναι ανέφικτο στα παιδιά μικρής ηλικίας να γίνει λόγος για τέτοιου είδους θεωρίες και ιδέες.

Το έργο "Ναζί και αποκρυφισμός" έχει περισσότερο κοινωνικό περιεχόμενο, παρά ιστορικό. Αναφέρεται στην εποχή του Χιτλερισμού που εξέλιξε τον αποκρυφισμό σεε θρησκεία και ακολουθόντας τον πιστά οδήγησε πολλά άτομα σε εγκληματικές ενέργειες. Είναι πλήρες ως προς την ανάλυση των όρων και το σημαντικότερο σμείο είναι ότι δεν αρκείται απλά σε εκείνη την εποχή αλλά δίνει προεκτάσεις και στη σημερινή εποχή. Όσο κι αν θέλουμε να το αρνηθούμε, γεγονός είναι ότι ο ρατσισμός κυριαρχεί, υπόβαθρο αυτού ο αποκρυφισμός. Συνεπώς, είναι αναμενόμενες οι αρνητικές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αντίπαλος πρέπει πάντα να εξοντώνεται.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Χίτλερ και ο Χίμλερ είχαν επιρρεαστεί σημαντικά από τους αποκρυφιστές. Επομένως έν τέτοιου είδους βιβλίο θα μπορούσε να μπει σε δημοτικές,πανεπιστημιακές,κοινωνιολογικές βιβλιοθήκες και πιθανότατα σε σχολικές, με την προϋπόθεση ότι θα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου που έχουν ευρύτερη σκέψη και περισσότερες αναζητήσεις εν συγκρίσει με τους μαθητές Γυμνασίου. Όσον αφορά στις άλλες βιβλιοθήκες ταιριάζει να ενταχθεί γιατί το περιεχόμενο του καλύπτει ανάγκες χρηστών κοινωνιολογικού-ιστορικού-θρησκευτικού επιπέδου.

Είναι βιβλίο ιδιαίτερου περιεχομένου, με πλούσια ποικιλία πληροφοριών, δύσκολων στην πρόσβαση και στην κατανόηση από ένα μέσο αναγνωστικό κοινό. Χρειάζεται επιμελή μελέτη για την εύκολη μετάβαση από τη μια περίπωση στην άλλη. Είναι, παρ' όλα αυτά, συναρπαστικό γιατί κάνει λόγο για ιδιαίτερες ομάδες ατόμων όπως παγγερμανιστές και αριοσοφιστές, αριμανιστές, ροδόσταυρους κ.α. Αναδεικνύονται οι σχέσεις αισθητικής και ηθικής καθώς και τα δικαιώματα/υποχρεώσεις του ατόμου, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Άρα, από τη στιγμή που δηλώνεται ότι το περιεχόμενο είναι πυκνό και δυσνόητο μπορε΄να μπει σε ισορική ή κοινωνιολογική βιβλιοθήκη, σε μια δημοτική στην περίπτωση που οι χρήστες της είναι μελετητές ειδικών θεμάτων. Πάντως, αναμφίβολα σε σχολική ή παιδική βιβλιοθήκη είναι αταίριαστο να ενταχθεί.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ορμώμενοι από το βιβλίο της Ιστορίας, διαβάζουμε το άρθρο και κατανοούμε την αναγκαιότητα ύπαρξης βιβλίων ιστορικών γεγονότων σε κάθε είδους βιβλιοθήκη, όπως επίσης είναι απαραίτητο να δηλώνονται και οι διαφορετικές απόψεις και θέσεις των ερευνητών. Αναμφισβήτητα, η περίπτωση της Κύπρου ε΄ναι πολύ ευαίσθητη ως προς τη διαχείρηση της, εφόσον φέρνει ένα μέγα δίλημμα ως προς τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Σημειώνεται η συμβολή της ιστορίας στη συμφιλίωση των θυτών και θυμάτων, αρκεί να μην είναι στρατευμένη και ο΄θτε χειραγωγείται. Έτσι, θα διακριθεί ο μύθος από την πραγματικότητα. Τέλος, τίθεται και το θέμα σχέσης Ιστορίας και πολιτικής. Κάθε έθνος στοχεύει να δικαιωθεί μέσω της ιστορίας του. Βέβαια, στην πορεία γεννώνται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση διαφόρων πολιτικών απφάσεων και πρωτοβουλιών.

Κλείνοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι βιβλία ιστορικού περιεχομένου επιβάλλεται να υπάρχουν σε κάθε είδους βιβλιοθήκη, ανάλογα με το επίπεδο των χρηστών. Συνεπώς, αναλόγως των αναγκών τους, ώστε να απαντώνται οποιαδήποτε ερωτήματα και να διελευκάνωνται αναπάντητα θέματα. Βασική προυπόθεση είναι η αντικειμενική αντιμετώπιση των γραφομένων, η ρεαλιστική στάση χωρίς ευαισθησίες και συναισθηματισμούς, διότι οι συγκεκριμένες αντιδράσεις φέρουν υποκειμενισμό και αδυναμία ευρύτερης σύγκρισης και κατάλληξης σε συμπεράσματα.

Τέτοιου είδους αφιερώματα μπορούν να ενταχθούν είτε στην έντυπη είτε στην ηλεκτρονική/online μορφή της βιβλιοθήκης.


Βιβλιογραφία:

  • Βιστωνίτης, Α. (2008). Βιβλία: ιστορία, τα "άνθη" του κακού. Το ΒΗΜΑ. 24/07/2005, S03
  • Αφιέρωμα: διαμάχες για την Ιστορία, νομοθέτες, δικαστικοί και ιστορικοί. Το ΒΗΜΑ. 07/12/2007
  • Levenda, P. (2005). Ναζί και αποκρυφισμός: το παρασκήνιο μιας σκοτεινής σχέσης. Αθήνα: Κέδρος.
  • Κλαρκ, Ν. Γκ. Οι αποκρυφιστικές ρίζες του ναζισμού.

Επιμέλεια ανάρτησης:

  • Κοϊμτζόγλου Ελπίδα
  • Γραμματίκα Κωνσταντίνα
  • Θεοδόση Ελένη
  • Λιάκου Ευαγγελία
  • Πανοπούλου Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: