Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΑ FM

 (Eκπομπή 29ης Μαΐου 2011)  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ραδιοφωνική εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής κάθε Κυριακή 10 – 12 το πρωϊ από τη συχνότητα του Επικοινωνία 94 FM Ραδιόφωνο Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Eπιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης.
Η εκπομπή της Κυριακής 29ης Μαΐου ξεκίνησε με την ανακοίνωση της βράβευσης της εφημερίδας  «Πρωτοσέλιδο Θάρρος» που εκδίδουν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επ αγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) της πόλης του Ηρακλείου στο πλαίσιο του 18ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Το βραβείο κλήθηκε να παραδώσει ο  Δήμαρχος κ. Παντελής Βλασσόπουλος ο οποίος με ιδιαίτερη συγκίνηση τόνισε  μεταξύ άλλων, το μεράκι, τη δύναμη ψυχής και πνεύματος που επιδεικνύουν τα παιδιά αυτά και απευθυνόμενος στα ίδια ευχήθηκε «αν αυτή είναι η δική σας Ιθάκη, εύχομαι στο ταξίδι αυτό, την πέννα σας να ποτίζει θάρρος πρωτοσέλιδο που θα προάγει τα αγαθά και τις αξίες της ελευθερίας του λόγου, σε μια Ελλάδα πραγματικά ελεύθερη και δημοκρατική».
Μας δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουμε τηλεφωνικά με τη συναδέλφισσα – ποιήτρια Γιώγια Σιώκου με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου δίγλωσσου της βιβλίου «Αρχαία Μέλισσα», σε μετάφραση του David Connolly και ζωγραφική του κ. Π. Ζουμπουλάκη, στη Λέσχη του Σ.Υ.Τ.Ε. τη Δευτέρα 30 Μαΐου.  Τη δημιουργό και το έργο της θα παρουσιάσουν ο κ. Κώστας Γεωργουσόπουλος η κα Μαρία Αλεξανδράκη, και η κα Ζιζή Σαλίμπα.
Στη συνέχεια συνδεθήκαμε τηλεφωνικά με τη Μάλαγα της Ισπανίας  στην οποία διεξήχθη η 19η Γενική Συνέλευση και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων Βιβλιοθηκών, Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations, EBLIDA) στην οποία παρέστη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, αντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης αποτελούμενη από την Πρόεδρο κα Χριστίνα Κυριακοπούλου, τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Γλωσσιώτη και την Αναπληρώτρια Γραμματέα κα Δέσποινα Μέλλου.
Η Πρόεδρος της Ένωσης κα Χ. Κυριακοπούλου τόνισε ότι η εθνική εκπροσώπηση της Ελλάδος σε διεθνούς φορείς σχετικούς με βιβλιοθήκες είναι επιβεβλημένη μια που μέσω αυτής καθίσταται εφικτή η δυνατότητα λόγου και επιρροής στη διαμόρφωση προτύπων, αποφάσεων, κανόνων που τίθενται σε διαβούλευση και σε ισχύ απ’ όλους ενώ εξίσου σημαντική είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας σε αντίστοιχες ελληνικές επιτροπές.
Καλεσμένοι στην εκπομπή μας ήταν οι Γιάννης Τσάκωνας, Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας τ ου Ιονίου Πανεπιστημίου Χρήστος Παπαθεοδώρου .
Αφορμή της συνέντευξης που μας παραχώρησαν υπήρξε η έκδοση του βιβλίου “Evaluation of Digital Libraries: An Insight to Useful Applications and Methods” που επιμελήθηκαν οι δύο εκλεκτοί συνάδελφοι.
Η έννοια της αξιολόγησης των ψηφιακών βιβλιοθηκών ορίστηκε ως η απόδοση της αξίας στις ψηφιακές βιβλιοθήκες η οποία επιτελείται προς όφελος των αναγκών των κοινοτήτων, για τις οποίες αναπτύχθηκαν. Επίσης, η αξιολόγηση είναι μία διαδικασία δυναμική και αναλυτική, η οποία προφανώς, θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπε ράσματα. Αυτά τα συμπεράσματα είναι που έχουν αξία μέσα στη διαδικασία της αξιολόγησης και όχι οι διαδικασίες μέτρησης ή αποτύπωσης κάποιων χαρακτηριστικών των συστημάτων που αξιολογούνται.
Εν συνεχεία παρουσιάσθηκαν διάφορα στοιχεία του βιβλίου, όπως η διεπιστημονική του προσέγγιση και η δομή του, οι στόχοι και οι συντελεστές του. Βάσει αυτών των στοιχείων η συζήτηση περιστράφηκε στα κρίσιμα και ζωντανά ερευνητικά ζητήματα του χώρου των ψηφιακών βιβλιοθηκών.
Eπίσης τέθηκαν θέματα της επικαιρότητας των βιβλιοθηκών και πώς αυτή η επικαιρότητα συνδέεται με την αξιολόγηση. Ο κος Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι “Ξεκινάμε το ΕΣΠΑ, το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, χωρίς να έχουμε αποτιμήσει το τι έχουμε κάνει και έχουμε κάνει μεγάλα πράγματα και πρέπει να τα διατηρήσουμε. Αρχίζουμε μία διαδικασία καθαρά διαχείρισης της κρίσης μας”.
Επισημάνθηκαν τρία βασικά μειονεκτήματα της τρέχουσας κατάστασης:
(α) Τα χρόνια της πλούσιας χρηματοδότησης αναπτύχθηκαν πληροφοριακές νησίδες, π.χ. πλούσια αποθετήρια, αλλά δίχως διαλειτουργικότητα. Ο χώρος επίσης δεν ανέπτυξε βέλτιστες τακτικές για κοινή εργασία, για ουσιαστική και πραγματική συνεργασία. Αποτέλεσμα σε κάθε ξεκίνημα να ανακαλύπτουμε ως κοινότητα ξανά τον τροχό.
 (β) Η έλλειψη της διαλειτουργικότητας συμπληρώνεται με μία άλλη ζοφερή κατάσταση, την ύπαρξη των δύο ταχυτήτων στις ελληνικές βιβλιοθ ήκες. Γίνεται συζήτηση για βιβλιοθήκες οι οποίες είχαν χρήματα και τώρα χειμάζονται, αλλά και για βιβλιοθήκες, μικρά μουσεία, μικρά αρχεία, τα οποία ποτέ δεν είχαν χρήματα και η λειτουργία τους είναι δυσχερής.
 (γ) Η έλλειψη πολιτικής και η αντικατάσταση της πολιτικής από τη “διαχείριση της κρίσης”, έχει φτάσει στο σημείο ναδίρ την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών.
 Ως λύση σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση προκρίθηκε από τον κο Τσάκωνα η συνεργασία, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί λόγω της κουλτούρας που υπάρχει στις βιβλιοθήκες μας. Υποστήριξε όμως πως “κάποια στιγμή οι βιβλιοθήκες θα πρέπει να λ ογοδοτήσουν, αν όχι στους πολιτικούς ή στους κυβερνώντες ή σε οποιονδήποτε άλλο, στις ίδιες τις κοινότητές τους. Δηλαδή κάποια στιγμή η λογοδοσία θα φτάσει στο επίπεδο της κοινότητας και θα φτάσει με πολύ σκληρό και αμείλικτο τρόπο, διότι η κοινότητα θα θελήσει εκείνη τη στιγμή να δει υπηρεσίες που εμείς θα πρέπει να τις έχουμε διατηρήσει ακμαίες, θα πρέπει να τις έχουμε διατηρήσει ζωντανές και θα πρέπει πάντα να είναι εκεί και να προσφέρουν στον κόσμο αυτό που ζητά.”
Προς το τέλος της συζήτησης ο κος Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στο επίπεδο της βιβλιοθηκονομικής εκπαίδευσης ισχυριζόμενος ότι “η βιβλιοθηκονομική εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι αρκετά πλούσια. Όσον αφορά τα προγράμματα σπουδών έχουν γίνει αξιόλογες και φιλότιμες προσπάθειες και σίγουρα μπορεί να γίνουν πολύ περισσότερα.&#82 21; Προχώρησε τη σκέψη του λέγοντας πως “Αυτό που λείπει, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας ισχυρός πυρήνας, ένας ισχυρός και ομοιογενής κορμός μαθημάτων στην κατεύθυνση της Επιστήμης της Πληροφορίας”.
Τα τρία Τμήματα που παρέχουν βιβλιοθηκονομική εκπαίδευση θα πρέπει να συνεργάζονται για την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών τους, συμμετέχοντας ενεργά, με τα ερευνητικά τους αποτελέσματα, στις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της Επιστήμης της Πληροφορίας.
Ανάμεσα στα νέα που ανακοινώθηκαν για τις εκδηλώσεις – δραστηριότητες των ελληνικών βιβλιοθηκών ξεχώρισαν:
-         Η εκδήλωση, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, της Ζωντανής Βιβλιοθήκης, μια βιωματική δράση για τις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό (Κυριακή 29 Μαΐου).
-         Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της «Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη» του  Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου (29 – 31 Ιουλίου).
 
-         Η επιτυχημένη πραγματοποίηση του σεμιναρίου/εργαστηρίου, για τον   εμπλουτισμό της Wikipedia στα Ελληνικά  στη  Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
- H πραγματοποίηση του σεμιναριακού κύκλου της Ένωσης Ελλήνων      Bιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης σε ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας με εισηγητή τον κ. Βαγγέλ η Παπακωνσταντίνου την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8 Ιουνίου στον Ο.ΜΕ.Δ. (Πλατεία Βικτωρίας 7 Αθήνα, αίθουσα εκπαιδευτικών σεμιναρίων, 16:00 – 20:00).
-         Ο κύκλος διαλέξεων που διοργανώνουν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης με ομιλητή τον Σερραίο ψυχίατρο κ. Μιχάλη Σωτηρίου με γενικό τίτλο «Ψηφίδες Ψυχολογίας».
Το θέμα της 4ης διάλεξης είναι «Η Εφηβεία ως οικογενειακή κρίση»
(Δευτέρα 30 Μαΐου).
-          Η παρουσίαση της  πολύπλευρης προσωπικότητας και το έργο του  μεγάλου   Έλληνα διηγηματογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τη Βορέειο Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου,  σε δύο συνεδρίες (Δευτέρα 30 Μαΐου & Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 19:00). 
-         To αφιέρωμα μνήμης στην Άλωση της Πόλης στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου Ευόσμου Θεσσαλονίκης που συμπεριλάμβανε ομιλία, χορωδία, απαγγελίες από μαθητές και έκθεση βιβλίου και συνδιοργανώθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη- Ιστορικό αρχείο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου  και τη Σχολική Βιβλιοθήκη ( Κυριακή 29 Μαΐου).
-         Η έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου Καπνομάζου στην Αλεξανδρούπολη και η ανάδειξή του ως κέντρο πολιτισμού αφού σ’ αυτό  πρόκειται να φιλοξενηθεί η δημοτική βιβλιοθήκη και άλλες δράσεις πολιτισμού.
            -        Η παρουσίαση του παραμυθιού «Οι ιστορίες του Γαλάζιου Λαγού» της Γεωργίας 
            Σαμαρτζή    στη Βιβλιοθήκη Ανθός (Κυριακή 5 Ιουνίου 11.00 – 13.00)         

Δεν υπάρχουν σχόλια: