ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ
Η ευθανασία είναι ένα επίκαιρο, ενδιαφέρον και έντονα αμφιλεγόμενο θέμα που απασχολεί πολλές επιστήμες όπως τη σύγχρονη βιοηθική, τη θρησκεία, την ιατρική και γενικά προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Παρόλ’ αυτά, δεν φαίνεται να έχει απάντηση κι αυτό επιχειρεί να κάνει ο Scott Peck* στην Άρνηση της Ψυχής**, ως πλέον καταλληλότερος, αφού τυχαίνει να είναι γιατρός, ψυχίατρος αλλά και θεολόγος.
Ο Dr Peck τοποθετείται ενάντια στην υπεραπλουστευτική, μονοδιάστατη σκέψη. Δεν ζούμε σ’έναν κόσμο που όλα είναι «άσπρα» ή «μαύρα», «σωστά» ή «λάθος». Στην Άρνηση της Ψυχής, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις ιδιότητες του, αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα ερωτηματικά που γεννιούνται γύρω από την ευθανασία και το δικαίωμα στο θάνατο. Μέσα από συγκλονιστικές ιστορίες βγαλμένες από την εμπειρία του ίδιου ως γιατρού και από το περιβάλλον της δουλειάς του, εξερευνά τα θεμελιώδη ζητήματα που προκύπτουν: πόσο διαφέρει η αφαίρεση μιας ζωής από την επικρότηση της θανάτωσης; ποιός πρέπει τελικά να είναι υπεύθυνος για μια τέτοια απόφαση; αυτοκτονία, ανθρωποκτονία ή ευθανασία; κατά πόσο η υψηλή τεχνολογία εμποδίζει τον αξιοπρεπή θάνατο;
Δεν στέκεται όμως μόνο σ’αυτό. Ο Dr Peck, αποδεχόμενος τη ρήση που λέει ότι «η ζωή δεν είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε, αλλά ένα μυστήριο που πρέπει να βιώσουμε», μας καθοδηγεί σε βαθύτερα νοήματα της ζωής: ποιά είναι η σχέση μεταξύ ευθανασίας και πόνου; πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ φυσικού και συναισθηματικού πόνου; πώς μπορεί κανείς να αξιολογήσει τους βαθμούς της ταλαιπωρίας; γιατί τίθονται ηθικά ζητήματα και ποιά είναι αυτά;
Μέσα από αυτόν τον βαθιά συγκινητικό διαλογισμό, ο Dr Peck μας καθοδηγεί σε ένα ανήσυχο, συναισθηματικό και φιλοσοφικό πεδίο, σε μια ανώτερη πνευματική κατανόηση της ζωής αλλά και της γνώσης που μπορούμε να αντλήσουμε ακόμη και μέσω της διαδικασίας του θανάτου. Ο θάνατος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κάτι τρομακτικό και ξένο, αλλά σαν μια μυστηριακή εξιλεωτική βιωματική πράξη που πρέπει να βιώσουμε και όχι να προσπεράσουμε κινδυνεύοντας να χάσουμε την ουσία της ζωής.
______________
*Ο Μ.Scott Peck, M.D. είναι συγγραφέας πολλών best seller, στα οποία συγκαταλέγεται το πρώτο του βιβλίο “Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος” (The Road Less Traveled, Νέα Υόρκη: Simon & Schuster, 1978), το οποίο βρισκόταν για πάνω από δέκα χρόνια στη λίστα των best seller των Times της Νέας Υόρκης.
**Η Άρνηση της ψυχής: ευθανασία και θνητότητα (Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα, 1997).
_________________________________
Ως βιβλιοθηκονόμος, θα επέλεγα το συγκεκριμένο βιβλίο για μια δημόσια/δημοτική βιβλιοθήκη, αφού απευθύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, γραμμένο πολύ απλά και κατανοητά χωρίς να χάνει όμως την σοβαρότητα και το επιστημονικό ύφος που θα με έκαναν να το κατατάξω σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες επιστημών Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας, Θρησκείας, Κοινωνιολογίας αλλά και Ιατρικής και Νομικής. Η αμφιβολία μου στις δύο τελευταίες επιστήμες, έγκειται στο γεγονός ότι εντόπισα πολλά άλλα βιβλία με θέμα την Ευθανασία που δεν σχολιάζονταν τόσο συναισθηματικά αλλά περισσότερο από την “σκληρή” πλευρά της πραγματικότητας της Ιατρικής και την “τετράγωνη” λογική της Νομικής.
Σε όλους εσάς που αμφισβητείτε τις δυνάμεις που κρύβετε μέσα σας.
Το συστήνω ανεπιφύλακτα.
Δείτε το Δικτυακό Τόπο του συγγραφέα: http://www.mscottpeck.com/
& Πληροφορίες από την Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/M._Scott_Peck
1 σχόλιο:
φανταστική δουλειά
μπράβο!
Δημοσίευση σχολίου