Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ημερίδα: "Theory and practice in Digital Libraries: a European approach"

 Αγαπητοί φίλες και φίλοι του Future Library,

σας προσκαλούμε στην ημερίδα : «Theory and practice in Digital Libraries: a European approach»

- 13 Δεκέμβριου, 2010 από 9:30 π.μ. έως 5 μ.μ.
- ΤοποΘεσία: Αίθουσα «Κωστής Παλαμάς», Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατά την ημερίδα θα παρουσιαστούν οι δυνατότητες και οι προκλήσεις των Ψηφιακών Βιβλιοθηκών, οι οποίες σκιαγραφούν το παρόν και το μέλλον του χώρου, θα συζητηθούν θέματα διαλειτουργικότητας στις ψηφιακές βιβλιοθήκες και θα παρουσιαστεί το «Μοντέλο Αναφοράς για Ψηφιακές Βιβλιοθήκες» (Reference Model for Digital Libraries), το οποίο έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του DL.org.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία στη διάρκεια μιας συνεδρίας demo να δουν πώς λειτουργούν στην πράξη υπάρχουσες ψηφιακές βιβλιοθήκες. Η ημερίδα, η οποία απευθύνεται σε βιβλιοθηκονόμους, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές ψηφιακών βιβλιοθηκών, θα κλείσει με ανοιχτή συζήτηση όλων των συμμετεχόντων.

- Δείτε την ατζέντα της ημερίδας

Η είσοδος είναι ελεύθερη , αλλά ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Παρακαλώ δηλώστε τη συμμετοχή σας, στέλνοντας συμπληρωμένη την παρακάτω φόρμα με ηλεκτρονικό μήνυμα .

- Φόρμα συμμετοχής

Την ημερίδα διοργανώνει το ευρωπαϊκό έργο “DL.org: Digital Library Interoperability, Best Practices and Modelling Foundations”, μέσω του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης του τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.

- Η εκδήλωση στο Future Library
Επισκεφτείτε το Future Library στο: http://www.futurelibrary.gr/?xg_source=msg_mes_network

Από το δελτίο τύπου του Future library

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Web 2.0 and Beyond for Libraries Συνέδριο + Σεμινάριο

10 Δεκεμβρίου 2010 - American College of Thessaloniki (ACT)

Web 2.0 and Beyond for Libraries
Συνέδριο + Σεμινάριο

10.12.2010
American College of Thessaloniki (ACT), Bissell Building
Στα Ελληνικά και Αγγλικά
+ 30 2310 889585
Mail Symbolbibl@thessaloniki.goethe.org
Η αρχιτεκτονική του Web 2.0 έχει αποδειχτεί πολύ σημαντική στις βιβλιοθηκονομικές εφαρμογές.
Τα εργαλεία του Web 2.0 όπως κοινωνικά δίκτυα, RSS feeds, blogs (ιστολόγια), podcasts, wikis, και ιστοσελίδες διαμοιρασμού βίντεο και φωτογραφιών, διευκολύνουν προς την αυξημένη πρόσβαση και επικοινωνία μεταξύ των χρηστών των βιβλιοθηκών και των βιβλιοθηκονόμων. Το συνέδριο παρουσιάζει ομιλίες πάνω στις τεχνολογίες του Web 2.0 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις πηγές και τις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών.
Οι παρουσιάσεις συστήνουν Ελληνικές και Γερμανικές βιβλιοθήκες που έχουν αναπτύξει φιλικές προς το χρήστη πρακτικές εφαρμογές στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν και να ενσωματώσουν εργαλεία Web 2.0.
Το απόγευμα θα διεξαχθεί σεμινάριο για τα εργαλεία του Web 2.0 με στόχο να παρέχει στους συμμετέχοντες μια πρακτική εισαγωγή για την χρήση των εργαλείων του Web 2.0 στις βιβλιοθήκες σας.

Πρόγραμμα Συνεδρίου
Δήλωση συμμετοχής


Πηγή: Οργανωτική επιτροπή ενίσχυσης βιβλιοθηκών, Ινστιτούτο Goethe

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΜΥΘΗΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ – JOANNE HARRIS


Η Joanne Harris γεννήθηκε το 1964 στη Γαλλία. Οι γονείς της διατηρούσαν ένα μαγαζί με γλυκά, το οποίο είχε περάσει στα χέρια τους μετά από πολλές γενιές. Η προγιαγιά της ήταν γνωστή ως μάγισσα και θεραπεύτρια, πράγματα που μας δείχνουν πως μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που πολύ πιθανόν να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των νουβελών της. Έχει φοιτήσει σε μερικά από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αγγλίας, ανάμεσά τους και το Cambridge, καθώς η καταγωγή του πατέρα της ήταν από εκεί και πλέον παράλληλα με τη συγγραφή ασχολείται και με τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας.

Πολύ χαρακτηριστικά για τις ασχολίες της J.Harris είχε δηλωθεί στα βιογραφικά λεξικά who’s who πως «λουφάρει και περιφέρεται άσκοπα, ασχολείται με τη μουσική και φυσικά με την ήσυχη ανατροπή του συστήματος». Βέβαια θα μπορούσαμε με σιγουριά να πούμε πως τα πρώτα δεν ισχύουν και απόδειξη είναι τα πολυάριθμα λογοτεχνικά της έργα. Μάλιστα ένα από τα πρώτα της έργα, με τίτλο Chocolat, γράφτηκε σε λιγότερο από τρεις μήνες και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ειδικά μετά την προβολή της ταινίας στην οποία τους πρωταγωνιστές του βιβλίου ενσάρκωσαν ο Johnny Depp και η Juliette Binoche το 2000 (ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου).

Blue eyed boy
Για τους λάτρεις λοιπόν της σκοτεινής και μυστηριώδους λογοτεχνίας έχουμε να παρουσιάσουμε ένα νέο βιβλίο της J.Harris, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2010.

Μερικά βιβλία τη
ς Joanne θα λέγαμε πως μοιάζουν με εκείνο τον κινέζικο κύβο με τα χρώματα, που τον περιστρέφεις ξανά και ξανά μέχρι να βρεις τη λύση. Για το συγκεκριμένο δεν θα λέγαμε πως μοιάζει τόσο με αυτό το παιχνίδι, αλλά περισσότερο με το μοχθηρό κιβώτιο που μεταφέρθηκε στην κινη- ματογραφική οθόνη (The Cube), το οποίο καλούσε τους δαίμονες παίζοντας με τις ζωές των ανθρώπων. Ο ήρωας του βιβλίου είναι ένα άτομο στις πρόωρες δεκαετίες του '40 του που ζει ακόμα με τη μητέρα του, για την οποία έχει δολοφονικές φαντασίες, τις οποίες μεταφράζει στη μυθιστοριογραφία, και τις θέτει σε έναν ιστοχώρο αποκαλούμενο badguysrock. Αυτή η εικονική κοινότητα, που δημιουργείται από το Blueeyedboy, ισχυρίζεται να γιορτάσει τους πλασματικούς κακοποιούς παντού, και μέσω αυτού του μέσου διατηρεί επαφή με τους απευθείας σύνδεση φίλους του – μερικούς με τους οποίους είναι επίσης γνωστός στην πραγματική ζωή, και πιό ιδιαίτερα με την Albertine, με την οποία μοιράζεται ένα μπερδεμένο παρελθόν. Αλλά ο Blueeyedboy, όπως και η Albertine, δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται. Δεδομένου ότι διευκρινίζουμε τα γεγονότα του παρελθόντος του, τη στριφνή σχέση του με τη μητέρα του, τη διαμάχη του με δύο αδελφούς και τις λεπτομέρειες της μυστικής ζωής του, αποκαλύπτουμε την αλήθεια για το παρελθόν του Blueeyedboy και μια είκοσι ετών παλαιά δολοφονία…

Άλλα έργα της Joanne Harris

1. Runemarks (2007)
2. The lollipop shoes (2007)
3. Gentlemen and Players (2005)
4. The French market (2005)
5. Jigs and reels (2004)
6. Holly fools (2003)
7. Coastliners (2002)
8. Blackberry wine (2000)
9. Chocolat (1999)
10. Sleep, pale sister (1993)
11. The evil seed (1989)

Κριτικές γενικότερα για τα έργα της

«Η συγγραφέας αυτή προκάλεσε αίσθηση και έγινε παγκοσμίως γνωστή με το βιβλίο Chocolat. Όλα τα έργα της είναι εξίσου σαγηνευτικά και μυστήρια, συνδυάζοντας το όνειρο, τη νοσταλγία, τα μυστικά του παρελθόντος και σχεδόν πάντα συνοδεύονται από γαστρονομικές περιπλανήσεις που συνθέτουν μία μοναδική ατμόσφαιρα.» - Βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών
.

«Μοναδική συγγραφέας και σίγουρα θα σας ταξιδέψει σε μυστήρια μονοπάτια που δεν έχετε καν φανταστεί πως υπάρχουν… Ιδανική για τους λάτρεις των σκοτεινών μυθιστορημάτων καθώς διαβάζοντας κανείς τις ιστορίες της νομίζει πως πραγματικά συμμετέχει σε αυτές.» - Ταξίδι στο βιβλίο. (αφιέρωμα σε ξένους λογοτέχνες από βιβλιοπωλείο).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.bibliopolio.gr/advanced_search_result.php?search_type=person&search_person=Harris,%20Joanne
http://calitreview.com/56
http://en.wikipedia.org/wiki/Chocolat_(2000_film)
http://www.joanne-harris.co.uk/v3site/books/blueeyedboy/index.html
http://www.haef.gr/libraries/suggestions/2003-04/april04/april_04.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Joanne_Harris http://www.skroutz.gr/books/a.15829.Harris-Joanne.html

Χατζοπούλου Χρυσάνθη, Δ', 033/07

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Θέση εργασίας στη Βιβλιοθήκη BLEGEN

Η βιβλιοθήκη Blegen της Αμερικάνικης σχολής κλασικών σπουδών στην Αθήνα προσκαλεί όσους ενδιαφέορνται να υποβάλλουν αιτήσεις για τη θέση του βοηθού βιβλιοθηκονόμου για τη βιβλιοθήκη Carl W. Blegen στην Αθήνα. Η θέση είναι πλήρους απασχόλησης και ο μισθός ανάλογος με την εμπειρία. Μπορείτε να στείλετε γράμμα με την αίτηση, το βιογραφικό σημείωμα και τρεις συστατικές επιστολές στην κα Karen M. Bohrer, υπεύθυνη της βιλιοθήκης, στη διεύθυνση:

Αμερικάνικη σχολή κλασικών σπουδών στην Αθήνα
οδός Σουηδίας 54 10676 Αθήνα
ή με email: email application

Ο έλεγχος των αιτήσεων θα ξεκινήσει στις 22 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι να καλυφθεί η θέση.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για ψηφιακές δεξιότητες

Αγαπητοί φίλοι/φίλες
Ευχαριστούμε θερμά που εγγραφήκατε ήδη στα μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για ψηφιακές δεξιότητες.
Πιθανόν μερικοί από εσάς να έχετε προχωρήσει ήδη και στην παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων.
Όσοι από εσάς δεν έχετε εγγραφεί, σας προσκαλούμε να έρθετε σε επικοινωνία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας (info@libver.gr) για να δηλώσετε το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή σας για την παρακολούθηση των online μαθημάτων.
Τα ηλεκτρονικά μαθήματα είναι στη διεύθυνση http://accessit.libver.gr/
Σας ενημερώνουμε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε το είδος της Βεβαίωσης που θα δίνουμε σε όλους όσους ολοκληρώνουν τα μαθήματα αυτά καθώς και τις δυνατότητες για έκδοση διαφορετικών βεβαιώσεων ανάλογα με τις ενότητες που θα έχουν ολοκληρώσει οι υποψήφιοι.

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας, σας καλούμε να επισκεφθείτε και να συμπληρώσετε την έρευνα για τις ψηφιακές δεξιότητες στη σελίδα που ακολουθεί

Η βοήθειά σας είναι σημαντική,
Σας ευχαριστούμε θερμά

Μανώλης Γαρουφάλλου

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Θέση εργασίας για βιβλιοθηκονόμο

Η Αμερικάνικη σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (ASCSA), καλεί όσους ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αιτήσεις για τη θέση του καταλογογράφου στη βιβλιοθήκη του Carl W. Blegen στην Αθήνα. Η Αμερικάνικη σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα ιδρύθηκε το 1881 και είναι από τις πρωτοπόρους στην έρευνα και διδασκαλία, αφιερωμένη στην προηγμένη μελέτη όλων των απόψεων του ελληνικού πολιτισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της σχολής http://www.ascsa.edu.gr/index.php/about/position#Librarian
Tηλ: (+30) 210-72-36-313

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Συμπόσιο: Η Europeana στην Ελλάδα. Στρογγυλή τράπεζα

Στις 19 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το Συμπόσιο της Europeana. Το τρίτο μέρος του Συμποσίου της Europeana αποτελείται από τη Στρογγυλή τράπεζα, η οποία θα ξεκινήσει με σύντομες παρεμβάσεις από 6 παροχείς περιεχομένου. Θα παραβρεθούν οι:

  • Διονύσης Κόκκινος, από τη Κεντρική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,
  • Δαμιάνα Κουτσομίχα, από τη Βιβλιοθήκη «Δημήτρης & Αλίκη Περρωτή» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, 
  • Αγάθος Μιχαήλ, από τη Βιβλιοθήκη του Τμήματος Κέρκυρας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
  • Κώστας Βίγλας, από το Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • Στεφανία Μεράκου, από τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», 
  • και η Κατερίνα Μαραβέγια, απο τη Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου.
Οι εκπρόσωποι αυτών των βιβλιοθηκών θα αναφερθούν στην εμπειρία απο τη συνεργασία τους με την Europeana, θα θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς για το μελλοντική αναπτυξη των ψηφιακών τους αρχείων.
Εάν και εσείς αναπτύσσετε ή σχεδιάζετε να αναπτύξετε ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο και θελετε να το αναδειξετε μεσω της Ευρωπαικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης έχετε μια μοναδική ευκαιρία να πάρετε το λόγο, να παρέμβετε και να μοιραστείτε τον προβληματισμό σας.
Όλα αυτά τα ζητήματα θα κλειθούν να τα αναδείξουν περαιτέρω οι 6 panelists της Στρογγυλής Τράπεζας. Στο panel θα παραβρίσκονται οι:
  • Jonathan Purdue, σύμβουλος επικοινωνίας της Europeana,
  • Ιωάννης Τροχόπουλος, συντονιστής του Εθνικού Συσσωρευτή,
  • Rob Davies, επιστημονικός διαχειριστής του project EuropeanaLocal,
  • Mary Rowlatt επιστημονικός διαχειριστής του project AccessIT
  • Adam Dudczak, υπεύθυνος εκπαιδευτικής πλατφόρμας AccessIT 
  • και η Διονυσία Καλλινίκου, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Project Lead για το Creative Commons στην Ελλάδα.
Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή σε όλους. Μπορείτε και απο σήμερα να στέλνετε online μέσω του futurelibrary τα θέματα τα οποία επιθυμείτε να καλυφθούν απο τη Στρογγυλή Τράπεζα.
Η αφίσα του Συμποσίου εδώ
το Επίσημο Δελτίο Τύπου εδώ
Σας υπενθυμίζουμε ότι η είσοδος στο Συμπόσιο είναι ελεύθερη, αλλά με προτεραιότητα σε όσους προεγγραφούν. Κάντε click εδώ και ενημερώστε μας για την παρουσία σας.

Πηγή: Δελτίο τύπου Future Library

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Θέση εργασίας για βιβλιοθηκονόμο

Το Ελληνοαμερικάνικο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα θα προσλάβει Βιβλιοθηκονόμο για την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου Αθηνών - Κολλέγιο Ψυχικού.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:

  • Πτυχίο Βιβλιοθηκονομίας Α.Ε.Ι./Τ.Ε.Ι. 
  • Δεύτερο πτυχίο ΑΕΙ σε άλλη ειδίκευση ή Μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βιβλιοθηκονομία 
  • Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής (επίπεδο Proficiency) και εμπειρία χρήσης της γλώσσας
  • Εξοικείωση με βάσεις δεδομένων / Internet / MS Office 
  • Εμπειρία σε ανάλογη θέση
Η γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας κρίνεται επιθυμητή. 
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να στείλουν βιογραφικό σημείωμα  μέχρι τη 10η Οκτωβρίου 2010:
στο  e-mail: pers_off@haef.gr   
ή στη διεύθυνση: Στεφάνου Δέλτα 15, 154 52 Ψυχικό
Υπόψη Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού

Πηγή:Δελτίο τύπου ΕΕΒΕΠ  

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

H Europeana στην Ελλάδα: Προσθέτοντας Ελληνικό Πολιτιστικό Περιεχόμενο στην Ευρωπαική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Το Future Library διοργανώνει Συμπόσιο με θέμα "H Europeana στην Ελλάδα: Προσθέτοντας Ελληνικό Πολιτιστικό Περιεχόμενο στην Ευρωπαική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη". Το Συμπόσιο θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου 2010 στο χώρο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης
'Ωρα έναρξης: 9.20 π.μ. Η είσοδος είναι ελέυθερη. 

Bασικός σκοπός του Συμποσίου είναι να συγκεντρώσει τα ενδιαφερόμενα μέλη και τους φορείς εκείνους, οι οποίοι ψηφιοποιούν και συσσωρεύουν πολιτιστικό περιεχόμενο τοπικού ενδιαφέροντος (local and regional content).

Κάντε click εδώ και ενημερώστε για την παρουσία σας.

Παρακολουθήσετε τις ομιλιές των προσκεκλημένων, συμμετέχετε ενεργά στη ανοιχτή συζήτηση του Συμποσίου, αναπτύξετε τους προβληματισμούς σας με βιβλιοθηκονόμους, επιστήμονες της πληροφόρησης, αρχειονόμους, μουσειολόγους, πληροφορικούς, ελάτε σε επαφη με παρόχους περιεχομένου και πολιτιστικούς φορείς. 

H επίσημη διαδυκτιακή παρουσία του Συμποσίου φιλοξενειται στο futurelibrary.gr. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το Συμπόσιο, στείλτε τα σχόλια σας και τις ερωτήσεις σας και μείνετε συντονισμένοι με τη προετοιμασία του Συμποσίου.

- Δείτε το πρόγραμμα (τελευταία ανανέωση 30 Αυγούστου 2010, 3.00 μ.μ.)

Διοργάνωση Συμποσίου: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας , σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και το Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Έχετε κάποια απορία και δεν βρίσκεται την απάντηση online; Επικοινωνήστε με info@libver.gr  ή στο τηλέφωνο 23310-24494 (Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)
Επισκεφτείτε το Future Library στο: http://www.futurelibrary.gr/?xg_source=msg_mes_network

Πηγή: Future Library

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Το εργαστήρι του βιβλίου - κύκλοι σεμιναρίων για την τέχνη της γραφής

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ – ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2010
Με περισσότερους από 2.000 αποφοίτους, 46 από αυτούς έχουν ήδη εκδώσει βιβλία τους, 18 βραβεύθηκαν εντός και εκτός Ελλάδας για το έργο τους, ενώ δεκάδες έχουν βρει επαγγελματικό προσανατολισμό σε εκδοτικούς οίκους και περιοδικά έντυπα, το «Εργαστήρι του Βιβλίου» που οργανώνει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) από το Σεπτέμβριο του 2005, εισέρχεται στον έκτο χρόνο λειτουργίας του έχοντας κατακτήσει τον βασικό του στόχο: να αποτελέσει το φυτώριο που αναδεικνύει νέους, ταλαντούχους επαγγελματίες στο χώρο του βιβλίου.
Καταξιωμένοι συγγραφείς και επαγγελματίες, νέοι και παλιότεροι γνώστες παραγωγής του βιβλίου από τη συγγραφή έως την επιμέλεια και την έκδοσή του εντάσσονται στην ομάδα που συντονίζει ο συγγραφέας Στρατής Χαβιαράς, διευθυντής του εργαστηρίου «Writing the Novel» στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Με έδρα την Αθανασίου Διάκου, όπου πραγματοποιούνται τα σεμινάρια στο κτίριο του ΕΚΕΒΙ, το Εργαστήρι έχει ταξιδέψει συχνά «εκτός συνόρων» ανταποκρινόμενο στη μεγάλη ζήτηση από όλη την Ελλάδα. Έτσι, τα τρία τελευταία χρόνια το Εργαστήρι έχει επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, με ταχύρρυθμα σεμινάρια δημιουργικής γραφής αλλά προσκλήθηκε και στη Ρόδο, τα Χανιά και την Πάτρα, ενώ ακολουθεί η Κύπρος.
Συνεργάζεται επίσης τακτικά με το πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ανακοίνωση: Σύντομα, για όσους δεν μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα που γίνονται στο κτίριο του ΕΚΕΒΙ, το Εργαστήρι του Βιβλίου θα λειτουργήσει παράλληλα ένα «Ανοικτό Πανεπιστήμιο για το Βιβλίο» ώστε να δώσει σε όλους την ευκαιρία και το δικαίωμα της μάθησης, μέσω του διαδικτύου.
Ο κύκλος σεμιναρίων για το Φθινόπωρο 2010 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος) περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ μυθιστόρημα, ταξιδιωτική λογοτεχνία, μικρή φόρμα, διήγημα, νουβέλα, ποίηση, παιδικό βιβλίο,
δοκίμιο - κριτική

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ

επιστημονική, γλωσσική, τυπογραφική διόρθωση επιμέλεια βιβλίου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, χαρακτική

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Βιβλιοπαιχνίδια - για οργανωμένες ομάδες μαθητών, εκπαιδευτικούς, γονείς

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
χρήση της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, επιμέλεια κειμένων, πώληση δικαιωμάτων του βιβλίου  

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση seminaria@ekebi.gr) ή να την παραδώσουν στα γραφεία του ΕΚΕΒΙ (Αθ. Διάκου 4, Αθήνα, στάση μετρό «Ακρόπολη»)
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

* Για τα «Εργαστήρια Τέχνης του Λόγου» οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής μαζί με ένα (αντίστοιχο της ενότητας που επιλέγουν) δείγμα γραφής 3-4 σελίδων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ), ΤΗΛ.: 210-9200336, 210-9200300

Από το δελτίο τύπου του ΕΚΕΒΙ

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Θέση εργασίας για βιβλιοθηκονόμο

Το πανεπιστήμιο της Κύπρου ανακοίνωσε την προκήρυξη μίας θέσης ανώτερου λειτουργού (Διαχειριστής πόρων και ανάπτυξης) στη βιβλιοθήκη του.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου http://www.ucy.ac.cy/goto/hure/el-GR/ProkirigmenesTheseis.aspx. 
Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 6/8/2010 ή ταχυδρομικώς με σφραγίδα ως τις 13/8/2010.
http://www.ucy.ac.cy/data/hure/KENES%20THESIS%20DIOIKHTIKOU/anoterosleitvivliothikis.pdf

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Θέση εργασίας για βοηθό βιβλιοθηκονόμου

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP) ανακοίνωσε τη θέση ενός βοηθού βιβλιοθηκονόμου για τα γραφεία στην Αθήνα. Η σύμβαση έχει διάρκεια ενός έτους και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15 Ιουνίου. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη θέση μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ. Επίσης, στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος μπορείτε να δείτε και άλλες θέσεις εργασίας πατώντας εδώ.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΕΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ...

Οι φοιτητές Ειρήνη Πιπερίδου, Ειρήνη Μπαντή, Νίκος Αγγελόπουλος, Ελένη Μπαρσούκη και η Θωμαή Σακελλαρίου με την συνεργασία του καθηγητή Μανώλη Γαρουφάλλου και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΤΕΙΘ καθώς και με την βοήθεια του καθηγητή της Φυσικής Αγωγής Ηλία Παπαθανασίου δημιούργησαν ένα αφιέρωμα στο Μουντιάλ του 2010. Η έναρξη της παρουσίασης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 02/06/2010 στις 10:30 στην προθήκη της Βιβλιοθήκης στην οποία θα συμμετέχει και θα μας βοηθήσει ο φοιτητής Σπύρος Λιάμπας.


Προσκαλούμε λοιπόν όλους εσάς να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και γιατί όχι να συμμετάσχετε και εσείς σ'αυτή την γιορτή του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου.


Σας περιμένουμε...



Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Νίκος Καββαδία: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Δελτίο τύπου ΕΚΕΒΙ
Έτος Νίκου Καββαδία
100 χρόνια από τη γέννησή τουΑφιέρωμα από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και το 2010 έχει κηρυχθεί «Έτος Νίκου Καββαδία». Ο θαλασσινός ποιητής, ναυτικός, Νίκος Καββαδίας ή «Κόλλιας» γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1910 σε μια επαρχιακή πόλη του Χαρμπίν στη Μαντζουρία, από γονείς Κεφαλλονίτες. Το Νοέμβριο του 1928, έβγαλε το πρώτο του ναυτικό φυλλάδιο ως "ναυτόπαις" και μπαρκάρισε τον επόμενο χρόνο στο φορτηγό "Άγιος Νικόλαος". Από το 1954 μέχρι και το 1974, ταξίδευε διαρκώς με πολύ μικρά διαλείμματα. Τα πιο σημαντικά του έργα: Μαραμπού (1933), Πούσι (1947), Τραβέρσο (1975),Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη: Αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα, επιμέλεια Guy (Michel) Saunier, Βάρδια (1954), Λι (1987), Του πολέμου/Στ' άλογό μου (1987), έμειναν χαραγμένα στη μνήμη και στην καρδιά των Ελλήνων και μεγαλώνουν γενιές σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου παρουσιάζει από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 4 Ιουνίου ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή. Κάθε ημέρα, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, το έργο του Νίκου Καββαδία μέσα από το μάτια των ανθρώπων που τον έζησαν, τον μελέτησαν, τον μελοποίησαν και τον τραγούδησαν.
Μιλούν (με αλφαβητική σειρά) Γιώργος Ζεβελάκης (Ερευνητής Λογοτεχνίας), Έλγκα Καββαδία (ανιψιά και κληρονόμος ποιητή), Δημήτρης Καλοκύρης (συγγραφέας-ποιητής), Γιάννης Κοντός (ποιητής), Μαριανίνα Κριεζή (στιχουργός), Μαίρη Μικέ (καθηγήτρια Φιλολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου), Θανάσης Νιάρχος (συγγραφέας), Σταύρος Πετσόπουλος (εκδότης), Γιώργος Τράπαλης (συγγραφέας-γλωσσολόγος), Διονύσης Τσακνής (τραγουδοποιός), Φίλιππος Φιλίππου (συγγραφέας), Αντώνης Φωστιέρης (ποιητής), Τηλέμαχος Χυτήρης (πολιτικός-ποιητής).
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά) Γιώργος Ανδρέου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Μαρίζα Κωχ, Θάνος Μικρούτσικος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, και μαθητές των Αρσάκειων Σχολείων.
Στο ακριβώς κάθε ώρας, ποιήματα του Ν. Καββαδία διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης.

Ένα αφιέρωμα που χρωστάμε στον σπουδαίο Έλληνα, στον μεγάλο ποιητή. Συντονιστείτε και συναντήστε τις θάλασσες, στις οποίες ταξίδεψε ο Νίκος Καββαδίας.
31 Μαΐου – 4 Ιουνίου, 19.00 – 22.00
στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ημέρα/Ώρα
31/5
1/6
2/6
3/6
4/6
19.00-20.00
Γ. Ζεβελάκης
Α. Φωστιέρης
Γ. Τράπαλης
Δ. Τσακνής
Φ. Φιλίππου
Ε. Καββαδία
Μ. Κριεζή
Θ. Νιάρχος
Μαθητές Αρσακείου
Από το Αρχείο
της ΕΡΑ:
«Στου Καββαδία
τ’ ανοιχτά
»
20.00-21.00
Γ. Ανδρέου
Χ. Θηβαίος
Ε. Τσαλιγοπούλου
Γ. Κοντός
Τ. Χυτήρης
Θ. Μικρούτσικος
Γ. Κούτρας
Μ.Μικέ
21.00-22.00
Σ. Πετσόπουλος
Δ. Καλοκύρης
Μ. Κωχ
Επιμέλεια Αφιερώματος: Μαρίνα Λαχανά, Έλενα Διάκου, Βάνα Δαφέρμου, Κωνσταντίνος Παντζόγλου






Νόπη Χατζηγεωργίου
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΚΕΒΙ
Αθανασίου Διάκου 4
117 42 Αθήνα
τηλ.: 210-9200346
φαξ: 210-9200305
e-mail: nchatzigeorgiou@ekebi.gr
URL: www.ekebi.gr

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Πρόσληψη βιβλιοθηκονόμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιλογής Προσωπικού

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) ανακοίνωσε το διαγωνισμό για την πρόσληψη διοικητικών υπαλλήλων στους τομείς της βιβλιοθηκονομίας/πληροφορικής, EPSO/AD/178/10. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 28 Μαΐου 2010. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην επίσημη εφημερίδα πατώντας εδώ. Οδηγίες για την συμπλήρωση των αιτήσεων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της EPSO http://europa.eu/epso/discover/news/news34_en.htm.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Θέση εργασίας για βιβλιοθηκονόμο

Η Σκανδιναβική Βιβλιοθήκη της Αθήνας (Nordic Library at Athens) ανακοίνωσε μία θέση βιβλιοθηκονόμου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στην ανακοίνωση πατώντας εδώ και στην επίσημη ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης http://www.norlib.gr/.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας προχώρησε στη δωρεά 500.000 τόμων από τη συλλογή της προς τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως. Με αυτή τη δωρεά η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καθίσταται ένα από τα κορυφαία γαλλόφωνα ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Στην ετήσια συνάτνηση του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε η Σούζαν Μουμπάρακ, η πρώτη κυρία της Αιγύπτου, ευχαρίστησε τις προσωπικότητες και τα ιδρύματα που στηρίζουν το έργο της βιβλιοθήκης.

Πηγή: http://www.star.gr 

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

William Shakespeare: Το σπουδαίο αυτό ταλέντο

Ο λαμπρός αυτός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής γεννήθηκε στην πόλη Stratford-upon-Avon (ή απλά Stratford) τον Απρίλιο του 1616. Ο πατέρας του ήταν ο John Shakespeare, πετυχημένος έμπορος και μητέρα του η Mary Arden, κόρη εύπορης οικογένειας. Ο πατέρας του Σαίξπηρ, συμμετείχε για ένα διάστημα στις δημόσιες υποθέσεις, ασκώντας καθήκοντα δημοτικού συμβούλου περίπου στα 1560, θέση που αργότερα έχασε καθώς κατηγορήθηκε για παράνομο εμπόριο. Έχει επικρατήσει να θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης του Σαίξπηρ 23 Απριλίου. Η ακριβής όμως ημερομηνία παραμένει έως σήμερα άγνωστη. Η μόνη γνωστή πληροφορία που υπάρχει σχετικά με την γέννησή του είναι πως η βάπτισή του έγινε στις 26 Απριλίου όπως καταγράφεται στα μητρώα εκκλησίας του Στράτφορντ. Επιπλέον είναι γνωστό πως την εποχή εκείνη η τελετή της βάφτισης γίνονταν λίγες μόνο μέρες μετά την γέννησή του.

Ο Σαίξπηρ παντρεύτηκε την Anne Hathaway, οχτώ χρόνια μεγαλύτερή του και ήδη τριών μηνών έγκυο όταν παντρεύτηκαν. Ωστόσο, η προσωπική ζωή του μεγάλου αυτού συγγραφέα δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το έργο του.


Ο Σαίξπηρ κατά καιρούς υπέφερε πολύ από φτώχεια. Μολαταύτα είχε τις φιλοδοξίες του και ονειρευόταν. Το 1587 πήγε στο Λονδίνο για να προσπαθήσει να καλυτερέψει την οικονομική του κατάσταση. Διαφορετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για φυγή του από τον τόπο του με την κατηγορία κλοπής ή για συνεχείς μετακινήσεις του στη χώρα.

Στο Λονδίνο έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το θέατρο. Παρ' όλα αυτά επειδή δεν είχε τα μέσα να πληρώνει για τα εισιτήρια, προσπαθούσε να κερδίζει χρήματα κρατώντας τα άλογα των θεατών του θεάτρου. Αργότερα έγινε ηθοποιός , και αφού απέκτησε αρκετή πείρα, άρχισε να βοηθά θεατρικούς συγγραφείς στο γράψιμο των χειρογράφων. Έτσι, άρχισε την σταδιοδρομία του με το ανέβασμα του πρώτου έργου "Αγάπης Αγώνας Άγονος" το 1590. Έπειτα, το 1594 ο Σαίξπηρ εμφανίζεται να συμμετέχει στη θεατρική ομάδα του Lord Chamberlain's Men, η οποία χρηματοδοτείται από τον Chamberlaiου. Ως μια πολύ σημαντική ημερομηνία είναι το 1597 διότι θεωρείται πως είναι γραμμένα μερικά από τα πιο γνωστά έργα, μεταξύ των οποίων οι τραγωδίες Αντώνιος και Κλεοπάτρα, Ιούλιος Καίσαρ, Άμλετ, Βασιλιάς Ληρ, Μάκβεθ και Οθέλλος. Τα πρώτα σονέτα του Σαίξπηρ δημοσιεύτηκαν το 1609, αν και γράφτηκαν λίγα χρόνια νωρίτερα και αποτελούσαν ως επί το πλείστον ερωτικά ποιήματα.


Οχτώ χρόνια μετά το τέλος της ζωής του καταγράφονται μόλις τέσσερα θεατρικά έργα εκ των οποίων το τελευταίο είναι ο Ερρίκος ο Η', το 1613. Μετά το 1613, ο Σαίξπηρ διέκοψε τη συγγραφή και αποσύρθηκε σε ένα ωραίο καινούριο σπίτι του στο Stratford. Όμως πρόβαλε να αφήσει πίσω του ένα εντυπωσιακό αριθμό έργων. Πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616 και ο τάφος του βρίσκεται στο ιερό της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας του Stratford. Ο ενταφιασμός του στο ιερό ήταν μια ιδιαίτερη τιμή.



Στον τάφο του Σαίξπηρ τοποθετήθηκε έπειτα από δική του επιθυμία η παρακάτω επιγραφή:


Good friend, for Jesus' sake
forbear,
To dig the dust enclosed here.
Blest be the man that spares these
stones
But cursed be he that moves my
bones
Σε ελεύθερη μετάφραση:
Καλέ φίλε, στο όνομα του Θεού
συγκρατήσου,
Στο να σκάψεις τη σκόνη που εσωκλείεται εδώ
Ευλογημένος όποιος ήσυχες αφήσει αυτές τις
πέτρες
Καταραμένος όμως όποιος ανακινήσει τα
κόκαλά μου.

Σχετικά με την επιγραφή αυτή, καλλιεργήθηκε ένας μύθος σύμφωνα με τον οποίο, αδημοσίευτα έργα του Σαίξπηρ πιθανόν να βρίσκονται εντός του τάφου του. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποπειραθεί να διαπιστωθεί η αλήθεια αυτής της υπόθεσης.


Πολλοί συγγραφείς όπως ο Ουώλτ Ουίτμαν, ο Μαρκ Τουέην ή ο Χένρυ Τζέημς, αλλά και προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουντ Φρόυντ εξέφρασαν τη δυσπιστία τους σχετικά με την υπόθεση πως ο συγγραφέας μας ταυτίζεται με τον συγγραφέα που έδωσε τα σαιξπηρικά έργα. Ο σκεπτικισμός αυτός στηρίζεται σε διάφορες ενδείξεις μεταξύ των οποίων η απουσία κάποιου βιβλίου ή χειρογράφου έργου στην -κατά τα άλλα λεπτομερή- διαθήκη του.

Η διαφωνία αυτή έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει μια γενική έλλειψη και ασάφεια γύρω από πολλά ιστορικά στοιχεία της περιόδου κατά την οποία έζησε ο συγγραφέας αυτός. Ακόμη και το πορτραίτο του στην εθνική πινακοθήκη (National Portrait Gallery) του Λονδίνου αμφισβητείται έντονα πως απεικονίζει πράγματι τον Σαίξπηρ ενώ και ένα δεύτερο διάσημο πορτραίτο του αποδείχθηκε με την βοήθεια χημικής ανάλυσης ότι στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα. Ορισμένοι μελετητές του έργου που αποδίδεται στο Σαίξπηρ, θεωρούν πως ένα μέρος του πιθανά ανήκει σε άλλους συγγραφείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται συχνά ο Φράνσις Μπέηκον, ο Κρίστοφερ Μάρλοου καθώς και ο 6ος κόμης του Derby William Stanely. Ο Edward de Vere, 17ος κόμης της Οξφόρδης, θεωρείται επίσης ένας από τους πιθανούς συγγραφείς κάποιων έργων που αποδίδονται στον Σαίξπηρ. Ιστορικά στοιχεία γύρω από την ύπαρξη του κόμη de Vere έγιναν γνωστά περίπου το 1920 και αρκετοί πιστεύουν πως τα γεγονότα της ζωής του εμφανίζουν ομοιότητες με καταστάσεις που αποτυπώνονται και στο έργο του Σαίξπηρ.

Η πλειοψηφία των ακαδημαϊκών μελετητών δεν δέχεται τις παραπάνω εκτιμήσεις, ωστόσο θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ο Σαίξπηρ να μην αποτελεί και το μοναδικό συγγραφέα των έργων του, δεδομένου ότι η εποχή εκείνη πολλοί δραματουργοί και θεατρικοί συγγραφείς συνεργάζονταν στενά μεταξύ τους.





Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι και μια ταινία που βγήκε με τίτλο Shakespeare in love। Αναφέρει πολλές ιστορικές λεπτομέριες για την ζωή και το έργο του William Shakespeare ωστόσο πρέπει να ξέρουμε ότι έχει πολλά μυθοπλαστικά στοιχεία. Κατά την γνώμη μου είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι αυτόν τον υπέροχο θεατρικό συγγραφέα.

Τέλος, είναι πολύ σημαντκό να αναφέρουμε ότι όλα τα έργα αυτού του μεγάλου συγγραφέα είναι πολυμεταφρασμένα. Στην Ελλάδα πολλοί εκδοτικοί οίκοι έχουν εκδόσει έργα του Σαίξπηρ όχι πάντα με την ίδια επιτυχία και ποιότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα έργα του Σαίξπηρ κυκλοφορούν και σε παιδικές εκδόσεις και σε εκδόσεις για ενήλικες.

Οι πιο πετυχημένες, κατά την γνώμη μου, παιδικές εκδόσεις είναι από τους εκδοτικούς οίκους Κέδρος, Λιβάνη, Αιγόκερως.

Ενώ, για ενήλικες είναι από τους εκδοτικούς οίκους Κέδρος, Παλαιοβιβλιοπωλείο Ίστωρ, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και ένας παλιός εκδοτικός οίκος οι εκδόσεις Επικαιρότητα με τους καταξιωμένους στο χώρο μεταφραστές Βασίλη Ρώτα και Βούλα Δαμιανάκου.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

" Αρτο-ποιήματα"

Η Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς μαζί με το σωματείο αρτοποιών Λιβαδειάς και το επιμελητήριο Βοιωτίας βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα ποίησης. Η παγκόσμια ημέρα ποίησης είναι στις 21 Μαρτίου και τις ημέρες που προηγούνται και έπονται αυτής όλα τα αρτοποιεία της πόλης θα διαθέτουν το ψωμί σε σακκούλες πάνω στις οποίες θα είναι τυπωμένα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού και του Γιώργου Σαραντάρη, τα οποία επιλέχθηκαν από ανθρώπους της βιβλιοθήκης. Πρόκειται πραγματικά για μία έξυπνη ιδέα που θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από άλλες βιβλιοθήκες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κόσμου για την ποίηση και τη λογοτεχνία.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Το Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει το 3ο Διεθνές Σεμινάριο για το Δίκαιο της Πληροφορίας, ως μέρος του μεταπτυχιακού προγράμματος. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα 25-26 Ιουνίου 2010. Στόχος του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση εργασιών μέσα από μία πλειάδα θεμάτων που καλύπτουν το Δίκαιο της Πληροφορίας και την ηθική της Πληροφορίας. Οι ερευνητές που ενδιαφέρονται να παρουσιάσουν τις εργασίες τους μπορούν να επικοινωνήσουν στη διεύθυνση botti@otenet.gr.

Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: έως 1 Μαΐου 2010.

Προθεσμία υποβολής τελικών εργασιών: έως 1 Ιουνίου 2010.

Περισσότερες πληροφορίες για τις εργασίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σεμιναρίου http://www.ionio.gr/conferences/isil2010/.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Λέσχες Ανάγνωσης σε Wine Bars!

Η Μεγάλη Βρετανία είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στις λέσχες ανάγνωσης. Η πρώτη μου επαφή με τις ομάδες και λέσχες ανάγνωσης ήταν στην Αγγλία όταν ο φίλος μου Charles Newby, υπεύθυνος ενός δικτύου βιβλιοθηκών στο Lincoln, δημιούργησε το πρώτο του reading group. Σε ένα χρόνο αυτά έγιναν πάνω από 20 με μηνιαίες συναντήσεις σε coffee shops και σε wine bars.

Οι βιβλιόφιλοι δίνουν ραντεβού οπουδήποτε! Στο Lincoln, o Charles έβρισκε τα πιο απίθανα μέρη για να κάνει τις συναντήσεις με τους βιβλιόφιλους, παρότι προτιμούσε τα wine bars! Αυτό, μαζί με καινοτομίες στην οργάνωση, όπως π.χ. βραδιές οινογευστικής σε συνδυασμό με ανάγνωση βιβλίων, του άνοιξαν την πόρτα του BBC για την προβολή των προγραμμάτων του. Ο βιβλιοθηκονόμος δίνει το βηματισμό, οι χρήστες ακολουθούν τα βήματα!

Αυτά συνέβαιναν 12-13 χρόνια πριν. Και το 2002 δημιούργησα το δικό μου reading group με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, πολύ πριν το ΕΚΕΒΙ ξεκινήσει αυτή τη σημαντική προσπάθεια. Ναι, το «δικό μου reading group», διότι κάποιες φορές το μόνο μέλος του ήμουν εγώ! Τα τελευταία χρόνια έχω μέλη στα reading groups μου που αλλάζουν κάθε εξάμηνο. Είναι οι φοιτητές βιβλιοθηκονομίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης που παρακολουθούν το μάθημα Ανάπτυξη και Διαχείριση Συλλογής, και όχι μόνο.

Είναι ευχάριστο, λοιπόν, να διαβάζω για τις προσπάθειες του ΕΚΕΒΙ και άλλων οργανισμών, βιβλιοθηκών και μουσείων, προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε κάποιες καλές προσπάθειες στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ στις 18 Ιανουαρίου 2010 «Οι βιβλιοφάγοι δίνουν ραντεβού στα... κλαμπ: εκατοντάδες λέσχες για αναγνώστες με μεράκι το βιβλίο σε όλη την Ελλάδα» του Πέτρου Στεφανή (διαθέσιμο στο: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4555748).

Οι βιβλιοφάγοι δίνουν ραντεβού στα... κλαμπ: Εκατοντάδες λέσχες για αναγνώστες με μεράκι το βιβλίο σε όλη την Ελλάδα. ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πέτρος Στεφανής pstefanis@dolnet.gr. ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010, Τα ΝΕΑ.


«Μέχρι σήμερα έχουμε ιδρύσει εκατοντάδες λέσχες ανάγνωσης σε γυμνάσια και λύκεια από το Σουφλί ώς τη Νότια Κρήτη και από την Ηγουμενίτσα ώς την Κύπρο, καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, σε διάφορες πόλεις» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Κοινός παρονομαστής τους είναι το μεράκι για το βιβλίο. Συνηθίζουν να μελετούν από λογοτεχνία και ποίηση, μαθηματικά ή άλλες επιστήμες, μέχρι και μαγειρική. Και στην Ελλάδα πλέον, οι φανατικοί βιβλιοαναγνώστες στήνουν το ένα μετά το άλλο τα δικά τους γκρουπ, οργανώνονται με αυξητικούς ρυθμούς σε λέσχες, στα πρότυπα των πετυχημένων reading groups της Αγγλίας, των book clubs της Αμερικής. Με πρωτοβουλία της εθελοντικής, μη κερδοσκοπικής ομάδας Θαλής+Φίλοι, που ίδρυσαν από πέντε χρόνια για τη διάδοση της ανάγνωσης ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο συγγραφέας- μαθηματικός σΤεύκρος Μιχαηλίδης και ο καθηγητής Στατιστικής Πέτρος Δελλαπόρτας, δημιουργήθηκαν πανελλαδικά περισσότερες από 300, ένα ολόκληρο δίκτυο, την τελευταία τετραετία. Εκατό δραστηριοποιούνται και φέτος, κατά 80% σε δημόσια σχολεία, οι μισές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι υπόλοιπες σε μικρότερες πόλεις αλλά και χωριά. «Οι λέσχες ανάγνωσης είναι μικρές ομάδες, συνήθως 10-20 ατόμων, που τους συνδέει η αγάπη τους για το διάβασμα. Κατόπιν συνεννόησης, αποφασίζουν να διαβάσουν όλοι, καθένας στον χώρο του, το ίδιο βιβλίο και συναντιούνται μια φορά τον μήνα, κατά βάση σε τακτή ημέρα, για να συζητήσουν σχετικά με το περιεχόμενό του. Ουσιαστικά, είναι ένας συνδυασμός ψυχαγωγίας, καλλιέργειας και καλής παρέας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δοξιάδης.

Στην πράξη, Θαλής+Φίλοι ενέπνευσαν μαθητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης να καταπιαστούν κυρίως με έργα της λεγόμενης μαθηματικής λογοτεχνίας: να προσεγγίσουν διαφορετικά τη λογική και τα μαθηματικά μέσα από μυθιστορήματα, βιογραφίες, ιστορικά έργα, σε αφηγηματική εκλαΐκευση. Εδώ και λίγο καιρό, μάλιστα, η θεματολογία τους ξανοίχτηκε και σε βιβλία που σχετίζονται με φιλοσοφία, ιστορία, κλασική λογοτεχνία κι αστυνομικό μυθιστόρημα. «Κατά κανόνα, την ιδέα την υλοποιεί ένας ή περισσότεροι εθελοντές καθηγητές, με την άδεια του σχολείου τους. Συνήθως κάθε Παρασκευή μεσημέρι, εκτός σχολικού ωραρίου, παιδιά κι εκπαιδευτικοί συζητούν, για τουλάχιστον ένα δίωρο, κάθε φορά κι ένα κεφάλαιο του βιβλίου που διαβάζουν», περιγράφει ο κ. Δοξιάδης.

Οι λέσχες ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ.


«Τα παιδιά εθίστηκαν»


Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου- ΕΚΕΒΙ προβάλλει από το 2005 τις λέσχες ανάγνωσης, και από το 2008 και στην Κύπρο. «Για τα ελληνικά δεδομένα είναι κάτι πολύ φρέσκο, αλλά ξεκινήσαμε πολύ φιλόδοξα. Ήδη, σήμερα, εποπτεύουμε συνολικά 242 λέσχες, σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Οι 57 από αυτές είναι παιδικές- μαθητικές, άλλες δύο οργανώθηκαν μέσα σε φυλακές», λέει ο υπεύθυνος του ΕΚΕΒΙ για τις λέσχες κ. Βασίλης Ρούβαλης.


ΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ τη συνταγή, η λέσχη ανάγνωσης του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών, στους Αμπελοκήπους, διανύει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της. «Φέτος η αναγνωστική ομάδα μας αποτελείται από 25 μαθητές και μαθήτριες, και των τριών τάξεων. Διαβάζουμε κι αναλύουμε το βιβλίο “Logicomix”, που έχει να κάνει με τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο μαθηματικός κ. Ηλίας Ανδριανός, υπεύθυνος του προγράμματος στο σχολείο. «Στο ξεκίνημά μας, σκεφτόμασταν με συνάδελφό μου για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη σχολική βιβλιοθήκη. Είπαμε, λοιπόν, να δοκιμάσουμε να καλέσουμε τα παιδιά να διαβάσουν ένα βιβλίο και να το συζητήσουμε όλοι μαζί μετά- αυτά να το παρουσιάσουν. Πράγματι, από την πρεμιέρα μας κιόλας εμφανίστηκαν είκοσι ενδιαφερόμενοι, εξαιρετική αρχή. Διαπιστώνω πλέον πως και τα παιδιά εθίστηκαν, και εγώ έχω γίνει σαφώς πολύ καλύτερος εκπαιδευτικός», υποστηρίζει.

Πίνουν τον καφέ τους διαβάζοντας

ΛΕΣΧΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕΡΩΝ στη Σάμο, Ανήσυχων Γυναικών στον Βόλο, Τρελών Βιβλιοφάγων στη Θεσσαλονίκη ή Βιβλίων Αυτογνωσίας στο Ηράκλειο, είναι μερικές μόνο από τις εκατοντάδες ομαδικές προσπάθειες των φίλων του βιβλίου για τη διάδοσή του με τη σύσταση τοπικής λέσχης ανάγνωσης. Και στα Γιάννενα, μια ομάδα εκπαιδευτικών, ηλικίας 30-45 ετών, έχει πλέον τον τρόπο της να μην πίνει σκέτο τον καφέ της!

«Μια παρέα φίλων συνηθίζαμε να διαβάζουμε διάφορα βιβλία και να συζητάμε γι΄ αυτά χαλαρά όταν πίναμε τον καφέ μας. Ώσπου είδαμε μια μέρα στο Ίντερνετ γι΄ αυτές τις λέσχες κι είπαμε, δεν το κάνουμε κι εμείς λίγο πιο οργανωμένα; Στην πράξη τη συγκροτήσαμε τον περασμένο Οκτώβριο, 13 μέλη, διαβάζουμε τα πάντα, κυρίως σύγχρονη λογοτεχνία. Προσεχώς θα μελετήσουμε και κλασικά έργα, ψυχολογία και ιστορία...», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ευαγγελία Δαβή, από την ομάδα των Χαλαρών Αναγνωστών. «Δεν επιλέγουμε μόνο το βιβλίο, αλλά συχνά και το ανάλογο περιβάλλον όπου θα συναντηθούμε για να μιλήσουμε γι΄ αυτό. Το περασμένο Σάββατο, η συνάντησή μας έγινε σε καφέ μέσα στο κάστρο των Ιωαννίνων, μέρος που θύμιζε έντονα την Κωνσταντινούπολη, τόπο όπου διαδραματιζόταν η ιστορία του βιβλίου».

Συναντήσεις στους Δήμους

ΤΑΚΤΙΚΕΣ βιβλιοσυναντήσεις έχουν καθιερώσει από τον Αύγουστο 2007 και τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο Τυχερό Έβρου, μία από τις εξήντα του Δικτύου Δημοτικών Βιβλιοθηκών του ΕΚΕΒΙ. Στην κωμόπολη των 5.500 κατοίκων, 48 χιλιόμετρα βόρεια από την Αλεξανδρούπολη, 10 άντρες και γυναίκες, 25-50 ετών, συναντώνται κάθε 45 ημέρες σε τοπικό ξενοδοχείο για ένα δεύτερο ξεφύλλισμα του βιβλίου που μόλις διάβασαν. «Για μας η λέσχη αυτή είναι και μια διέξοδος. Εδώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασκεδάσουμε, τουλάχιστον εμείς ερχόμαστε πιο κοντά στο βιβλίο», λέει η κ. Χρυσούλα Δραγάνη.

Η λέσχη των συμβολαιογράφων

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ, συνταξιούχοι, αλλά και οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας έχουν οργανώσει τις δικές τους λέσχες ανάγνωσης. «Θέλαμε να ανοίξει ένα παράθυρό μας στη νεοελληνική λογοτεχνία και στον κόσμο, γι΄ αυτό και το ξεκινήσαμε, πριν από τρία χρόνια.

Σήμερα, τα μέλη μας πλησιάζουν τα 50, ανάμεσά τους και τέσσερις άντρες, ο σταθερός πυρήνας μας είναι γύρω στα 15. Πλέον συναντιόμαστε κάθε μήνα στα γραφεία του συλλόγου μας», λέει η κ. Παναγιώτα Μιχαηλίδη, που υλοποίησε την ιδέα της Λέσχης Ανάγνωσης Λογοτεχνίας των Αθηναίων Συμβολαιογράφων.

Και κινητή λέσχη ανάγνωσης

ΚΙΝΗΤΗ Αναγνωστική Λέσχη με αφετηρία το 1ο Γενικό Λύκειο Ελευσίνας φιλοξενείται μία φορά τον μήνα σε σχολικές βιβλιοθήκες της Αττικής (φέτος για τέταρτη χρονιά) στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των καθηγητών- υπευθύνων για τις σχολικές βιβλιοθήκες. Είναι ανοιχτή στις τοπικές κοινωνίες, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, γενικά σε κάθε βιβλιόφιλο, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ. Ομάδα έξι συντονιστών επισκέπτεται το σχολείο, αξιοποιεί τη συλλογή και τα μέσα της βιβλιοθήκης του και καλύπτει επιτόπου μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα, από ταξιδιωτικό μυθιστόρημα και ιστορίες τρόμου, έως λογοτεχνία και μαγειρική.

Παζάρι Βιβλίου

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΙΒΛΙΑ εκτίθενται από την περασμένη Παρασκευή στο 15ο Παζάρι Βιβλίου, που οργανώνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Έως και την προσεχή Κυριακή, οι βιβλιόφιλοι έχουν την ευκαιρία, καθημερινά 10.00- 21.45, να βρουν βιβλία της αρεσκείας τους σε χαμηλές τιμές.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής


Το Τμήμα Διά Βίου Μάθησης της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων για την ορθή αξιοποίηση του ελεύθερου μας χρόνου. Το αντικείμενο των τμημάτων έχει σχέση με το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Τα μαθήματα γίνονται στο χώρο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες. Μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του τμήματος Διά Βίου Μάθησης πατώντας εδώ. Δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να κάνετε μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου και τα μαθήματα θα γίνονται 1 φορά την εβδομάδα, για 2-3 απογευματινές κυρίως ώρες και είναι τα εξής:

Αμπελουργία

Αποκτήστε πρακτικές γνώσεις για την εγκατάσταση αμπελώνα, το terroir της αμπέλου, τις καλλιεργητικές φροντίδες, το χειμερινό και θερινό κλάδεμα, τη λίπανση και θρέψη, τη φυτοπροστασία της αμπέλου.

Αξιοποίηση αυτοφυών φυτών με αρωματική χρήση

Μάθετε τρόπους αξιοποίησης των αρωματικών φυτών στη διατροφή και την κοσμετολογία φτιάχνοντας αφεψήματα, καλλυντικά και γαστρονομικές δημιουργίες.

Εισαγωγή στη δημιουργία και φροντίδα μικρών κήπων
Διευρύνετε τις γνώσεις σας σε θέματα διαμόρφωσης μικρών εξωτερικών χώρων και γνωρίστε τον κόσμο των φυτών και πώς μπορούν τα φυτά να χρησιμοποιηθούν στο μπαλκόνι, τον κήπο και την ταράτσα.


Οδηγίες πλεύσης στον κόσμο του οίνου
Πρόγραμμα γνωριμίας με τον υπέροχο κόσμο του κρασιού. Ελάτε σε επαφή με τα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα και μάθετε πώς παράγονται.


Αγροτικός τουρισμός
Πρόκειται για μια νέα διάσταση στο τουριστικό προϊόν που αξιοποιεί τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους και δίνει δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο. Μάθετε τι είναι ο αγροτικός τουρισμός και πώς μπορεί κανείς να λειτουργήσει μία πετυχημένη επιχείρηση στο χώρο.  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εν δυνάμει επιχειρηματίες.



Εργαστήρι κεραμικής

Δημιουργήστε αντικείμενα από πηλό φτιαγμένα με το χέρι ή με τον τροχό, όπως διακοσμητικά πιάτα, κουτιά, κηροπήγια. Τα αντικείμενα μπορείτε να τα παρουσιάσετε στο τέλος της χρονιάς σε ομαδική έκθεση.


Θεατρικό καταφύγι
Θεατρική παιδεία και πράξη με στόχο τη ψυχολογική εκτόνωση, την πνευματική καλλιέργεια, την άσκηση, τη χαλάρωση, τη βελτίωση του αυτοελέγχου, της αυτοεκτίμησης και της ικανότητας ομιλίας σε κοινό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το ανέβασμα θεατρικού έργου που θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης. 
 


Εργαστήρι γραφής σεναρίου

Το σενάριο είτε προορίζεται για κινηματογραφικό έργο ή για τηλεοπτική παραγωγή ή για κόμικς ή για ηλεκτρονικά παιχνίδια γράφεται με τον ίδιο τρόπο! Μάθετε πώς γράφεται τι. Κατά πόσο το αποτέλεσμα θα αποδειχθεί ενδιαφέρον, θα εξαρτηθεί από εσάς.


Λαογραφία στον κύκλο του χρόνου  
Μία σειρά σεμιναρίων που ασχολείται με τη λαογραφία ως επιστήμη και ως τρόπο ζωής. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να εξοικειωθούν με τις μεθόδους και τα εργαλεία συλλογής λαογραφικού υλικού αλλά και σε όσους θέλουν απλά να γνωρίσουν την παράδοσή τους και να αποκωδικοποιήσουν τη λογική της στις επιμέρους εκφράσεις της στην καθημερινή ζωή.


Παραδοσιακοί χοροί
Οι παραδοσιακοί χοροί μάς επιστρέφουν στις ρίζες μας, ενώ παράλληλα ασκούν το πνεύμα και το σώμα οδηγώντας μας σε μία ευθυμία και ψυχική ισορροπία. Μάθετε να χορεύετε και παράλληλα ελάτε σε επαφή με τους στίχους των τραγουδιών, τη παραδοσιακή μουσική και τη σημασία του κάθε χορού.


Εργαστήρι ταπητουργίας
Διατηρήστε ζωντανούς τους δεσμούς σας με την παράδοση και αξιοποιήστε τη δημιουργικότητα σας φτιάχνοντας το δικό σας χαλάκι στον αργαλειό σε σχέδια βυζαντινά, ανατολίτικα ή ακόμα και μοντέρνα.



Οικογενειακός αστερισμός
Βελτιώστε τις σχέσεις με τα παιδιά σας μέσα από βιωματικές ασκήσεις, συζήτηση και εργασίες. Θα πραγματοποιηθούν ομάδες για γονείς με παιδιά σχολικής ηλικίας και για γονείς με εφήβους.


Εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών
Μάθετε να χρησιμοποιείτε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να διαμορφώνετε τα κείμενα σας,  να  δημιουργείτε υπολογιστικά φύλλα, να κάνετε επαγγελματικές παρουσιάσεις, να ενημερώνεστε μέσω internet και να επικοινωνείτε μέσω e-mail.  Παρέχεται δυνατότητα απόκτησης πιστοποίησης ecdl. Θα πραγματοποιηθούν διαφορετικοί κύκλοι μαθημάτων ανά αντικείμενο και επίπεδο.

(Από την ιστοσελίδα http://www.afs.edu.gr/page/default.asp?la=1&id=46 )


Πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής: 
Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή 
Τμήμα Διά Βίου Μάθησης 
Μαρίνου Αντύπα 12, Τ.Θ. 23, 55102 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310492850, φαξ: 2310492860
e-mail: lll@afs.edu.gr