ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το βιβλίο γράφτηκε από έναν ήρωα του πολέμου, που επιθυμώντας να βάλει μια χρονολογική σειρά σε γεγονότα που βίωσε, αποφάσισε να καταγράψει ντοκουμέντα, πρόσωπα , καταστάσεις, χωρίς να όμως να έχει το ρόλο του χρονικού ή της αυτοβιογραφίας.
Αποτελείται από 8 μέρη. Αναλυτικά, περιλαμβάνονται τα εξής:
1)ΠΡΟΛΟΓΟΣ
2)ΠΟΛΕΜΟΣ 1940-1941
3)ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ
4)ΚΑΤΟΧΗ
5)ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
6)ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
7)ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ
8)ΕΠΙΛΟΓΟΣ.
Γενικά, όπως αναφέρει το έργο αφιερώνεται στους ηρωϊκούς νεκρούς και στους αδικοχαμένους, σε όποια πλευρά κι αν βρέθηκαν.
Το βιβλίο, χωρίς να έχει ιδιαίτερα πλούσιο λεξιλόγιο, μπορεί και κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη γιατί οι περιγραφές του είναι ολοζώντανες, παραστατικές και καταφέρνουν να σε μεταφέρουν στον χώρο .Δίνει πλήρη αναφορά σχετικά με την Εθνική αντίσταση, με την κατοχή τον συμμοριτοπόλεμο αλλά φυσικά και τον αγώνα του 1940-1941. Προσπαθεί να είναι αντικειμενικός- όσο μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που κόντεψε να χάσε ι τη ζωή του άπειρες φορές από τα εχθρικά πυρά-. Προβάλλει τα σφάλματα των Ελλήνων αλλά και τη σκληρότητα των αντιπάλων. Η ζωντάνια με την οποία περιγράφει τις καταδιώξεις ,τις πορείες προς τα μέτωπα, τις αντιδράσεις των συγγενών όπως και τις καιρικές συνθήκες είναι μοναδική ,χωρίς να χρησιμοποιούνται επιτηδευμένος λόγος η υπερβολικές εκφράσεις. Μέσα από την απλότητα, γίνεται αντιληπτό ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση ήταν η κύρια αποστολή ,από τον οποίο δεν θα απείχε κανείς μέχρι τελικής πτώσεως.
Εκφράζεται αρνητικά για ΕΑΜ και ΕΛΑΣ όπως και για τον κομμουνισμό .Βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν κάνει προπαγάνδα. Απλά εκθέτει τα γεγονότα και αφήνει το περιθώριο στον καθένα να κρίνει και να εξάγει ο ίδιος τα συμπεράσματα του.
Η μικρή του έκταση θα μπορούσε και να επαινεθεί αλλά και να κατηγορηθεί. Να επαινεθεί, γιατί δεν είναι κουραστικό το περιεχόμενο του με επαναλήψεις και άσκοπα σχόλια .Αλλά και να κατηγορηθεί για ελλειπή αναφορά και υποκειμενισμό.
Αλλά, όπως αναφέρει και ο συγγραφέας, σκοπός είναι να μη σβηστεί η ιστορία αλλά και να καταλάβουν οι νεώτεροι ότι η ελευθερία που απολαμβάνουν τώρα, δεν ήρθε ως μάνα εξ ουρανού. Αλλά κατακτήθηκε με αγώνες , θυσίες, αίμα θάνατο.
Εφ’ όσον, ισχύουν τα λεγόμενα μας περί πατριωτισμού και διάθεσης αυτοθυσίας και υπό την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζουμε ότι το παρόν και μέλλον μας στηρίζονται καθαρά και μόνο στο παρελθόν μας, θα θεωρούσα ότι θα έπρεπε η τουλάχιστον να προτεινόταν το συγκεκριμένο βιβλίο να ενταχθεί σε κάθε είδους βιβλιοθήκη-σχολική/ ακαδημαΙκή/ δημοτική/ γιατί είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες που θα είναι κατανοητές από κάθε ηλικίας κοινό ,να μεταδώσει βιώματα και εμπειρίες, που πιθανότατα ένα καθαρά ιστορικό βιβλίο θα απέφευγε να αναφέρει , καθώς και να αφυπνίσει τον πατριωτισμό των νέων, οι οποίοι ομολογουμένως αγαπούν την πατρίδα θεωρητικά αλλά στην πράξη επιδιώκουν πάντα την εύκολη λύση.
Τα συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι πηγή γνώσεων, όπως τις θεωρούμε εμείς τις γνώσεις, αλλά είναι έργο ζωής. Δεν είναι έργο κατευθυνόμενο αλλά αυθόρμητο που δε στοχεύει να προκαλέσει το θαυμασμό του αναγνώστη αλλά τη συγκίνηση και την περηφάνια για την ελληνική καταγωγή. Κατά τη γνώμη μου ,ακόμα και ξένοι να διάβαζαν το συγκεκριμένο έργο θα ήταν σε θέση να νιώσουν τα τρία βασικά μηνύματα που θέλει να μεταφέρει ο συγγραφέας:
Α) ότι στον πόλεμο όλοι είναι χαμένοι-νικητές και ηττημένοι- γιατί οι απώλειες –ανθρώπινες και υλικές – δε λείπουν από κανένα .Άρα, επικρατεί αντιπολεμικός χαρακτήρας.
Β)ότι αυτό που έκανε τους Έλληνες να κερδίσουν και να αποκρούσουν τον εχθρό δεν ήταν η τέλεια οργάνωση ή ο πλήρης εξοπλισμός αλλά η πίστη στο Θεό , η αγάπη για την πατρίδα και η ανάγκη να ξαναναπνεύσουν τον αέρα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Γ)ότι οι πόλεμοι ξεκινούν πάντα από τα μεγάλα συμφέροντα των λίγων εις βάρος των πολλών, όπου αυτοί οι λίγοι καταφέρνουν και γεννούν το μίσος στο λαό τους γα τους αντιπάλους
ΣΙΓΑΛΟΣ, Δ Δ. (1920-1900z). ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΝΕΥ ΠΑΘΟΥΣ ΜΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1940-1949 ΑΘΗΝΑ:ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΚΗ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ,.1982
ΚΟΙΜΤΖΟΓΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου