Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Κλιματικές αλλαγές

Η επιστήμη έχει βοηθήσει να γνωρίσουμε την Γη τόσο ώστε να κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτοσυντηρείται και αμύνεται απέναντι στις αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές είναι ομαλές όταν ακολουθούν τους νόμους της φύσης, έτσι είναι εύκολο και για τους οργανισμούς που φιλοξενούνται σε αυτόν τον πλανήτη να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Αντίθετα, απέναντι σε δραματικές αλλαγές έχουν παρατηρηθεί ριζικές μεταβολές στο πρόσωπο της Γης.
Στις μέρες μας είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωρίσουμε, ως σύνολο, τα λάθη μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες. Οι δραστηριότητες της ανθρωπότητας, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν επιβαρύνει τον πλανήτη με τόνους αποβλήτων και ρύπων, ενώ ταυτόχρονα την απογυμνώνουν συστηματικά. Χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με θέματα του περιβάλλοντος. Οι βιβλιοθήκες πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο με οργάνωση ημερίδων, όταν αυτό είναι εφικτό, αλλά κυρίως με εμπλουτισμό της συλλογής τους με το κατάλληλο υλικό. Σε αυτή την εργασία προτείνονται τρία βιβλία και εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους θα μπορούσαν να κερδίσουν τη θέση τους στη συλλογή μίας βιβλιοθήκης. Πρέπει να τονίσω ότι πρόκειται για σημερινά βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί τα τελευταία τρία χρόνια.



Wines, J. (2008). Εσύ μπορείς να σώσεις τον πλανήτη: 101 τρόποι για να τα καταφέρεις! Αθήνα:Σύγχρονοι Ορίζοντες.
Αναγνωστικό κοινό αυτού του βιβλίου μπορούν μόνο να αποτελέσουν τα παιδιά του δημοτικού και για αυτό το λόγο θα το επέλεγα για κάποια σχολική ή παιδική βιβλιοθήκη καθώς και για τις δημοτικές. Περιέχει ευχάριστη εικονογράφηση και το ύφος του είναι διασκεδαστικό. Μικρά τεστ το συνοδεύουν για να εκπαιδεύσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά. Η τιμή του είναι απόλυτα προσιτή στα 11€.



Lovelock, J. (2006). Η εκδίκηση της γαίας : Γιατί η γη αντεπιτίθεται και πώς μπορούμε ακόμα να σώσουμε την ανθρωπότητα. Αθήνα: Λιβάνη.
Ο Τζέιμς Λάβλοκ έχει γράψει περισσότερα από 200 επιστημονικά άρθρα ενώ είναι ο εμπνευστής της «Θεωρίας της Γαίας» και έχει γράψει τρία βιβλία πάνω σε αυτό το θέμα. Συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας και των Η.Π.Α. Το περιοδικό Prospect τον συμπεριέλαβε στους 100 κορυφαίους εκλαϊκευτές επιστήμονες.
Το βιβλίο αυτό είναι ορθά χωρισμένο σε ενότητες, με πίνακα περιεχομένων, κατάλογο εικόνων. Οι τελευταίες σελίδες είναι αφιερωμένες στο γλωσσάριο όπου υπάρχουν αναλυτικοί ορισμοί, καθώς και στη εκτενή βιβλιογραφία για το κάθε κεφάλαιο. Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε δημοτικές, ακαδημαϊκές και σχολικές (Γυμνασίου-Λυκείου) βιβλιοθήκες. περιέχει πληροφορίες για την ορθή κατανάλωση ενέργειας, αλλά και για την σωστή ανάπτυξη των κοινωνιών στις μέρες μας με γνώμονα το περιβάλλον. Ασκεί κριτική σε διάφορες μεθόδους παραγωγής εναλλακτικής μορφής ενέργειας και κάνει προτάσεις για αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου-Γης. Η τιμή του είναι προσιτή στα 14€.




Yarrow, J. (2008). Το ενεργειακό σας αποτύπωμα και πώς να το «σβήσετε»: 365 πρακτικοί τρόποι που κάνουν μεγάλη διαφορά. Αθήνα:Ισόρροπον.
Η Τζοάννα Γιάροου ιδρύτρια της εταιρίας Beyond Green, αποδεικνύει μέσα από τα έργα της πως δε χρειάζεται να ανατραπεί ολόκληρη η ζωή μας ώστε να ακολουθούμε έναν δρόμο οικολογικό.
Πρόκειται για ένα ευχάριστα εικονογραφημένο βιβλίο, εύχρηστο καθώς είναι κατηγοριοποιημένες οι θεματικές του ενότητες. Περιέχει πίνακα περιεχομένων και επεξήγησης συμβόλων. Περιέχει εύκολες συμβουλές που μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής μας και να μειώσουν τους ρύπους που εκπέμπουμε σαν οντότητες. Απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και για αυτό πιστεύω ότι θα ταίριαζε σε δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες. Η γλώσσα όμως και η γραφή γενικότερα δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο μιας ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης. Η τιμή και αυτού του βιβλίου ανέρχεται στα 12€.

Διαβάστε περισσότερα για αυτά τα βιβλία:

Άλλα χρήσιμα link:


Πανοπούλου Δήμητρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: