Έχουν περάσει 100 χρόνια απο τη γέννηση του μεγάλου λογοτέχνη Δημήτρη Ροδόπουλου. Όπως είναι φυσικό αυτό το όνομα δε σας λέει τίποτα. Αν σας λέγαμε Μ. Καραγάτσης θα σας έλεγε πολλά περισσότερα. Κι όμως ο Ροδόπουλος και ο Καραγάτσης είναι ένα και το αυτό. Επέλεξε αυτό το ψευδώνυμο και με αυτό έγινε γνωστός στο κοινό. Ακόμα και σήμερα καταφέρνει να γοητεύει τους αναγνώστες, είτε λόγω της έλλειψης καινούργιων λογοτεχνικών αριστουργημάτων είτε γιατί τα έργα του είναι πάρα πολύ καλά και διαχρονικά. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η μεταφορά στην τηλεόραση του βιβλίου του Γιούγκερμαν και του 10.
Όπως λέει και ο Κώστας Τσιρόπουλος ''ο άνθρωπος του κόσμου του Καραγάτση είναι ένα ηθικό ναυάγιο του αιώνα μας, ζει ενστικτωδώς το "θάνατο του θεού'', στερείται κάθε σημείο αναφοράς του βίου και με κοκαλωμένη ψυχή δεν υποψιάζεται τα μεγάλα ηθικά ερωτήματα και δε τα θέτει ποτέ στη συνείδηση του. Η συνακόλουθη αυτής της κατάστασης εξαφάνισης της ψυχής με τους αλάλητους, δικούς της ίμερους, επιφέρει μια διόγκωση της παρουσίας του σώματος και της ισχύος της σάρκας.''
Ένα χαρακτηριστικό που συναντάμε σε αρκετούς ήρωες των βιβλίων του είναι αυτό της αποξένωσης. Αυτό είναι ένα προσωπικό χαρακτηριστικό, ένα αίσθημα που δημιουργήθηκε μέσα του για 2 κυρίως λόγους. Ο πατέρας του υπήρξε διευθυντής τραπέζης και οι μετακομίσεις από πόλη σε πόλη ανά την Ελλάδα υπήρξαν πολλές. Επιπλέον, ''παραμελήθηκε'' απο τους γονείς του καθώς όλο το ενδιαφέρον τους είχε στραφεί στη μεγαλύτερη αδερφή του επειδή ήταν ψυχασθενής. Είχε όμως να κάνει και με έναν αυταρχικό πατέρα. Όλα αυτά συντέλεσαν στο ακραίο σημείο να θεωρεί ότι είναι νόθος γιος.
Το πρώτο βιβλίο του ήταν ''ο συνταγματάρχης Λιάπκιν''. Άλλα έργα του είναι το συναξάρι των αμαρτωλών, η Χίμαιρα, το χαμένο νησί κ.α. Πέθανε στις 14-9-60 από κρίση ταχυκαρδίας. Είχε προλάβει όμως να γράψει την ''βιογραφία'' του, ένα χιουμοριστικό κείμενο όπου αυτοσαρκάζεται. Αυτό μπορείτε να το διαβάσετε στο αφιέρωμα του Βήματος της 6ης Απριλίου, μαζί και με άλλα στοιχεία για τον ίδιο. Επίσης, στη διεύθυνση http://www.snhell.gr/references/quotes/writer.asp?id=146 του Σπουδαστηρίου Ελληνικού Πολιτισμού, υπάρχει μια πρόσφατη καταχώρηση για τον Καραγάτση, με κάποιες αναφορές από τα έργα του. Το ΕΚΤ έχει προχωρήσει στην έκδοση ενός βιβλίου, αφιερώμα για τα 100 χρόνια των γενεθλίων του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου