Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Σάββατο 31 Μαΐου 2008

5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2008

Η Θεσσαλονίκη ζει στο ρυθμό της 5ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου (ΔΕΒΘ). Από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη HELEXPO και στα περίπτερα 13, 14 και 15 συναντιόνται όλοι οι βιβλιόφιλοι, εκδότες, βιβλιοθηκονόμοι, συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, εκπαιδευτικοί κ.α. για να τιμήσουν το βιβλίο. Η έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό 10.00-21.00 (το Σάββατο έως 22.00) και η είσοδος είναι δωρεάν.

Η Θεσσαλονίκη «βάζει τα καλά της» και υποδέχεται τη Γαλλία ως τιμώμενη χώρα της Έκθεσης. Η τιμώμενη χώρα είναι ένας νέος θεσμός που εγκαινιάζεται στην 5η ΔΕΒΘ. Στο περίπτερο της Γαλλίας θα δείτε 529 τίτλους βιβλίων από διάφορες πτυχές της γαλλικής εκδοτικής παραγωγής (περίπτερο 15 της έκθεσης). Μεταξύ άλλων συγγραφέων θα είναι και οι Michel Deguy, Pierre Assouline, Magali Bonniol, Gilles Leroy και Florence Noiville.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε κάποιες, ελάχιστες σε σχέση με τον αριθμό που έχουν προγραμματιστεί, εκδηλώσεις:

Διεθνείς συμμετοχές: 50 χώρες συμμετέχουν στην έκθεση, αρκετές από τα Βαλκάνια, την Ευρώπη έως και την μακρινή Κίνα.

Οι ελληνικές συμμετοχές ξεπερνούν τις 400, εκδότες που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να αναδείξουν την βιβλιοπαραγωγή της χώρας, να συμμετάσχουν στα δρώμενα της έκθεσης και να συμβάλουν με την παρουσία τους στην επιτυχία της ΔΕΒΘ.

Παιδική Γωνιά: η παιδική γωνιά είναι ένα παιδικό χωριό 500 τετραγωνικών μέτρων που φιλοξενεί 80 εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά, στις πνευματικές και καλλιτεχνικές τους ανάγκες, στην ανάγκη για μόρφωση και δημιουργία. Θα υπάρχουν εργαστήρια εικονογράφησης, παρουσιάσεις λαϊκών παραμυθιών και βιβλίων, θεατρικά παιχνίδια, συζητήσεις με συγγραφείς και εκδότες. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να μάθουν τι σημαίνει διαφορετικότητα, ρατσισμός και ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από ένα πλέγμα εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «Βιβλίο...; Δικαίωμα σου!»

Το 2008 είναι έτος αφιερωμένο στον Μ. Καραγάτση. Όπως είχε γίνει και με τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, όπου ονομάστηκε αίθουσα με το όνομα του θεσσαλονικιού συγγραφέα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, έτσι και φέτος ονομάστηκε αίθουσα «Μ. Καραγάτσης».

Οι Έλληνες λογοτέχνες συναντούν τους αναγνώστες τους: συναντήστε τους Θανάση Χειμωνά, την Αλεξάνδρα Δεληγιώργη, την Μαρία Κωτίδου, το Δημήτρη Στεφανάκη, τη Λένα Μαντά και τη Γιώτα Φώτου, αναφέρω μερικούς χωρίς να θέλω να αδικήσω τους άλλους συγγραφείς που συμμετέχουν. Ο Δημήτρης Μυταράς, ο γνωστός ζωγράφος, θα είναι εκεί αλλά με την ιδιότητα του συγγραφέα.

Ημερίδα Βιβλιοθηκονόμων: στο περίπτερο 13, στην αίθουσα Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29/05 και ώρες 10.00-17.00 η Ημερίδα Βιβλιοθηκονόμων με θέμα «Συνεργασία Βιβλιοθηκών: Εθνικό, τοπικό, διαθεματικό επίπεδο».

Θεματική έκθεση: το πολιτικό βιβλίο. Πλαισιώνεται από εκδηλώσεις όπως την Παρασκευή 30/05 και ώρα 17.00-18.00, με την συζήτηση Το να είσαι γυναίκα είναι μια πολιτική πράξη και στις 18.00-19.00 με το στρογγυλό τραπέζι με θέμα Η λογοτεχνία είναι πάντα πολιτική.

Η ανθολογία «Βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο» του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) θα προσφέρεται δωρεάν στου επισκέπτες της έκθεσης.

Επίσης, το ΕΚΕΒΙ διοργανώνει ένα αφιέρωμα στον Αντώνη Σαμαράκη.

Δείτε τον δικτυακό τόπο της ΔΕΒΘ:

http://www.thessalonikibookfair.com/2008tbf/pressoffice_gr.asp

και τον δικτυακό τόπο του ΕΚΕΒΙ:

http://book.culture.gr/greek.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: