Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Τζέιμς Τζόις (James Joyce)


Ο Τζέιμς Τζόις είναι από τους πιο γνωστούς και ταλαντούχους συγγραφείς. Ο Ιρλανδός συγγραφέας γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1882 και πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 1941, αφήνοντας ένα τεράστιο λογοτεχνικό έργο. Η εικόνα είναι από το περιοδικό της εφημερίδας ET-Sunday, σελ. 12, tribute του Άκη Σακισλόγλου.




Τα έργα του Τζέιμς Τζόις είναι:

O "Οδυσσέας" (Ulysses) (1922), ένα μνημειώδες έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ίσως το δημοφιλέστερο έργο του συγγραφέα. Ο Τζόις περιγράφει στα 18 κεφάλαια του βιβλίου, μία ημέρα στο Δουβλίνο από τη ζωή του κεντρικού ήρωα, του Λέοπολντ Μπλουμ. Αυτή η ημέρα είναι η 16η Ιουνίου, όπου το Δουβλίνο τη γιορτάζει ως "Ημέρας του Μπλούμ" (Bloomsday). Να σημειωθεί ότι ο "Οδυσσέας" κρίθηκε άσεμνος σε πολλές χώρες, ακόμη και στις προοδευτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι "Δουβλινέζοι" (Dubliners) (1914), μια συλλογή διηγημάτων όπου ο Τζόις παρουσιάζει και αναλύει την κοινωνία του Δουβλίνου.
"Το Πορτραίτο του Καλλιτέχνη" (A Portrait of the Artist as a Young Man) (1916), ένα μυθιστόρημα όπου ο συγγραφέας περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία.
"Οι εξόριστοι" (Exiles) (1918), θεατρικό έργο.
Οι
"Φανερώσεις" (Finnegans Wake) (1939), ,
"Στήβεν ο ήρωας" (Stephen Hero), το οποίο γράφτηκε το 1904-6, αλλά εκδόθηκε το 1944 μετά το θάνατο του.
Το "Giacomo Joyce", που γράφτηκε το 1907, αλλά εκδόθηκε το 1968.
Τέλος έγραψε την ποιητική συλλογή "Chamber Music" (1907), το "Pomes Penyeach" (1927), και το "Collected Poems" (1936).

Διαβάστε σχετικά με τον Τζέιμς Τζόις:
  • Στην Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/James_Joyce
  • Στο The Literature Network
  • Διαβάστε το άρθρο στο Βήμα (Βιβλία) Bloomsday: το Δουβλίνο του Τζέιμς Τζόις όπου ο αρθρογράφος αναφέρει "Στον «Οδυσσέα» του ιρλανδού συγγραφέα το Δουβλίνο δεν είναι απλώς ένας χώρος δράσης, είναι μια κίρκεια πόλη που μεταμορφώνεται συνεχώς πότε σε απολλώνιο δελφικό τόπο, πότε σε ομηρική Ιθάκη, πότε σε αμλέτεια Ελσινόρη, πότε σε βιβλική Εδέμ και άλλοτε σε δαντική κόλαση. Η πόλη του Τζόις θα μπορούσε να ήταν η μητέρα - πόλη όλων μας".
  • Δείτε τα έργα του στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Gutenberg: http://www.gutenberg.org/browse/authors/j#a1039
  • Επισκευθείτε online το The James Joyce Centre στο Δουβλίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: