Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

T.S. ELIOT


Ο Έλιοτ είναι ένας ποιητής, η ζωή του οποίου απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί. Η προσωπική του ζωή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ενδιαφέρον των ανθρώπων, καθώς πλανόνται διάφορα σχετικά με αυτήν. Αλλά και τα έργα του από μόνα τους είναι άξια της προσοχής των ανθρώπων, όπου σε συνδυασμό με την πολιτική και κοινωνική του ζωή συμπληρώνουν το παζλ του Έλιοτ. Τιμήθηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1948. Υπάρχει τρόπος να μάθουμε την αλήθεια, τι ακριβώς σκεφτόταν και ποιος ήταν τελικά ο Έλιοτ. Τα τελευταία χρόνια η σύζυγός του Βάλερι, επιμελείται την έκδοση των επιστολών του σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Faber and Faber, στον οποίο εργαζόταν ο ποιητής. Ο όγκος των προσωπικών εγγράφων είναι τεράστιος. Μέχρι τώρα έχει εκδοθεί μόλις ένας τόμος και αυτός ήταν το 1988. Ενδεικτικά για τον όγκο των εγγράφων, το 1923 η αλληλογραφία του άγγιζε τις 88388 λέξεις, το 1926 έγραψε 112.878 λέξεις. 200 επιστολές έχουν μόλις δημοσιευτεί οι οποίες γράφτηκαν πριν το 1923. Επομένως, μπορεί κανείς να φανταστεί πόσα άλλα είναι υπό επεξεργασία προς δημοσίευση. Ο Έλιοτ γεννήθηκε το 1888 και πέθανε το 1965. Στην ηλικία των 10 στάλθηκε εσωτερικός στο Σεντ Λούις όπου παρέμεινε μέχρι το 1922. Τότε εξέδωσε την ''Έρημη χώρα''.

Η προσωπική ζωή: Πρώτη του σύζυγος ήταν η Βίβιεν Χοχ-Γουντ την οποία παντρεύτηκε το το 1915 και χώρισαν το 1933. Οι στενές σχέσεις του Έλιοτ με τον κύκλο του Μπλούμσπερι (παρέα διανοουμένων που πηδούσε ο ένας στο κρεβάτι του άλλου), προκάλεσαν προβλήματα στο γάμο του. Η Βίβιεν διατηρούσε για χρόνια σχέση με τον Μπέρτραντ Ράσελ και λέγεται ότι ο Έλιοτ το ανεχόταν αυτό γιατί και στον ίδιο άρεσε ο Ράσελ. Υπάρχει ακόμη σύγχυση για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, εάν ήταν ή όχι ομοφυλόφιλος. Λίγο πριν διαλυθεί ο γάμος του άρχισε να κάνει στενή σχέση μς μια παλιά φίλη του την Έμιλι Χέιλ. Η σχέση τους τελείωσε το 1914 όταν ο Έλιοτ πήγε σαν υπότροφος στην Αγγλία και αποφάσισε να μην επιστρέψει. Η Έμιλι έγινε καθηγήτρια στο Κολέγιο του Μιλγουόκι. Παρ' όλα αυτά ξεκίνησαν να αλληλογραφούν το 1927 και να διατηρούν κρυφή σχέση και επισκεπτόταν ο ένας τον άλλο. Η Έμιλι ήλπιζε ότι θα την παντρευτεί μετά και το θάνατο της Βιβιέν, όμως κάτι τέτοιο δε συνέβει. Αντίθετα, το 1957 παντρεύτηκε την γραμματέα του Βάλερι Φλέτσερ, 40 χρόνια νεώτερή του. Τότε η Έμιλι έπαθε νευρικό κλονισμό. Τα γράμματα που της έγραψε ο Έλιοτ φυλάσσονται στο Πρίνστον και θα ανοιχθούν μετά το 2020.
Πολιτικές απόψεις: Οι πολιτικές του απόψεις ήταν δυσάρεστες για τους περισσοτέρους. Κατηγορούν τον Έλιοτ για ρατσισμό, αντισημιτισμο και μισογυνισμό. Την πρώτη φορά που θα δίδασκε πρόσθεσε στο πρόγραμμα διδασκαλίας τα έργα του Σαρλ Μοράς. Ο Μοράς ήταν ιδρυτής της Action Francaise, προάγγελος των φασιστικών κινημάτων του 20ου αιώνα. Όταν το 1927 το Βατικανό καταδίκασε την Action Francaise ο Έλιοτ την υπερασπίστηκε. Σε πολλά ποιήματα του υπάρχουν δείγματα αντισημιτισμού. Το 1933 έδωσε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια 3 διαλέξεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν αργότερα με τον τίτλο ''Περί παράξενων θεών''. Δεν ξανά εκδόθηκαν από το΄τε και τώρα πρόκειται να γίνει αυτό. Σε αυτες υπάρχουν δηλώσεις του εναντίον των Εβραίων για τις οποίες ένιωθε ντροπή. Την ίδια περίοδο που έκανε τις διαλέξεις ο Χίτλερ είχε αναλάβει την εξουσία. Αυτό οδήγησε πολλούς μελετητές να εξερευνήσουν τα ποιήματα του για να βρουν περισσότερα δείγματα αντισημιτισμού. Με την αποκάλυψη των αδημοσίευτων εγγράφων του, υποστηρίζει ο καθηγητής Σούσαρντ που τα επιμελείται με την γυναίκα του Έλιοτ, ότι θα απαλλάγει ο Έλιοτ από την κατηγορία του αντισημιτισμού. Καθώς έχουν βρεθεί επιστολές του προς έναν Εβραίο καθηγητή πανεπιστημιού που δείχνουν ότι βοήθούσε τους Εβραίους να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. κανείς όμως δεν μπορεί να καθορίσει τον Έλιοτ όσα και αν αποκαλυφθούν γι' αυτόν γιατί υπήρξε πολύ δημιουργικός και σύνθετος. Όπως είχε πει ο ίδιος στην αυτοπεριγραφή του, ''η κουβέντα του περιοριζόταν τόσο ευγενικά στο τι ακριβώς και εάν και ίσως και αλλά''. Επίσης είχε πει ''τι δυσάρεστο που είναι να συναντάς τον κ. Έλιοτ. Με ένα κολοβό κοπρόσκυλο και μια αναμαλλιασμένη γάτα και ένα παράξενο καπέλο. Τι δυσάρεστο είναι να συναντάς τον κ. Έλιοτ, είτε το στόμα του είναι ανοιχτό είτε κλειστό''.
Επίσης, να δείτε το αρχικό άρθρο το οποίο μετέφρασε το Βήμα στις 3 Ιουνίου 2007, από την εφημερίδα The Independent και δημοσιεύτηκε στις 28 Μαΐου 2007 Τhe Independent
βιβλία
γράμματα η ζωή του

Δεν υπάρχουν σχόλια: