Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη

Τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το περιβάλλον. Έχοντας φτάσει σε ένα σημείο όπου οι συνέπειες από την καταστροφή του έχουν αρχίσει όχι μόνο να φαίνονται, αλλά και να μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.
Δράττοντας λοιπόν της ευκαιρίας, θα αναφερθούμε στο άρθρο της Καθημερινής για την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη που δημοσιεύθηκε στις 26/2/06 (πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό άρθρο) διότι είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Την περίοδο αυτή γίνεται συλλογή "υπογραφών κάτω από μια έκκληση προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπη να παραχωρήσει στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη τη χρήση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται εδώ και 14 χρόνια". Για την προσπάθεια αυτή δείτε την σελίδα:
http://www.evonymos.org/greek/eidikathemata.asp?parentid=854

Η Ευώνυμος είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία, μη κυβερνητικός οργανισμός, ιδρυθείσα το 1994 από 170 μέλη από το περιβάλλον της οικολογίας, της έρευνας και του βιβλίου. Παρέχοντας εθελοντικά το έργο τους, φτάνοντας σήμερα τα 230 μέλη. Αντιλαμβάνεται την οικολογία υπό μία ευρύτερη έννοια. Αποθησαυρίζει οτιδήποτε έχει εκδοθεί για τη φύση και το περιβάλλον, συνεργάζεται σε πρόγραμμα για τη δημιουργία σχολικών κήπων, διεξάγει έρευνες για τα μεταλλαγμένα.
Όπως λέει ο πρόεδρος της, Σάκης Κουρουτζίδης, ''η Ευώνυμος έχει οργανωθεί με βάση τη σύνδεση της οικολογίας με όλα τα γνωστικά πεδία, η συγκέντρωση του υλικού υπαγορεύεται από μία οικολογική οπτική πάνω σε όλους τους τομείς της γνώσης της ζωής''. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του 1905 επί της οδού Αγ. Ασωμάτων στο Θησείο.
Αυτό είναι και το πρόβλημα στο οποίο θα αναφερθούμε. Για να ''δικαιολογήσει'' ας πούμε το όνομά της αλλά και για πρακτικούς και ιστορικούς λόγους η Ευώνυμος εδώ και χρόνια προσπαθεί να μετατρέψει το κτίριο της σε οικολογικό. Τροχοπέδη αυτής της προσπάθειας είναι η γραφειοκρατία και η ολιγωρία του ΥΠΕΧΩΔΕ στη σύνταξη της σχετικής μελέτης. Το κτίριο αρχικά ανήκε στην Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος, που της είχε παραχωρηθεί από το ΥΠΠΟ. Δυστυχώς, στα χαρτιά το κτίριο ανήκει ακόμη στην ΕΕΕΠΠ και αυτό εμποδίζει την όποια παρέμβαση θέλουν να κάνουν. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του έργου έχει εγκριθεί 2 φορές από το ΥΠΠΟ αλλά ''σκαλώνει'' στο ΥΠΕΧΩΔΕ!
Όμως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την ένταξή της στο πρόγραμμα της Ε.Ε. ''Εφαρμογή της Τεχνολογικής Καινοτομίας στον Ενεργειακό Ανασχεδιασμό Δημοσίων Κτιρίων''. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε 650 τ.μ. και δύναται να εφαρμοστούν τεχνικές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής (εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, ανακύκλωσης και υλικά φιλικά προς το περιβάλλον).
Όπως προαναφέρθηκε, το κτίριο είναι 100 ετών και οι φθορές σε αυτό επηρεάζουν άμεσα το αρχειακό υλικό, ιδιαίτερα στις βροχοπτώσεις. Κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό. Το υλικό της αποτελείται από το αρχείο των Οικολόγων Εναλλακτικών που δωρίστηκε, όπως και άλλες συλλογές. Περιλαμβάνει 15.000 βιβλία και 15.000 περιοδικά, 1000 χάρτες, 500 γκραβούρες, 15.000 φωτογραφίες και 200 παλαιά ημερολόγια. Οι εκδόσεις είναι κυρίως ελληνικές των 2 τελευταίων αιώνων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχει καταχωρηθεί σε βάσεις δεδομένων. Επίσης, η Ευώνυμος εκδίδει μόνη της ή με συνεργασία βιβλία με εργασίες μελών της, π.χ. Οικολογία-Περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: