Μετατροπή των άρθρων σε ebook

Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Τα ''λίθινα βιβλία της Ακρόπολης''

Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα για τις επιγραφές της Ακρόπολης. Τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μεγάλη φθορά που τα οδηγεί σιγά σιγά στην καταστροφή. Μπορεί να έχουν καταφέρει εδώ και χιλιάδες χρόνια να στέκουν σχεδόν αλώβητες στον αθηναϊκό λόφο, όμως η ρύπανση του περιβάλλοντος και φυσικά, η φθορά των πολλών ετών τις οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή. Στο Βήμα της 17ης Δεκεμβρίου 2006, δημοσιεύεται το παρακάτω άρθρο που αναφέρεται στο θέμα. Διαβάστε το από εδώ ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εφημερίδας που το δημοσιεύει στη διεύθυνση www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=14944&m=C09&aa=1

Σβήνουν τα «λίθινα βιβλία» της Ακρόπολης

«Το ζήτημα της στεγάσεως των επιγραφών που βρίσκονται ακόμη εν υπαίθρω πάνω στην Ακρόπολη δυστυχώς για έναν ακόμη χρόνο έμεινε άλυτο». Με αυτή τη μικρή φράση, που διετύπωνε το περασμένο καλοκαίρι ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπούρας, έθετε για μία ακόμη φορά ένα σημαντικό ζήτημα για το οποίο απλώς δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Ο χειμώνας, που είναι ο πλέον επικίνδυνος για τα μνημεία, ήρθε και φυσικά οι αρχαίες επιγραφές της Ακρόπολης παραμένουν ακόμη εκτεθειμένες στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις καιρικές μεταβολές, απειλούμενες με πλήρη καταστροφή. Η επιφάνεια του μαρμάρου υφίσταται ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις από τον αέρα και τη βροχή - γι' αυτό και τον χειμώνα η επιτάχυνση της φθοράς είναι μεγάλη - και τα γράμματα που έχουν χαραχθεί στην επιφάνειά τους εδώ και 2.000 χρόνια «σβήνονται». Χάνονται έτσι διά παντός οι πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες που περιλαμβάνουν, κυρίως όμως χάνεται ο μάρτυρας της Ιστορίας: Αυτά δηλαδή τα ίδια τα κείμενα.
Αφιερώματα, πολιτικές επισημάνσεις, ιστορικά γεγονότα, ακόμη και ιδιωτικά κείμενα περιλαμβάνουν οι επιγραφές. Οι σημαντικότερες βέβαια - λόγω των πληροφοριών που δίνουν, όπως για παράδειγμα ο απολογισμός των αρχαίων για την ανέγερση των μνημείων - έχουν μεταφερθεί και φυλάσσονται στο Μουσείο Ακρόπολης, στο Επιγραφικό Μουσείο αλλά και σε αποθήκες. Το μέγα πλήθος ωστόσο δεν έχει βρει στέγη πουθενά. Σε λίγο τα «λίθινα βιβλία» της Ακρόπολης, όπως αποκαλούνται οι επιγραφές, θα μείνουν απλά κομμάτια μαρμάρου. Πέτρες χωρίς σημασία. Γι' αυτό, το ζήτημα δεν μπορεί να παραμείνει ακόμη άλυτο.
ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι ντροπή για ένα τόσο σημαντικό μνημείο-σύμβολο που κάνει την χωρα μας γνωστή παγκοσμίος.Αφού ήδη έχει δημιουργηθεί το μουσείο της Ακρόπολης και αφού φτιάχτηκε για να προστατευτούν τα μνημεία της δεν καταλαβαίνω πως γίνεται και δεν εχουν προστατευθεί όλα ακόμα.Ότι είναι να γίνει ας γίνει γρήγορα πριν τόσα πολλά χρόνια της ιστορίας μας σβηστούν για πάντα.

Manolis Garoufallou είπε...

...Δεν έχεις άδικο.
Το νέο μουσείο της Ακρόπολης είναι ότι καλύτερο έχουμε.